Artikel 170, §4 van de Grondwet: uitdrukkelijke bevoegdheid van de gemeenteraad voor het invoeren van belastingen.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft een reglement voor vestiging van opcentiemen op de onroerende voorheffing. Dit reglement loopt t.e.m. 31 december 2025. Vanaf aanslagjaar 2024 is het wenselijk om dit reglement te hernieuwen, gezien de hervorming van de gemeentelijke belastingen. Tot op heden bedragen de opcentiemen voor alle partijen 880 opcentiemen. Gezien de hoge administratieve lasten voor zowel het bestuur als de ondernemers en een verouderde tarifering van de huidige bedrijfsbelasting, is het aangewezen om deze grotendeels in te kantelen in de onroerende voorheffing. Het voorstel is om het tarief voor gewone onroerende goederen te behouden op 880 opcentiemen, terwijl de opcentiemen op nijverheidsgoederen en materieel en outillage verhoogd zullen worden tot 1055 opcentiemen.
Het doel hiervan is de gemeentelijke bedrijfsfiscaliteit zodanig te vereenvoudigen waarbij de oplossing budgetneutraal is voor de gemeente. Concreet betekent dit dat deze aanpassing in het reglement geen structurele verhoging van de gemeentelijke inkomsten betekent. Integendeel, er wordt een kleine vermindering van de inkomsten voorzien als tegemoetkoming voor de vermindering in administratieve last.
De huidige bedrijfsbelasting betreft een aangiftebelasting op bedrijfsruimte met verschillende tarieven per sector die een grote jaarlijkse administratieve last meebrengt voor zowel de bedrijven als voor de gemeentelijke administratie. Bovendien blijkt het in de praktijk moeilijk het aangiftecriterium (gebruikte oppervlakte) te controleren, wat deze belasting zeer “aangiftegevoelig” maakt. De afschaffing voor deze belasting op bedrijfsruimte zal een belangrijke vermindering van de administratieve last voor de bedrijven en voor de gemeente betekenen. Tevens laat dit toe op een administratief eenvoudige manier een stabiele inkomstenstroom voor de gemeente Sint-Katelijne-Waver te waarborgen.
Het voorstel is om deze bedrijfsbelasting te herzien en te kiezen voor een flat fee/forfait zodat de administratieve last voor zowel bedrijven als gemeente vervalt. Daarnaast zal er geopteerd worden voor differentiatie van de opcentiemen zodat bedrijven in verhouding tot hun draagkracht bijdragen aan de financiële gezondheid van de gemeente. Deze inkanteling is ingevolge het decreet van 15 mei 2018, dat artikel 41 van het decreet lokaal bestuur wijzigt, sedert 2019 mogelijk geworden doordat het decreet lokaal bestuur nu een gedifferentieerd tarief voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing toestaat. Hierdoor kan een afzonderlijk tarief voor het industrieel kadastraal inkomen bepaald worden, zonder het tarief voor het gewoon kadastraal inkomen te verhogen.
In het voorstel van het college van burgemeester en schepenen blijft het tarief voor de gewone onroerende goederen voor 2024-2025 ongewijzigd op 880 opcentiemen. Voor de industriële kadastrale inkomens (op nijverheidsgronden, nijverheidspanden en materieel en outillering) wordt het tarief gebracht op 1055 opcentiemen. De gedifferentieerde opcentiemen, in combinatie met de herwerkte bedrijfsbelasting, zorgen voor het optimaliseren van de inning en de inzet van schaarse overheidsmiddelen in functie van de inwoners en ondernemers van het grondgebied Sint-Katelijne-Waver.
De differentiatie opcentiemen zal volgende tarieven bevatten:
Categorie | Waarde aanslagjaar | Toelichting |
Standaard | 880 | Gemeentelijke opcentiemen voor alle gewone gebouwde en ongebouwde belastbare kadastrale inkomens (codes 1 (F,K,L,P) en 2 (F,K,L,P)) |
Nijverheid | 1055 | Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing op de gebouwde en ongebouwde belastbare kadastrale inkomens nijverheid en materieel en outillage (codes 3 (F,K,L,P), 4 (F,K,L,P), 5 (F,K,L,P) en 6 (F,K,L,P)) |
Aangezien de inning van deze belasting verloopt via de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel), werd voorafgaandelijk advies aangevraagd omtrent de technische uitvoerbaarheid. Op 28/11/2023 hebben wij het positief advies ontvangen dat als bijlage bij dit punt wordt gevoegd. (Dit advies gaat nog uit van een hoger tarief voor nijverheid en materieel en outillage, maar uit recente simulaties is gebleken dat er verder kan verlaagd worden naar 1055 opcentiemen. Dit is afgestemd met de Vlaamse Belastingdienst en heeft geen effect op de technische uitvoerbaarheid die voor de rest dezelfde blijft.)
Het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992 en meer bepaald artikel 464/1, 1°
Het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit en meer bepaald artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4
Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones
De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit
Het gemeenteraadsbesluit dd. 7 september 2020 houdende de goedkeuring van de opcentiemen op de onroerende voorheffing voor dienstjaren 2021-2025
De financiële toestand van de gemeente
Met ingang van 1 januari 2024 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 worden ten behoeve van de gemeente opcentiemen op de onroerende voorheffing gevestigd als volgt:
De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.
Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.
Het belastingreglement aanvullende belasting opcentiemen onroerende voorheffing van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september 2020, wordt met ingang van 1 januari 2024, opgeheven.