Terug
Gepubliceerd op 21/12/2023

2023_GR_00159 - Handhaving - Intergemeentelijke omgevingshandhavingscel (IGOHC): actieplan en begroting 2024 - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 18/12/2023 - 21:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Kathleen Rombauts, voorzitter; Kristof Sels; Eric Janssens; Joris De Pauw; Sven Verelst; Jeroen Baeten; Sarah De Keyser; An Coen; Ronny Slootmans; Maurice Verheyden; Kris Hapers; Tom Ongena; Jos Ceulemans; Jos Moeyersons; Sylke Pex; Geert Vertommen; Katrien Willems; Karolien Frans; Thomas Mariën; Wim Marnef; Annelies Bal; Bart De Boeck; Sander Jeurissen; Gunter Desmet, algemeen directeur

Verontschuldigd

Jan Broes; Greet Saels; Lore Roelandts; Sven Vercammen

Secretaris

Gunter Desmet, algemeen directeur

Voorzitter

Kathleen Rombauts, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00159 - Handhaving - Intergemeentelijke omgevingshandhavingscel (IGOHC): actieplan en begroting 2024 - Goedkeuring

Aanwezig

Kathleen Rombauts, Kristof Sels, Eric Janssens, Joris De Pauw, Sven Verelst, Jeroen Baeten, Sarah De Keyser, An Coen, Ronny Slootmans, Maurice Verheyden, Kris Hapers, Tom Ongena, Jos Ceulemans, Jos Moeyersons, Sylke Pex, Geert Vertommen, Katrien Willems, Karolien Frans, Thomas Mariën, Wim Marnef, Annelies Bal, Bart De Boeck, Sander Jeurissen, Gunter Desmet
Stemmen voor 15
Eric Janssens, Jeroen Baeten, Kris Hapers, Kristof Sels, An Coen, Joris De Pauw, Jos Moeyersons, Bart De Boeck, Sven Verelst, Sylke Pex, Sarah De Keyser, Geert Vertommen, Karolien Frans, Sander Jeurissen, Kathleen Rombauts
Stemmen tegen 1
Jos Ceulemans
Onthoudingen 7
Tom Ongena, Maurice Verheyden, Thomas Mariën, Wim Marnef, Annelies Bal, Katrien Willems, Ronny Slootmans
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00159 - Handhaving - Intergemeentelijke omgevingshandhavingscel (IGOHC): actieplan en begroting 2024 - Goedkeuring 2023_GR_00159 - Handhaving - Intergemeentelijke omgevingshandhavingscel (IGOHC): actieplan en begroting 2024 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0004

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Artikel 40. § 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Aanleiding en context

In samenwerking met andere gemeenten werd door IGEMO een intergemeentelijke cel opgericht voor handhaving (IGOHC), die als doelstelling heeft het omgevingshandhavingsbeleid van de deelnemende gemeenten te organiseren. Met deze georganiseerde samenwerking wil de vereniging de aanwezige ervaring en kennis bundelen, om zo te streven naar een efficiënter omgevingshandhavingsbeleid en een rationalisering van de beheers- en exploitatiekosten.

Argumentatie

Het actieplan 2024 kadert de prioriteiten van elke gemeente binnen de IGOHC. Voor 2024 worden de prioriteiten voor onze gemeente beperkt gewijzigd tegenover het vorige werkjaar.

Voor ruimtelijke ordening: 

1. Zonevreemde functiewijzigingen

We worden de laatste tijd geconfronteerd met activiteiten in agrarisch gebied, die hier niet thuishoren en waar geen voorafgaande vergunning voor werd aangevraagd. Het gaat hier om bedrijvigheid die druk op de omgeving en het milieu veroorzaakt en om activiteiten die overwegend niet verenigbaar zijn met hun omgeving.

2. Handelingen die niet vrijgesteld zijn van de medewerking van een architect

Het beoordelen of de oprichting of uitbreiding van een gebouw voldoet aan het juridisch kader en de ruimtelijke inpasbaarheid is een kerntaak van de gemeente. Nalatigheid om dit voor te leggen, moet streng aangepakt worden. De oprichting, of zelfs afbraak ervan, kan bijkomend zelfs zeer ernstige stabiliteitsgevolgen met zich meebrengen die mogelijks zelfs de aanpalende gebouwen in gevaar brengt.

3. Het creëren of vermeerderen van woongelegenheden en kamerwoningen

Door woningen te creëren of op te delen op plaatsen waar we eerder niet kiezen om te verdichten, kan dit extra druk op de omgeving en het openbaar domein veroorzaken. De opdeling gaat ook vaak ten koste van de woonkwaliteit en de brandveiligheid.

4. Verhardingen (extra focus op voortuinverharding)

Verhardingen en dan voornamelijk in de voortuin kunnen een grote impact hebben op het straatbeeld, de belevingswaarde, de natuur, het klimaat en de waterhuishouding. De waterhuishouding is een gevoelige problematiek en zal zeker in de toekomst nog aan belang winnen. Tevens zorgen bijkomende parkeerplaatsen in de voortuin voor extra conflictzones met de (zwakke) weggebruikers.

5. Het rooien van hoogstammige bomen of het ontbossen:

Bomen zorgen voor afkoeling, nemen fijn stof op en het effect van groen op de geestelijke gezondheid is groot. Het natuurdecreet stelt dat vermijdbare schade aan de natuur verboden is. Indien er toch schade is, is een heraanplant verplicht (zorgplicht). Het is belangrijk om een duidelijk signaal te geven dat het niet aanvaardbaar is om zomaar bomen te rooien en dat het bijkomend jaren duurt eer de schade van het rooien van een volwaardige gezonde boom wordt hersteld door een heraanplant. Het duurt tientallen, soms honderden jaren voor een boom volgroeid is.

6. Het niet naleven van opgelegde stedenbouwkundige voorwaarden:

Stedenbouwkundige voorwaarden worden zeer overwogen en bewust opgelegd om specifieke overlast, problemen of strijdigheden met de wetgeving en/of de goede ruimtelijke ordening te vermijden. Ze maken integraal deel uit van de vergunning en moeten gevolgd worden. Zo lang ze niet worden uitgevoerd, is de verkregen vergunning niet geldig en ontstaat er dus een niet-vergunde en niet-aanvaardbare situatie.

Voor milieu: 

1. (Risico op) verontreiniging van oppervlaktewater

De laatste jaren werd de gemeente verschillende malen geconfronteerd met vervuiling van oppervlaktewater, vooral vanwege nalatigheid en het niet treffen van de juiste maatregelen. Het lijkt de gemeente prioritair om de overtreder grondig op zijn verantwoordelijkheden te wijzen dit zowel voor particulieren als bedrijven. 

2. Het niet correct opslaan en lozen van mest

Door de toename van (hobby)houderij van klein en groot vee, is het noodzakelijk dat ook de opslag en verwerking van mest correct gebeurt. Dit ook omdat de waarden voor stikstof, nitraten en fosfaten helemaal nog niet optimaal zijn in ons oppervlaktewater. 

3. Niet naleven van opgelegde bijzondere milieuvoorwaarden binnen de vergunning

Bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd om specifieke overlast, problemen of vervuiling te vermijden. Ze maken integraal deel uit van de vergunning en moeten evenals de algemene en sectorale voorwaarden gevolgd worden.  

4. Autoherstelplaatsen  

Zorgen vaak voor overlast (komen klachten over binnen) en is een risicoactiviteit naar bodemverontreiniging. Bij stopzetting is een oriënterend bodemonderzoek verplicht.

Proactief te controleren:

  1. Proactieve controle van bedrijven bij milieuvergunningsaanvraag klasse 1, 2 en 3 (afhankelijk van aanvraag en mogelijke impact op de mens en het leefmilieu);
  2. Controleren van bijzondere voorwaarden in milieuvergunningen van 2017 en later.

Juridische grond

Het Decreet van 06/07/01 houdende intergemeentelijke samenwerking.
Omzendbrief (BA 2002/01) van 11/01/02 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, Paul Van Grembergen.
Het DABM en de Vlarem wetgeving en zijn uitvoeringsbesluiten.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15/05/2009 en zijn uitvoeringsbesluiten.
Het decreet van 25/04/2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het actieplan met bijhorend begrotingsplan omtrent intergemeentelijke omgevingshandhaving voor 2024 goed.