Al in 2012 kwam een bijkomende verbinding naar Donk op de radar van de dienst patrimonium en besliste de gemeenteraad op 17 december 2012 tot aankoop van perceel 487L. Met deze aankoop werd deze verbinding en het speelbos in het latere RUP opgenomen. De gemeenteraad keurde op 30 november 2015 het RUP 010 zonevreemde recreatie definitief goed. Een onderdeel van dit RUP heeft betrekking op de recreatiezone binnen de kern Pasbrug-Nieuwendijk en meer bepaald deelplan Valkstraat.
Op 7 september 2015 besliste de gemeenteraad om de toegangsweg naar de scouts en het buitengewoon plekje te verbreden naar 4m zoals in het RUP voorzien (o.a. voor de hulpdiensten), door de aankoop van een smalle strook en verbreding vooraan.
In 2022 kocht de gemeente de percelen 500P2, 500B2, 500V2 en 500T2 en het perceel 884A, die bijdragen aan de realisatie van de functies uit het RUP 010 deelgebied Valkstraat.
In 2023 kocht de gemeente het perceel 514E. Het perceel 514E werd in het RUP 010 ingekleurd als zone voor bos en ook de verbinding tussen het speelplein en de voetbal (overdruk RUP) kan hiermee gerealiseerd worden.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver is verder ook in afsluitende onderhandeling met de eigenaars van perceel 500K2 zodat de gehele zone kan ontwikkeld worden zoals bedoeld in het RUP010. De huidige eigenaars tekenden een verkoopbelofte voor deze grond. Het perceel 500K2 werd in het RUP 010 deelplan Valkstraat ingekleurd als zone voor openluchtrecreatie en een klein deel als zone voor speelbos en de eerder vermelde aanduiding voor trage verbinding naar Donk. Het is het sluitstuk van de te ontwikkelen recreatiezone.
Om het beleid van de gemeente Sint-Katelijne-Waver rond trage wegen om te zetten in de praktijk werd er door landmeter De Troyer een ontwerp wegenis wandelpad - rooilijn van 1 december 2023 met nr. 21.8634-07 opgemaakt.
De voorlopige vaststelling van deze rooilijn voor de trage verbindingsweg tussen Valkstraat en Donk is in overeenstemming met de doelstellingen en principes van artikel 3 en artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen van 1 september 2019.
In zitting van 2 juni 1997 keurde de gemeenteraad het wegtracé van de verkavelingsaanvraag Kriekenveld tussen de Mechelsesteenweg en de Valkstraat goed. De verbinding naar de Valkstraat werd voorzien als trage weg in dolomiet.
In zitting van 22 juni 2015 keurde de gemeenteraad het wegentracé van de verkavelingsaanvraag ter hoogte van Moermansstraat- Vijverstraat goed. De verbinding van de Vijverstraat naar de Kasteellaan werd mee aangepakt en doet sindsdien enkel nog dienst als trage weg.
De appreciatie voor en het belang van trage wegen in onze hedendaagse maatschappij is nog steeds heel hoog. Trage verbindingen, zowel de historische kerk- en voetwegels als de recente doorsteken in verkavelingen, zijn van belang in de ruimtelijke structuur van een gemeente. Het netwerk van trage wegen is van belang voor een veilig functioneel en recreatief verkeer.
Trage wegen bieden, zeker voor korte afstanden, een alternatieve en verkeersveilige route voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen. Verder kunnen trage wegen een verbinding maken tussen en naar dorpskernen. Daarnaast kunnen trage wegen de ontbrekende schakel vormen om een route voor de zachte weggebruiker compleet te maken.
De trage verbinding tussen de Valkstraat en Donk ligt in het recreatiegebied Valkstraat en verbindt de voetbalterreinen met de scoutsterreinen/het buitengewoon plekje en het speelbos voor traag verkeer.
Op 20 februari 2023 besliste het college om attractieve speelpatronen aan te brengen op het verhard gedeelte op het speelterrein aan de scouts in de Valkstraat. Het speelbos aan de andere zijde van het binnengebied geeft mogelijkheden tot andere spelvormen.
Bestaande erfdienstbare uitwegen blijven behouden, zij zijn echter ondergeschikt aan de openbare trage wegen. Gebruikers van deze erfdienstbaarheden zullen zich moeten aanpassen aan het trage regime en dienen voorrang te verlenen aan de trage gebruikers.
Samenhang met de wettelijke bepalingen:
De basisdoelstelling van het Decreet Gemeentewegen is de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren door middel van een geïntegreerd beleid op lokaal niveau.
Bijzondere aandacht gaat naar het garanderen van de huidige en toekomstige behoeften inzake zachte mobiliteit, onder meer door maatregelen te nemen voor de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Trage verbindingen zijn van belang voor een veilig functioneel en recreatief verkeer in de ruimtelijke structuur van een gemeente. Een netwerk van trage wegen draagt bij tot een aangename en veilige mobiliteit.
Het beleid van de gemeente Sint-Katelijne-Waver is overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen worden. Het staat ontegensprekelijk vast dat door het bestemmen van de betreffende stroken grond tot een "trage" gemeenteweg, deze tevens ten dienste staat van het algemeen belang, dewelke de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker alleen maar ten goede zal komen en waarbij het de bedoeling is dat ook de toekomstige generaties van deze weg en het verlengde ervan, gebruik zullen kunnen blijven maken, om zich op een veilige manier te kunnen verplaatsen op het grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver en zo minder in conflict te moeten komen met het gemotoriseerd verkeer van de Valkstraat.
De voorgestelde rooilijn creëert verbindingen die door het huidig wegennetwerk enkel gerealiseerd kunnen worden via reeds bestaande wegenis. De bestaande wegenis brengt verscheidene vervoersmogelijkheden met elkaar in conflict, kent een langer traject en heeft een zeer beperkte belevingswaarde. De voorgestelde rooilijn scheidt de vervoersstromen waardoor een veilige doorsteek mogelijk is, kent een korter traject en loopt langs bos- en recreatiegebied wat een grote meerwaarde biedt aan de gebruikers van de wegenis.
Beleid van de gemeente:
Van 2001 tot en met 2008 nam de gemeente Sint-Katelijne-Waver deel aan het intergemeentelijk natuurproject BenedenDijlevallei. Dit project was een samenwerkingsverband tussen zes partners: de gemeenten Willebroek, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden, de vzw Natuurpunt en als uitvoerende partner de intercommunale IGEMO. Binnen dit intergemeentelijk natuurproject ontstond het project Trage Wegen met volgende doelstellingen: een basisinventarisatie opstarten samen met vrijwilligers, een eerste aanzet geven tot het detecteren van opportuniteiten en knelpunten van trage wegen, de problematiek rond trage wegen aankaarten en de gemeente een instrument aanreiken om een beleid m.b.t. trage wegen te ontwikkelen. Tijdens dit project hebben vier vrijwilligers in 2004 ongeveer 80% van het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver geïnventariseerd. Samen vonden zij 266 trage wegen en 167 verdwenen wegen.
De gemeente Sint-Kateline-Waver besteedt aldus bijzonder aandacht aan de trage wegen op haar grondgebied en de uitbouw van een fijnmazig en veilig verkeersnetwerk voor zwakke weggebruikers zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen op het grondgebied van de gemeente Sint-Kateline-Waver.
Het betreft een actief speerpunt van de gemeente Sint-Katelijne Waver.
Op 1 december 2008 keurde de gemeente Sint-Katelijne Waver de overeenkomst met Igemo goed voor het PDPO-project buurt- en voetwegen. Dit project heeft tot doel om de uitbouw van een regionaal fijnmazig en veilig verkeersnet voor alle zwakke weggebruikers op te starten zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen in hun gemeente.
Dit doel wordt nagestreefd door uitvoering van het volgende stappenplan:
Stap 1: Opstart van het regionaal samenwerkingsverband voet- en buurtwegen
Stap 2: Communicatie en sensibilisatie
Stap 3: In kaart brengen van het fijnmazig net van buurt- en voetwegen
Stap 4: Rondvraag bij de bevolking
Stap 5: Selectie en uittekening van één gemeentelijk en intergemeentelijk functioneel buurt- en voetwegen netwerk
Stap 6: Herwaardering en/of (her)inrichting van het functioneel gemeentelijk en intergemeentelijk buurt- en voetwegen netwerk
Stap 7: Bepaling herwaarderingsvoorstellen voor resterende buurt- en voetwegen
Door Igemo werd een rapport opgesteld met een herwaarderingsplan en selectiekaart, er werden ook diverse quick wins op het terrein uitgevoerd tot 2013.
Nadien, en dit tot op vandaag, wordt de herwaardering van en aansluiten op bestaande trage wegen door de dienst patrimonium van de gemeente Sint-Katelijne Waver ter harte genomen. De dienst patrimonium heeft reeds veelvuldig initiatieven genomen om met eigenaars in onderhandeling te gaan om zoveel mogelijk dit fijnmazig netwerk te kunnen vervolledigen.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst aldus het verkeer op haar grondgebied op een duurzame en veilige manier te organiseren waarbij voor de fietsers extra maatregelen worden genomen om het netwerk te vervolledigen: ontbrekende schakels worden ingevuld en zorgen er mee voor dat de aantrekkingspolen in de gemeente beter bereikbaar worden per fiets. Voor de voetgangers zet de gemeente evenzeer in op de uitbouw van het trage wegennetwerk. De renovatie van een selectie van trage wegen zorgt ervoor dat de aantrekkingspolen zoals scholen, jeugdlokalen, speelpleinen beter bereikbaar worden te voet. De gemeente wenst aldus in te zetten op het voorzien van alternatieve autoluwe wandel- en fietsroutes. Met de voorliggende trage verbindingen ter hoogte van de Valkstraat tot aan Donk wordt daaraan tegemoet gekomen.
Op de kaart zone 06 uit het PDPO- project werd de interessante verbinding 06,08 naar de Vijverstraat opgetekend. Deze werd ondertussen ook bestemd als zuivere trage weg waardoor mooi kan aangesloten worden op het militair domein "Esbrouckbos" en eventueel het recreatieve "spoorzoekerspad".
Op 30 maart 2020 besliste het college om "Esbrouckbos" als definitieve naam voor te leggen aan ANB en Regionaal Landschap Rivierenland. Op 22 augustus 2022 ging het college akkoord met het nieuwe ontwerp van de toegankelijkheidsregeling voor het Esbrouckbos.
Ook de verbinding 06,13 naar Kriekenveld sluit mooi aan als trage weg naar het binnengebied eveneens weergeven op kaart zone 06 van PDPO project Trage Wegen. De verbinding werd aangelegd in dolomiet eind 2001.
Praktisch:
Op het ontwerp wegenis wandelpad - rooilijn van landmeter De Troyer van 1 december 2023 met nr. 21.8634-07 zijn wandelpaden in drie richtingen ontworpen:
het eerste pad verbindt de Valkstraat van zuid naar noord met Donk en het speelbos;
een tweede wandelpad verbindt de voetbal en de parking met het buitengewoonplekje en de scoutslokalen;
het derde pad verbindt het buitengewoonplekje met het speelbos langs o.a. grachten en houtkanten. Dit is een verbinding langs groenelementen. Dit wandelpad maakt een connectie tussen de lokalen voor de jeugdvereniging en het speelbos waardoor een koppeling van activiteiten via een veilige verbinding wordt mogelijk gemaakt. Het wandelpad loopt mede door bosgebied waardoor natuurbeleving centraal kan komen te staan door de toekomstige aanplant.
Een secundaire bestaande verbinding met aanwezige erfdienstbaarheden tussen Valkstraat 42 en Valkstraat 44 wordt eveneens mee opgenomen in de trage wegen zodat het dienstgebruik van deze verbinding ondergeschikt wordt aan het trage weggebruik. De secundaire verbinding, weergegeven als 'bestaande dreef', maakt deel uit van een onderhandeling tussen de gemeente en de eigenaar om over te gaan tot aankoop. De huidige uitrusting van deze weg blijft minstens behouden, kwalitatieve verbeteringen om de doorgang blijvend mogelijk te maken, zijn in de toekomst steeds mogelijk.
De nieuwe rooilijn voor de paden is standaard op 3,5m breedte ontworpen. Er wordt 2,5m breedte voorzien voor de aanleg van de nieuwe paden conform de bepalingen van het RUP 010 zonevreemde recreatie, deelplan Valkstraat. Bijkomend wordt er langs beide zijden een breedte van 0,5m voorzien voor het verzekeren van kwalitatief onderhoud van de paden. Zo blijft er de mogelijkheid om met de nodige machines en eventuele kranen gebruik te maken van de paden voor onderhoud en herstel. Op plaatsen waar het pad naast de gracht loopt of op de plaatsen waar het pad verhoogd ligt (aan het speelplein hoogteverschil van 1m), worden deze aanhorigheden mee in de rooilijn opgenomen.
De uitrusting van de 3 wandelpaden die zijn opgenomen in het ontwerpplan zal bestaan uit grindgazon. Dit heeft een beperkte ecologische neerslag op de onderliggende bestemmingen van de gronden waarover deze wandelpaden lopen. De verdere uitrusting van deze wandelpaden (al dan niet verlichting, vuilbakken, rustbanken) zal meegenomen worden in de omgevingsvergunning voor de aanleg ervan.
De nieuwe rooilijn voorziet in een verbetering van de mobiliteit, en in het bijzonder de mobiliteit van voetgangers en fietsers die gebruik maken van de verbindingen binnen het recreatiedomein. Ze voorziet eveneens in een goede en onderhoudbare waterhuishouding voor het volledige binnengebied.
Om de waterhuishouding volledig in kaart te brengen en te kunnen onderhouden, wordt er bijkomend een erfdienstbaarheid gevestigd langsheen de gracht vanaf het 'buitengewoon plekje'. De erfdienstbaarheid kent een breedte van 2m langsheen de percelen 513N, 513P en 513R omdat de gemeente Sint-Katelijne-Waver eigenaar is van het aangrenzende perceel 514E en van hieruit het onderhoud kan uitvoeren. De erfdienstbaarheid kent een breedte van 5,5m langsheen de percelen 513T, 513V, 515B en 515/02M en 514D omdat hier bijkomend een strook wordt voorzien van 3,5m ter onderhoud en ruiming van de gracht. Deze strook van 3,5m wordt voorzien op het perceel 514D.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan voorlopig goed zoals dit werd opgemaakt en ondertekend dd. 1 december 2023 met nr. 21.8634-07 door landmeter-expert Annelies De Troyer beëdigd en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten met nummer LAN 081390 handelend in opdracht van Landmeetbureau De Troyer, gevestigd te Sint-Niklaas.
De gemeenteraad stelt eveneens het tracé van de nieuwe trage weg voorlopig vast zoals weergeven op het ontwerpplan van landmeter De Troyer dd.1 december 2023 met nr. 21.8634-07.
De gemeenteraad stelt voorlopig de erfdienstbaarheid vast voor het onderhoud en beheer van de gracht. De erfdienstbaarheid start aan het 'buitengewoon plekje' met een breedte van 2m langsheen de percelen 513N, 513P en 513R en gaat over in een breedte van 5,5m langsheen de percelen 513T, 513V, 515B, 515/02M en 514D waarvan 3,5m strook erfdienstbaarheid rust op het perceel 514D ter onderhoud en ruiming van de gracht.
De gemeenteraad bestemt hiermee de gronden binnen de rooilijnen zoals weergegeven op plan van landmeter De Troyer dd. 1 december 2023 met nr. 21.8634-07, voorlopig als openbare wegenis en specifiek als trage weg.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot voorlopige vaststelling van het rooilijnplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek, zoals voorgeschreven in artikel 17, § 2 en 21,§2 van het Decreet houdende gemeentewegen van 3 mei 2019.