Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving is enerzijds gericht op de stroomlijning van de Vlaamse handhavingsregels, die nu vaak nog verschillen naargelang de sector waarop ze van toepassing zijn en anderzijds om de Vlaamse handhaving te digitaliseren en informatiedeling toe te laten via het Vlaams Handhavingsplatform (VHP).
Alle PV’s van lokale besturen, inspectiediensten en politie komen real-time in het VHP terecht, meteen bij de juiste personen. Het ontwerp BVR voorziet dat de PV’s van collega’s binnen hetzelfde beleidsdomein zullen kunnen geraadpleegd worden, ongeacht het grondgebied.
Verbalisanten zullen in de toekomst een notificatie krijgen wanneer de beboetingsinstantie een sanctie oplegt n.a.v. hun PV’s en verslagen van vaststelling en blijven zo op de hoogte van het gevolg dat eraan gegeven wordt. Ook de kennisgeving naar de belanghebbenden (bv. de overtreder, het parket, de boetingsinstantie, ...), die vandaag veelal manueel gebeurt, zal door het platform uitgevoerd kunnen worden en daarmee een efficiëntiewinst opleveren.
De burgers zullen hun PV kunnen ontvangen via e-box, indien zij deze activeerden, of anders via de post, door de Magda Documentendienst van de Vlaamse Overheid.
De burgers en de ondernemingen zullen hun sanctiedossier kunnen raadplegen via respectievelijk Mijn Burgerprofiel en E-Loket. Tot slot worden de ingegeven documenten beveiligd bewaard gedurende hun volledige levensduur.
De verplichtingen om in te stappen in het kaderdecreet en aan te sluiten op het Vlaams Handhavingsplatform staan grotendeels los van elkaar. Het kaderdecreet wordt maar van toepassing wanneer de sectorale regelgeving daarvoor kiest. Echter de bepalingen rond digitalisering en dus de instap in het platform, zijn verplicht van toepassing op alle Vlaamse regelgeving op de datum van inwerkingtreding die per decreet bepaald wordt via een Besluit van de Vlaamse Regering. Voor de VCRO en het DABM is dit 25 maart 2024.
Het protocol en dient uiterlijk 15 januari 2024 ondertekend te worden. Bijkomend wordt er een annex voorzien voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden dat eveneens dient ondertekend te worden.
De gemeenteraad beslist dat de gemeente zich zal aansluiten bij het Vlaams Handhavingsplatform en bezorgt het Agentschap Justitie en Handhaving het goedgekeurde protocol en annex.
Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving voorziet een Vlaams Handhavingsplatform, dat gebouwd wordt in samenwerking met het Agentschap Digitaal Vlaanderen, met een aantal toepassingen:
Het Vlaams Handhavingsplatform heeft tot doel om alle informatie rond handhaving op een gecentraliseerde, uniforme, real-time en beveiligde manier ter beschikking te stellen aan alle betrokken autoriteiten en instanties. Dit laat hen toe om rekening te houden met eerder opgestarte procedures, opgelegde sancties en om efficiënter te handhaven. In het kader van die verhoogde efficiëntie zal het handhavingsplatform ook geïntegreerd worden met de Magda documentendienst, zodat alle partijen de communicatie rond bestuurlijke handhaving efficiënt ontvangen.
Ook voor burgers en ondernemingen zal het mogelijk worden om hun eigen definitieve bestuurlijke sancties te raadplegen, dankzij een integratie van het handhavingsplatform met Mijn Burgerprofiel en het e-loketondernemers.be. Op die manier is de bestuurlijke handhaving raadpleegbaar voor alle betrokken actoren.
Tot op heden beschikken de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden niet over de juiste machtigingen. In afwachting dat die wel verleend worden, wat lange tijd kan duren, werd een oplossing gevonden. Er kan beroep gedaan worden op de onderlinge overeenkomst tussen gemeente en IGEMO, zodat de afgesproken handhavingsactiviteiten verder uitgevoerd kunnen blijven worden in naam van de gemeente.
IGEMO moet zelf geen protocol ondertekenen, maar de steden en gemeenten die met hen een verwerkersovereenkomst hebben, zullen wel een extra annex moeten ondertekenen, dat IGEMO toelaat om het VHP te gebruiken in opdracht van de lokale besturen.
Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving 2023 vervangt het Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving van 22 maart 2019. Vanaf de inwerkingtreding van het nieuwe kaderdecreet kan het oude niet meer worden gewijzigd, en is het ook niet meer mogelijk om in het oude kaderdecreet “in te stappen”.
Het kaderdecreet is niet direct van toepassing op bestaande Vlaamse regelgeving. Daarvoor zijn “implementatiedecreten” nodig, die het kaderdecreet volledig of gedeeltelijk van toepassing verklaren op de bestaande regelgeving.
In een implementatiedecreet wordt het handhavingsluik van die bestaande regelgeving aangepast op basis van het kaderdecreet Vlaamse Handhaving. Hierdoor kunnen grote delen van de oorspronkelijke regelgeving worden geschrapt. Anderzijds kunnen ook delen van het kaderdecreet worden uitgesloten waar dat nodig is.
In het zog van het nieuwe kaderdecreet wordt gewerkt aan een algemeen implementatiedecreet, waarmee meteen een belangrijk pakket van Vlaamse regelgeving onder het kaderdecreet Vlaamse Handhaving wordt gebracht.
Het ontwerp van dit algemeen implementatiedecreet werd op 26 mei 2023 voor de tweede maal principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Na de ontvangst en verwerking van het advies van Raad van State zal het door de Vlaamse Regering bij het parlement worden ingediend. Dit zal wellicht dit jaar nog gebeuren.
Het algemeen implementatiedecreet regelt de instap van volgende Vlaamse regelgeving:
De digitale invoer van alle proces-verbalen, verslagen van vaststelling en documenten m.b.t. de bestuurlijke sanctieprocedure in het platform, alsook de communicatie naar de belanghebbenden over die documenten (de kennisgeving) zal digitaal via het platform dienen te gebeuren.
De datum vanaf wanneer die verplichting geldt wordt bepaald via een uitvoeringsbesluit.
Voor handhaving inzake de VCRO (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) en/of het DABM (Decreet Algemene Bepalingen Milieu) wordt de verplichting van kracht op 25 maart 2024.
Na deze datum moeten de vermelde documenten digitaal worden opgesteld, ondertekend met e-ID, en vervolgens ingegeven worden in het VHP, dat zal instaan voor de kennisgeving ervan aan de bestemmelingen.
Inzake Onroerenderfgoed- en/of Varenderfgoeddecreet is de verplichting al vanaf 15 december 2023.
We dienen als gemeente actie te ondernemen alvorens te kunnen aansluiten:
Ook de annex dient digitaal ondertekend te worden, via Adobe Acrobat, door de burgemeester en algemeen directeur.
De gemeenteraad beslist dat de gemeente zich zal aansluiten bij het Vlaams Handhavingsplatform en bezorgt het Agentschap Justitie en Handhaving het goedgekeurde protocol en annex.