ma 30/09/2024 - 20:00 Raadzaal
De notulen van de voorgaande gemeenteraad worden goedgekeurd.
De Vlaamse Milieumaatschappij ondersteunt met de subsidieoproep 'levend water' de lokale waterbeheerders en lokale actoren om de hydromorfologie van waterlopen te herstellen. In eerste instantie gaat de subsidie naar investeringsprojecten, maar als er subsidiemiddelen over zijn komen ook voortrajecten in aanmerking. Dat zijn kleinere opdrachten die concreter duidelijk moeten maken hoe het hydromorfologisch herstel op een specifiek traject invulling kan krijgen.
Voor de bovenloop van de Bruinbeek wordt een subsidiedossier voor een voortraject ingediend. Het resultaat van het voortraject is een plan voor het hydromorfologisch herstel van de Bruinbeek over in totaal een afstand van ongeveer 1 km verspreid over drie actiegebieden. Daarnaast zal binnen dit voortraject het vergunningsdossier voor de uitvoering van de werken afgewerkt worden.
De studie kan tot 50.000 euro kosten, waarvan we de helft terugkrijgen nadat de studie gemaakt is.
De gemeenteraad gaat akkoord om 50.000 euro te voorzien voor de studie in de meerjarenplanning voor 2026. Daarvan wordt 25.000 euro terug betaald door de subsidie van VMM.
De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het voorzien van een budget voor het uitvoeringsproject volgend op het voortraject. De raming hiervoor is niet gemaakt en zal gemaakt worden binnen het voortraject.
De Vlaamse Milieumaatschappij ondersteunt met de subsidieoproep 'levend water' de lokale waterbeheerders en lokale actoren om de hydromorfologie van waterlopen te herstellen. In eerste instantie gaat de subsidie naar investeringsprojecten met meerdere actoren die meerdere doelstellingen tegelijk aanpakken, zoals de strijd tegen droogte én wateroverlast, het herstel van waterkwaliteit en biodiversiteit in waterloop en vallei, klimaatadaptatie, waterbeleving….
Samen met het Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL), de stad Mechelen en de dienst integraal waterbeleid van de provincie (DIW) stelde onze gemeente een subsidiedossier op om de Otterbeek op 3 plaatsen te kunnen verbeteren op vlak van hydromorfologie, beleving, droogte, wateroverlast, waterkwaliteit en biodiversiteit.
In totaal is dit een investeringsproject dat 489.423 euro zal kosten. De investeringen worden naar gelang de ligging deels door één van de twee gemeenten betaalt en deels door DIW en RLRL.
De gemeenteraad gaat akkoord om in totaal 216.000 euro (raming 215.892 euro zie bijlage) te voorzien in het meerjarenplan voor het investeringsproject aan de Otterbeek verspreid over verschillende jaren, 30.000 in 2025, 40.000 in 2026 en 146.000 in 2027.
De gemeenteraad gaat akkoord om enkele wijzigingen in de personeelsformatie en het organogram aan te brengen.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de gouverneur van de rekening 2023, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 27 mei 2024. Dit nazicht geeft aanleiding tot enkele technische opmerkingen die werden overgemaakt, samen met het goedkeuringsbesluit.
De gemeenteraad heeft in zitting van 29 april 2024 Guido Op de Beeck aangeduid als kandidaat-lid van de gemeente voor de raad van bestuur van Woonstroom BV.
Op 19 augustus 2024 is de heer Op de Beeck overleden.
Op vrijdag 20 september 2024 vond de eerstvolgende vergadering van de raad van bestuur van Woonstroom BV plaats.
De gemeenteraad heeft nog geen vervanger aangeduid.
Het college besliste bij hoogdringendheid in zitting van 16 september 2024 om Sven Verelst, schepen, voor te dragen voor de raad van bestuur van Woonstroom BV op 20 september 2024 in vervanging van Guido Op de Beeck.
De gemeenteraad bekrachtigt deze beslissing.
De gemeenteraad draagt Sven Verelst voor als kandidaat-lid voor de vergaderingen van de raad van bestuur van Woonstroom BV tot eind 2024, tenzij de gemeenteraad eerder over gaat tot vervanging.
In juli 2017 werd een kerkenbeleidsplan opgemaakt en goedgekeurd in overleg tussen de gemeente Sint-Katelijne-Waver, het centraal kerkbestuur van Sint-Katelijne-Waver en alle kerkfabrieken die eronder ressorteren.
Het nieuw artikel 33/2 in het Eredienstdecreet verplicht iedere gemeente om begin 2025 over een actueel en officieel goedgekeurd kerkenbeleidsplan te beschikken. Dit plan zal dan de basis vormen voor de meerjarenplannen van de kerkfabrieken en het meerjarenplan 2026-2031 van de gemeente. Deze verplichting zorgt ervoor dat het bestaande kerkenbeleidsplan uit 2017 expliciet herbevestigd of bijgestuurd moet worden. In voorbereiding van deze grotere oefening werd daarom begin 2024 in de centrale kerkraad beslist om alvast een actualisatie te doen van het bestaande kerkenbeleidsplan.
De gemeenteraad keurt het geactualiseerde kerkenbeleidsplan goed, als voorbereiding op de grondige revisie van het kerkenbeleidsplan begin 2025.
Het gemeentebestuur wenst een overeenkomst met Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw af te sluiten zodat de studenten op vertoon van de sportkaart gratis mogen zwemmen in het Maanhoevebad en Michielsbad. De duur van de samenwerking is bepaald van 16 september 2024 tot en met 6 juni 2025, uitgezonderd kerstvakantie 2024-2025 en paasvakantie 2025.
Het gemeentebestuur factureert €1,50 inclusief BTW per beurt per student aan de hogeschool. Aangezien hogescholen niet vermeld staan in het retributiereglement (zie bijlage), is dit een afwijking van het tarief.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst en de afwijking van het retributiereglement goed.
Na een geslaagde editie in 2022 en 2023 wenst VZW SKW Lichtfeesten op 26 december 2024 opnieuw een lichtevent te organiseren in het centrum van onze gemeente. De weekends voorafgaandelijk organiseren ze lichtwandelingen in de 3 andere kernen. De gemeenteraad gaat akkoord met het verlenen van verschillende gemeentelijke tussenkomsten zoals het gratis uitlenen van feestmateriaal, het rondbrengen van drukwerk, een subsidie van 4.000 euro en een participatiesubsidie van 1.250 euro.
Chirojongens Elzestraat en gidsen Sint-Lucia dienden respectievelijk 2 en 1 aanvraag duurzaam kamp in na afloop van hun kamp. Volgens het reglement moet dit uiterlijk 3 weken voor aanvang van het kamp. Het is budgettair voorzien dat alle jeugdverenigingen subsidies duurzame kampen aanvragen, dus financieel is er geen probleem.
De gemeenteraad beslist om deze aanvraag nog goed te keuren.
De Koninklijke Harmonie De Verenigde Sint-Katarinavrienden is bezig met de bouw van een nieuwe zaal waarvoor ze in 2024 een bedrag van 25.000 euro tekort komen.
De gemeenteraad gaat akkoord om een renteloze lening toe te staan aan Koninklijke Harmonie De Verenigde Sint-Katarinavrienden voor een bedrag van 25.000 euro.
De voorzitter overloopt de agenda van de maand oktober 2024.
Een kinderbegeleider (IFIC loonschalen) bij de dienst buitenschoolse kinderopvang in contractueel verband had een verkeersongeval onderweg naar het werk op 3 november 2023. Het ongeval werd niet aanvaard als arbeidsongeval door de verzekeraar.
Na advies van de juridische dienst heeft het bestuur beslist dit standpunt te volgen en het ongeval niet te aanvaarden als arbeidsongeval. Om verdere juridische geschillen te vermijden beslist de gemeenteraad om een dading af te sluiten en tegemoet te komen in de financiële verliezen ten gevolge van het ongeval.
De gemeenteraad keurt de verwerving van het perceel gelegen Molenlei afdeling 3 sectie B nummer 583 X met een oppervlakte van 64m² goed met het oog op de realisatie van de rooilijn in de Molenlei noodzakelijk voor de geplande wegenis- en rioleringswerken.
De gemeenteraad keurt de verwerving van het perceel gelegen Erfstraat 4 afdeling 3 sectie B nummer 554 X met een oppervlakte van 146m² goed met het oog op de realisatie van de rooilijn in de Molenlei noodzakelijk voor de geplande wegenis- en rioleringswerken.
De gemeenteraad keurt de verwerving van het perceel gelegen Molenstraat afdeling 3 sectie B nummer 518 K3 met een oppervlakte van 82m² goed met het oog op de realisatie van de rooilijn in de zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 noodzakelijk voor de geplande wegenis- en rioleringswerken.
De gemeente is sinds 1 januari 2003 lid van het Lokaal Gezondheidsoverleg Mechelen (LOGO).
De rechtspersoon gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver is lid van de algemene vergadering van Logo Mechelen vzw tot het einde van de legislatuur.
Vanaf 1 januari 2025 bundelen de 14 Logo's uit het Nederlandstalig gebied hun krachten en gaan ze verder als één organisatie. Ze mikken daarbij op efficiëntiewinst door een aantal processen gezamenlijk te organiseren en ze willen tegelijkertijd de regionale werking nog verder versterken. Als lokale en regionale partners behouden we dus zeker een aanspreekpunt in (het team van Logo) Mechelen.
De gemeenteraad geeft aan de vaste of plaatsvervangende vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Logo Mechelen het uitdrukkelijke mandaat om de fusie van de Vlaamse Logo's goed te keuren op de bijzondere algemene vergadering.
De gemeenteraad neemt kennis van de context en argumentatie, met inbegrip van de opties om vertegenwoordiging naar de bijzondere algemene vergadering te voorzien bij afwezigheid van de vaste vertegenwoordiger.
De gemeenteraad duidt twee ambtelijke vertegenwoordigers aan.