Terug gemeenteraad

ma 18/12/2023 - 21:00 raadzaal

Openbare zitting

Grondgebiedszaken

Omgeving

  • In 2019 werd subsidie aangevraagd voor de heropwaardering van het Borgersteinpark via de projectoproep 'natuur in je buurt' van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). 

    De gemeente kreeg 3 jaar om dit project te verwezenlijken. 

    In het kader van de realisatie van de Borgerwijk werd met het Corsortium Bergesteyn afgesproken wie welke werken in het park zou opnemen (zie samenwerkingsovereenkomst in bijlage). Deze overeenkomst en alle verplichtingen daaruit werd(t)(en) gesloten onder de opschortende voorwaarde dat Bergesteyn uiterlijk op 31 december 2023 de nodige definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunningen in het kader van lot 4 (het bouwproject) zou verkrijgen. 

    Omdat de omgevingsvergunning nog niet verleend werd tegen de zomer van 2023, gingen de werken in Borgersteinpark die beloofd waren in het kader van het subsidiedossier, van start in september 2023. Om het subsidiedossier niet in de weg te staan, ging het Consortium Bergesteyn akkoord om ook reeds enkele van de besproken werken uit te voeren ondanks er nog geen vergunning verleend werd voor lot 4. Zij hebben 101.095,03 euro investeringen gedaan waarvan 78.927 euro naar de gemeente zal gefactureerd worden om deze uitgave te kunnen opnemen in het subsidiedossier.

    De gemeenteraad keurt de uitgave van 78.927,52 euro aan consortium Bergesteyn in het kader van de heropwaardering van het Borgersteinpark goed.

  • Het beheerscomité van de Intergemeentelijke Omgevingshandhavingscel (IGOHC) heeft een actieplan met bijhorend begrotingsplan voor 2024 uitgewerkt. De prioriteiten binnen het actieplan werden beperkt gewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar. 

    De gemeenteraad keurt het actieplan met bijhorende begroting goed.

  • De Fietsbieb is een vrijwilligersinitiatief van Sociaal Engagement die de oprichting van 27 fietsbiebs in Vlaanderen ondersteunden. Een fietsbieb biedt kwaliteitsvolle tweedehands kinderfietsen aan die je goedkoop kunt lenen. De bedoeling is om meer kinderen aan het fietsen te krijgen op een budgetvriendelijke manier en het deelprincipe in het kader van duurzaamheid te promoten.

    Een samenwerkingsovereenkomst met Sociaal Engagement werd opgesteld om de jaarlijkse werkingstoelage te kunnen betalen voor de Fietsbieb. 

    De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Sociaal Engagement goed.

  • Vlaanderen is van start gegaan met het Vlaams Handhavingsplatform (VHP).
    Alle informatie rond handhaving moet gecentraliseerd, uniform, real-time en beveiligd ter beschikking gesteld worden aan alle betrokken autoriteiten en instanties.
    Elke handhavingsinstantie dient gefaseerd gebruikt te maken van het VHP.

    Gemeente Sint-Katelijne-Waver sluit zich aan bij het Vlaams Handhavingsplatform en bezorgt het Agentschap Justitie en Handhaving een ondertekend protocol.

Dienstverlening en organisatie

Financiën

Beleidsondersteuning

Samenleving en welzijn

Huis van het kind

  • Vooraleer een schenking door een oudercomité aan een gemeentelijke basisschool kan gebeuren, dient deze schenking aanvaard te worden door het schoolbestuur. 

    De gemeenteraad aanvaardt als schoolbestuur de geldelijke schenking van 10.000 euro door oudercomité Octopus. 

  • Vzw één Hagelstein heeft namens KLJ Hagelstein Meisjes en KLJ Hagelstein Jongens een subsidieaanvraag voor jeugdinfrastructuur ingestuurd als volgt:

    - een toelage van 78.347,50 euro voor KLJ Hagelstein Meisjes

    - een toelage van 78.347,50 euro voor KLJ Hagelstein Jongens

    - een lening van 89.540,00 euro voor KLJ Hagelstein Meisjes

    - een lening van 89.540,00 euro voor KLJ Hagelstein Jongens

    De gemeenteraad is akkoord om deze subsidies en leningen toe te staan overeenkomstig het reglement 'infrastructuursubsidies voor jeugdverenigingen'.

    In afwijking van voornoemd reglement beslist de gemeenteraad de toegestane leningen te halveren en om te vormen naar een subsidie.

  • Voor aanvragen in uitbreidingsrondes of omschakeling van subsidies van Opgroeien wordt van kinderopvanginitiatieven verwacht dat ze tijdig het lokaal bestuur informeren over een bij Opgroeien ingediende aanvraag. Er wordt aan het lokaal bestuur gevraagd om adviescriteria en een procedure uit te werken voor de beoordeling van de aanvragen binnen de gemeente. Het lokaal bestuur kan op basis van deze criteria en procedure advies uitbrengen over een aanvraag. Dit advies wordt door Agentschap Opgroeien gebruikt in de beoordeling van de aanvraagdossiers. 

    De gemeenteraad stelt de adviescriteria en procedure vast.

  • Vanaf 1 januari 2022 moet een organisator bij de aanvraag van een vergunning kinderopvang verplicht het opportuniteitsadvies van het lokale bestuur toevoegen. In het kader van de toegenomen regierol van het lokaal bestuur op vlak van kinderopvang beslist het lokaal bestuur Sint-Katelijne-Waver om een procedure opportuniteitsadvies te hanteren. 

    De gemeenteraad keurt de criteria en procedure voor het uitbrengen van het opportuniteitsadvies goed.

  • Vorig schooljaar hebben de lagere scholen de huidige manier van werken van de naschoolse opvang van de lagere schoolkinderen aangekaart. 

    Er wordt door de scholen aangedrongen op een aanpassing van het reglement. Ze willen de mogelijkheid om medewerkers aan te werven via een contract of uitbreiding van bestaand contract (bijv. kinderverzorgster die uren extra presteert in de naschoolse opvang). Dit om de continuïteit en de kwaliteit van de opvang te garanderen.

    De dienst huis van het kind werkte samen met de dienst financiën een nieuw reglement uit.

    De gemeenteraad keurt dit reglement goed.

Gemeentelijk onderwijs

Vrije tijd

Initiatiefrecht

Agenda

  • Agenda januari 2024

    De voorzitter overloopt de agenda van de maand januari 2024.

Besloten zitting

Dienstverlening en organisatie

Personeel

Beleidsondersteuning


Publicaties

Agenda
Bijkomende agenda
Besluitenlijst
Notulen