Vorig schooljaar hebben de lagere scholen de huidige manier van werken van de naschoolse opvang van de lagere schoolkinderen aangekaart. In Wavo, Dijkstein, GLOC, Sint-Katarina, Heilig Hart en Octopus is de vraag naar naschoolse opvang groter dan de capaciteit van de gemeentelijke BKO. Daarom werd een systeem uitgewerkt waarbij de lagere schoolkinderen voorschools en op woensdagnamiddag wel opgevangen worden in de BKO maar de naschoolse opvang op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op de school zelf doorgaat. Enkel de lagere schoolkinderen van Hagelstein kunnen wel op alle opvangmomenten in BKO Robbedoes worden opgevangen.
Daarom werd een reglement naschoolse opvang op school uitgewerkt, waarbij scholen de ouderbijdrage voor deze opvangmomenten doorgestort krijgen van het lokaal bestuur, en met deze middelen zelf een kwaliteitsvolle opvang voor lagere schoolkinderen organiseren. Hiervoor doen de meeste scholen beroep op vrijwilligers en wijk-werkers.
De laatste jaren is de zoektocht naar vrijwilligers zéér moeilijk geworden. Bovendien hebben de vrijwilligers die gevonden worden, geen pedagogische achtergrond. Ook het systeem van wijk-werkers is gewijzigd, waardoor een wijk-werker maar maximaal 1 jaar kan worden ingezet.
Hierdoor zakt de kwaliteit van de naschoolse opvang op lagere scholen.
De laatste maanden werd dit thema meermaals besproken (op het lokaal onderwijsoverleg, en op een overleg tussen de vrije scholen en het lokaal bestuur). Er wordt door de scholen aangedrongen op een aanpassing van het reglement. Ze willen de mogelijkheid om medewerkers aan te werven via een contract of uitbreiding van bestaand contract (bijv kinderverzorgster die uren extra presteert in de naschoolse) dit om de continuïteit en de kwaliteit van de opvang te garanderen.
De dienst huis van het kind en de dienst financiën werkten een nieuw reglement voor naschoolse opvang georganiseerd door de basisscholen uit.
Hiermee willen we
Principes van het nieuwe reglement:
Door dit reglement geven we de scholen meer mogelijkheden.
De rol van de school als actor wordt door dit reglement benadrukt.
Het lokaal bestuur engageert zich als ondersteuner van de naschoolse opvang op basisscholen:
In tegenstelling tot het vorige reglement, waarbij de scholen enkel de ouderbijdragen van aanwezige leerlingen kregen doorgestort, wordt nu een basisbudget voorzien (12.000 euro per school) waarmee aan de slag kan gegaan worden om de naschoolse opvang te organiseren. Grote scholen (met een naschoolse opvang van meer dan 50 kinderen gemiddeld) krijgen een extra budget van 3.600 euro. Dit budget dient verantwoord te worden. Dit wil zeggen dat er voor alle scholen extra middelen worden voorzien.
Decreet flankerend onderwijsbeleid van 30 november 2018
De gemeenteraad heft met ingang van 1 januari 2024 het subsidiereglement voor naschoolse opvang georganiseerd door de basisscholen zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van van 15 december 2014 op en vervangt deze door het subsidiereglement naschoolse opvang op basisscholen zoals opgenomen in bijlage.