De notulen van de voorgaande gemeenteraad worden goedgekeurd.
In 2019 werd subsidie aangevraagd voor de heropwaardering van het Borgersteinpark via de projectoproep 'natuur in je buurt' van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
De gemeente kreeg 3 jaar om dit project te verwezenlijken.
In het kader van de realisatie van de Borgerwijk werd met het Corsortium Bergesteyn afgesproken wie welke werken in het park zou opnemen (zie samenwerkingsovereenkomst in bijlage). Deze overeenkomst en alle verplichtingen daaruit werd(t)(en) gesloten onder de opschortende voorwaarde dat Bergesteyn uiterlijk op 31 december 2023 de nodige definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunningen in het kader van lot 4 (het bouwproject) zou verkrijgen.
Omdat de omgevingsvergunning nog niet verleend werd tegen de zomer van 2023, gingen de werken in Borgersteinpark die beloofd waren in het kader van het subsidiedossier, van start in september 2023. Om het subsidiedossier niet in de weg te staan, ging het Consortium Bergesteyn akkoord om ook reeds enkele van de besproken werken uit te voeren ondanks er nog geen vergunning verleend werd voor lot 4. Zij hebben 101.095,03 euro investeringen gedaan waarvan 78.927 euro naar de gemeente zal gefactureerd worden om deze uitgave te kunnen opnemen in het subsidiedossier.
De gemeenteraad keurt de uitgave van 78.927,52 euro aan consortium Bergesteyn in het kader van de heropwaardering van het Borgersteinpark goed.
Het beheerscomité van de Intergemeentelijke Omgevingshandhavingscel (IGOHC) heeft een actieplan met bijhorend begrotingsplan voor 2024 uitgewerkt. De prioriteiten binnen het actieplan werden beperkt gewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar.
De gemeenteraad keurt het actieplan met bijhorende begroting goed.
De Fietsbieb is een vrijwilligersinitiatief van Sociaal Engagement die de oprichting van 27 fietsbiebs in Vlaanderen ondersteunden. Een fietsbieb biedt kwaliteitsvolle tweedehands kinderfietsen aan die je goedkoop kunt lenen. De bedoeling is om meer kinderen aan het fietsen te krijgen op een budgetvriendelijke manier en het deelprincipe in het kader van duurzaamheid te promoten.
Een samenwerkingsovereenkomst met Sociaal Engagement werd opgesteld om de jaarlijkse werkingstoelage te kunnen betalen voor de Fietsbieb.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Sociaal Engagement goed.
Vlaanderen is van start gegaan met het Vlaams Handhavingsplatform (VHP).
Alle informatie rond handhaving moet gecentraliseerd, uniform, real-time en beveiligd ter beschikking gesteld worden aan alle betrokken autoriteiten en instanties.
Elke handhavingsinstantie dient gefaseerd gebruikt te maken van het VHP.
Gemeente Sint-Katelijne-Waver sluit zich aan bij het Vlaams Handhavingsplatform en bezorgt het Agentschap Justitie en Handhaving een ondertekend protocol.
Het bestaande retributiereglement voor de verkoop van artikelen i.k.v. citymarketing wordt uitgebreid met de verkoop van de SKWibusknuffel. De andere tarieven blijven onveranderd. De gemeenteraad keurt de toevoeging van de SKWibusknuffel met een verkoopprijs van 9,95 euro aan dit reglement goed.
De gemeenteraad keurde op 20 december 2021 het retributiereglement op frituren op het openbaar domein goed. Door de werken in het kader van de huidige dorpskernvernieuwing beslist de gemeenteraad om het reglement met ingang van 1 januari 2024 op te heffen. Na de werken zullen de standplaatsen worden toegekend via een concessievergoeding, wat een wettelijke aanbeveling is voor inname openbaar domein.
Ondanks de recente gezondheidscrisis en een macro-economische context die verstoord wordt door de energiecrisis en de inflatie, is het mogelijk, gezien de hoogte van de autofinancieringsmarge, een deel van de algemene middelen te laten terugvloeien naar de burger. Daarom wordt voor aanslagjaren 2024 en 2025 een verlaging van de aanvullende belasting op de personenbelasting met 0,2% voorgesteld. Hierdoor zal het huidige tarief van 7,3% verminderen naar 7,1%.
De gemeenteraad herstemt dit reglement.
De gemeente wenst een gedifferentieerd tarief in te voeren om zo gedeeltelijk de bestaande bedrijfsbelasting in te kantelen in de opcentiemen op de onroerende voorheffing en stemt een apart hoger tarief voor de percelen nijverheid en materieel en outillage.
De gemeenteraad herstemt het reglement.
Er wordt voorgesteld om de huidige bedrijfsbelasting op beschikbare bedrijfsruimte te herzien, deels in te kantelen in de opcentiemen op de onroerende voorheffing en te kiezen voor een forfait zodat de administratieve last voor zowel bedrijven als gemeente vervalt.
De gemeenteraad herstemt het reglement.
De gemeenteraad stelt de 7de aanpassing (07/2023) van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten voor 2024 vast.
In het meerjarenplan 2020-2025 heeft de gemeente een aantal subsidies voorzien. Enerzijds zijn deze gebaseerd op een reeds door de gemeenteraad goedgekeurd subsidiereglement: om tot uitbetaling over te gaan is slechts een collegebeslissing vereist. Anderzijds zijn er ook subsidies voorzien waarvoor geen reglement voorhanden is, de zogenaamde 'nominatieve' subsidies. Volgens het decreet lokaal bestuur maken deze geen deel meer uit van het meerjarenplan zelf, maar nemen ze nu de vorm aan van afzonderlijke besluiten van de raad. Daardoor kan de gemeenteraad er afzonderlijk over beslissen, dus zonder een aanpassing van het meerjarenplan door te voeren, wat de flexibiliteit vergroot.
De gemeenteraad keurt de aangepaste lijst met nominatieve subsidies (zonder de kerkfabrieken) voor de jaren 2023-2025 goed.
In het meerjarenplan 2020-2025 heeft de gemeente een aantal subsidies voorzien. Enerzijds zijn deze gebaseerd op een reeds door de gemeenteraad goedgekeurd subsidiereglement: om tot uitbetaling over te gaan is slechts een collegebeslissing vereist. Anderzijds zijn er ook subsidies voorzien waarvoor geen reglement voorhanden is, de zogenaamde 'nominatieve' subsidies. Volgens het decreet lokaal bestuur maken deze geen deel meer uit van het meerjarenplan zelf, maar nemen ze nu de vorm aan van afzonderlijke besluiten van de raad. Daardoor kan de gemeenteraad er afzonderlijk over beslissen, dus zonder een aanpassing van het meerjarenplan door te voeren, wat de flexibiliteit vergroot.
De subsidies aan de kerkfabrieken worden op een aparte lijst vermeld.
De gemeenteraad keurt de aangepaste lijst met nominatieve subsidies aan de kerkfabrieken voor de jaren 2023-2025 goed.
De gemeenteraad stelt het bedrag van de dotatie aan de politiezone Bodukap voor de dienstjaren 2023-2025 opnieuw vast, naar aanleiding van de gewijzigde cijfers goedgekeurd door de politieraad dd. 05/12/2023. De dotatie voor Sint-Katelijne-Waver in 2023 bedraagt 2.550.552 euro voor de gewone dienst (een daling van 323.420 euro) en 83.850 euro voor de buitengewone dienst (status quo). Voor de volgende jaren is er een stijging voorzien op de gewone en buitengewone dienst.
Op vrijdag 6 september 2019 heeft de zoneraad van Brandweerzone Rivierenland de gemeentelijke dotaties voor de dienstjaren 2020-2025 vastgelegd. De dotatie is gebaseerd op het aantal inwoners. Op 4 november 2019 heeft de gemeenteraad de dotaties voor de jaren 2020-2025 voor Brandweerzone Rivierenland vastgesteld. In april 2021 werden door de zoneraad de dotaties reeds een eerste keer aangepast en werd de geplande exploitatiedotatie voor het dienstjaar 2021 verminderd. In oktober 2021 werden door de zoneraad de dotaties een tweede keer aangepast waardoor de geplande exploitatiedotaties voor dienstjaren 2022-2025 en ook de investeringsdotatie in 2023 verminderd konden worden. Op 8 september 2023 heeft de brandweerzone Rivierenland een presentatie gegeven over de voorgestelde cijfers begroting 2024 en meerjarenplan 2024 - 2026.
De zoneraad van 6 oktober 2023 keurde de begroting voor het dienstjaar 2024 van de brandweerzone goed. Op basis van de projecties voor 2024 en 2025 kunnen de gemeentelijke dotaties voor 2024 en 2025 verlaagd worden en status quo gehouden worden.
De gemeenteraad neemt hiervan kennis.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver sluit met Vrije Basisschool WAVO een overeenkomst af tot wederzijds gebruik van hun infrastructuur (oude bibliotheekfiliaal, refter, toiletten en speelplaats van de school).
De gemeenteraad sluit een overeenkomst af met de vzw één Hagelstein, de KLJ-jongens Hagelstein en de KLJ-meisjes Hagelstein om in gezamenlijk engagement te komen tot een duurzame en volwaardige huisvesting op de site Patersweg.
Er dringt zich een nieuwe actualisering op van het politiereglement.
Het politiereglement moet aangepast worden aan nieuwe wetgeving, maar ook toepasselijker worden gemaakt op hedendaagse situaties.
De gemeenteraad keurt het geactualiseerde politiereglement BODUKAP goed.
Het ontworpen rooilijnplan voor de trage verbindingswegen tussen Valkstraat en Donk wordt voorlopig vastgesteld na beraadslaging door de gemeenteraad. Het nieuwe tracé van de trage verbindingen wordt eveneens voorlopig vastgesteld en geaffecteerd als openbare wegenis.
Na de voorlopige vaststelling kan het openbaar onderzoek georganiseerd worden m.b.t. het voorliggende rooilijnplan.
Informatie is een belangrijk bedrijfsmiddel en moet daarom op geschikte wijze beschermd worden. Juiste, volledige en beschikbare informatie is voor de werking van het gemeentebestuur even onontbeerlijk als voor eender welke andere organisatie. Informatieveiligheid beschermt de beschikbare gegevens tegen een brede waaier van bedreigingen, die de continuïteit van de dienstverlening kunnen verstoren, schade kunnen veroorzaken en de goede werking kunnen verhinderen.
De maatregelen die we als gemeentebestuur dienen te nemen om deze informatieveiligheid te waarborgen, komen tot uiting in een informatieveiligheidsplan dat dient te worden opgesteld door een informatieveiligheidsconsulent.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 24 juli 2023 de samenwerkingsovereenkomst met C-Smart voor de ontwikkeling van een informatieveiligheidsplan en het het inzetten van een Functionaris Gegevensbescherming goed. Deze overeenkomst loop voor een periode van 3 jaren met ingang van 1 januari 2023. Het opmaken van een nieuw informatieveiligheidsplan 2024-2026 en de verdere uitrol vormt het onderwerp van deze overeenkomst.
Het huidige informatieveiligheidsplan 2021-2023 loopt eind dit jaar af. Een nieuw informatieveiligheidsplan 2024-2026 werd opgemaakt.
Het college van burgemeester en schepenen keurde dit nieuwe informatieveiligheidsplan 2024-2026 goed in zitting van 27 november 2023.
De gemeenteraad neemt kennis van dit nieuwe informatieveiligheidsplan 2024-2026.
De gemeenteraad past de overeenkomst tussen de gemeente Sint-Katelijne-Waver en de stad Mechelen aan voor de verwerking van de administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen. De belangrijkste aanpassing is de kostprijs per dossier. Dit wordt een vast bedrag per dossier en wordt niet langer afhankelijk gesteld van het aantal dossiers.
De gemeenteraad past de overeenkomst tussen de gemeente Sint-Katelijne-Waver en de stad Mechelen aan voor de verwerking van de administratieve geldboetes voor inbreuken parkeren en stilstaan. De belangrijkste aanpassing is de kostprijs per dossier. Dit wordt een vast bedrag per dossier en wordt niet langer afhankelijk gesteld van het aantal dossiers.
Vooraleer een schenking door een oudercomité aan een gemeentelijke basisschool kan gebeuren, dient deze schenking aanvaard te worden door het schoolbestuur.
De gemeenteraad aanvaardt als schoolbestuur de geldelijke schenking van 10.000 euro door oudercomité Octopus.
Vzw één Hagelstein heeft namens KLJ Hagelstein Meisjes en KLJ Hagelstein Jongens een subsidieaanvraag voor jeugdinfrastructuur ingestuurd als volgt:
- een toelage van 78.347,50 euro voor KLJ Hagelstein Meisjes
- een toelage van 78.347,50 euro voor KLJ Hagelstein Jongens
- een lening van 89.540,00 euro voor KLJ Hagelstein Meisjes
- een lening van 89.540,00 euro voor KLJ Hagelstein Jongens
De gemeenteraad is akkoord om deze subsidies en leningen toe te staan overeenkomstig het reglement 'infrastructuursubsidies voor jeugdverenigingen'.
In afwijking van voornoemd reglement beslist de gemeenteraad de toegestane leningen te halveren en om te vormen naar een subsidie.
Voor aanvragen in uitbreidingsrondes of omschakeling van subsidies van Opgroeien wordt van kinderopvanginitiatieven verwacht dat ze tijdig het lokaal bestuur informeren over een bij Opgroeien ingediende aanvraag. Er wordt aan het lokaal bestuur gevraagd om adviescriteria en een procedure uit te werken voor de beoordeling van de aanvragen binnen de gemeente. Het lokaal bestuur kan op basis van deze criteria en procedure advies uitbrengen over een aanvraag. Dit advies wordt door Agentschap Opgroeien gebruikt in de beoordeling van de aanvraagdossiers.
De gemeenteraad stelt de adviescriteria en procedure vast.
Vanaf 1 januari 2022 moet een organisator bij de aanvraag van een vergunning kinderopvang verplicht het opportuniteitsadvies van het lokale bestuur toevoegen. In het kader van de toegenomen regierol van het lokaal bestuur op vlak van kinderopvang beslist het lokaal bestuur Sint-Katelijne-Waver om een procedure opportuniteitsadvies te hanteren.
De gemeenteraad keurt de criteria en procedure voor het uitbrengen van het opportuniteitsadvies goed.
Vorig schooljaar hebben de lagere scholen de huidige manier van werken van de naschoolse opvang van de lagere schoolkinderen aangekaart.
Er wordt door de scholen aangedrongen op een aanpassing van het reglement. Ze willen de mogelijkheid om medewerkers aan te werven via een contract of uitbreiding van bestaand contract (bijv. kinderverzorgster die uren extra presteert in de naschoolse opvang). Dit om de continuïteit en de kwaliteit van de opvang te garanderen.
De dienst huis van het kind werkte samen met de dienst financiën een nieuw reglement uit.
De gemeenteraad keurt dit reglement goed.
OVSG heeft ten behoeve van zijn schoolbesturen en met respect voor de lokale autonomie onder de naam Leer Lokaal een nieuw geïntegreerd leerplan ontwikkeld voor de basisschool.
Het schoolbestuur wenst op voorstel van de directeurs gebruik te maken van Leer Lokaal voor zijn scholen van het basisonderwijs.
De gemeenteraad keurt dit leerplan goed.
De gemeenteraad is akkoord om de samenwerkingsovereenkomst met de vzw Scholen Ursulinen Mechelen en Hagelstein betreffende het gebruik van de voormalige kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten-Hagelstein in onderling overleg te ontbinden.
Voormelde samenwerkingsovereenkomst is tot op heden niet in werking gegaan en ondertussen zijn de doelstellingen ervan achterhaald.
De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) werd in 2021 ontbonden en vervangen door de expertengroep internationale samenwerking. Deze expertengroep heeft als taak advies te verlenen aan het gemeentebestuur over subsidieaanvragen voor projecten in verband met internationale samenwerking. Tot op heden ontbrak er een breder kader met voorwaarden waaraan een project moet voldoen om in aanmerking te komen voor de uitbetaling van een subsidie.
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement 'Projecten internationale samenwerking, 11.11.11 en noodhulp' goed. Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024.
De gemeenteraad keurt een subsidieovereenkomst goed met het Kempens Landschap om het beheer van het Ursulineninstituut voort te zetten. Deze overeenkomst vervangt de eerder afgesloten samenwerkingsovereenkomst van 8 mei 2017.
Het gaat om een jaarlijkse subsidie van 40.000 euro voor de jaren 2024 en 2025, met mogelijkheid om de overeenkomst te verlengen.
Voor het gemeentebestuur is het belangrijk om deze belangrijke erfgoedsite met internationaal toeristisch potentieel te blijven ondersteunen.
In het budget is 2.125 euro voorzien voor de organisatie van een evenement in de Elzestraat tijdens de kermis. Vzw Elzestraat wenst hier in 2023 aanspraak op te maken voor de organisatie van nevenactiviteiten tijdens de afgelopen tweede Elzestraatkermis.
De gemeenteraad keurt dit goed en bepaalt dat alleen bewezen kosten in aanmerking komen voor subsidiëring.
De gemeenteraad keurt de toekenning van een toelage van 7.000 euro aan Water4Ghana goed in het kader van ontwikkelingssamenwerking. De toelage is bestemd voor de installatie van een nieuw waternetwerk in Kpano met zonnepanelen en zonnepomp.
Overeenkomstig artikel 31 van het decreet lokaal bestuur worden mondelinge vragen van de raadsleden aan de leden van het college van burgemeester en schepenen behandeld.
De voorzitter overloopt de agenda van de maand januari 2024.
De gemeenteraad gaat akkoord om drie personeelsleden over te dragen van het OCMW naar het gemeentebestuur.
De gemeenteraad keurt de gratis verwerving van een deel van het perceel gelegen Dijk 11, afdeling 3 sectie C nummer 119G5 voor een oppervlakte van 68m² goed.