ma 17/06/2024 - 20:00 Raadzaal
De notulen van de voorgaande gemeenteraad worden goedgekeurd.
Artikel 75 §1 lid 2 van het omgevingsvergunningendecreet bepaalt dat in sommige gevallen het verplicht is om een last op te leggen.
Artikel 75 §3, 4° bepaalt dat financiële lasten slechts kunnen worden opgelegd als dit geregeld wordt in een stedenbouwkundige verordening.
De gemeenteraad keurt de verordening in bijlage goed.
De gemeenteraad keurt de ligging, de breedte en de uitrusting goed van de nieuwe en aangepaste paden die deel uitmaken van de omgevingsvergunningsaanvraag van Woonmaatschappij Rivierenland voor het bouwen van 60 wooneenheden met omgevingsaanleg aan de Vossenberglei-Sporkenboslei-Houweikenlei. Er wordt akkoord gegaan met de rooilijn en de opname in het openbaar domein van de percelen aangeduid in gele en groene kleur op de plannen "2016_0345_Vossenberglei-Schranslei-Boshuislei - innameplan B (1-2) Wadi" en "2016_0345_Vossenberglei-Sporkenboslei-Houweikenlei - innameplan A".
De gemeenteraad keurt de ligging, de breedte en de uitrusting goed van de nieuwe ontsluitingsweg naar de Fortsesteenweg die deel uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het aanleggen van een landschapsparking bij campus De Nayer. Er wordt akkoord gegaan met de opname van deze nieuwe wegenis in het openbaar domein. Bijkomend wordt akkoord gegaan met bijhorend rooilijnplan en grondinnemingsplan.
Tijdens de eerste twee strategische projecten van ORIOM werd er, in samenwerking met de gemeenten en de actoren van de open ruimte, veel studiewerk verricht met als sluitstuk een zeer brede visievorming over de open ruimte in onze regio en daaraan gekoppeld de opstart van een aantal hefboomprojecten en werkgroepen rond concrete groenstructuren. Tijdens het derde strategisch project van ORIOM, dat op 1 januari 2023 van start is gegaan werd deze visie verder geconcretiseerd en ondertussen werd het gebiedsprogramma “Versterken van het open ruimte netwerk in het Mechels Rivierenland” afgewerkt.
Dit dossier zal ter bespreking voorgelegd worden op de eerstvolgende raadscommissie en later opnieuw worden geagendeerd op de gemeenteraad.
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen treedt op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking.
De woonmaatschappij Woonstroom BV heeft het initiatief genomen om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.
Samen werd een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1 en pijler 3) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3). De gemeenteraad kan het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen wat betreft strengere woonbinding en specifieke doelgroepen.
Het college legt het lokaal toewijzingsreglement ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat akkoord om enkele wijzigingen in de personeelsformatie en het organogram aan te brengen.
De gemeenteraad herstemt het reglement met aanpassingen in het kader van de nieuwe verordening financiële lasten bij omgevingsvergunning.
Er werd eind 2023 beslist om de bedrijfsbelasting op beschikbare bedrijfsruimte te herzien, en zo vanaf 2024 deels in te kantelen in de opcentiemen op de onroerende voorheffing en te kiezen voor een forfait zodat de administratieve last voor zowel bedrijven als gemeente vervalt.
Het college beslist daarbij om nog een vrijstelling in te voeren.
De gemeenteraad herstemt het reglement.
Het gemeentebestuur investeert zelf als inrichtende macht in zijn gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs. Daarnaast wordt de gemeente ook ondersteund via de werkingssubsidies onderwijs van Vlaanderen. Toch blijven enkele uitgaven ten laste van de ouders. De gemeenteraad bepaalt hiervoor de tarieven.
De tarieven worden bijgestuurd op basis van de geplande uitstappen en activiteiten.
In het meerjarenplan 2020-2025 heeft de gemeente een aantal subsidies voorzien. Enerzijds zijn deze gebaseerd op een reeds door de gemeenteraad goedgekeurd subsidiereglement: om tot uitbetaling over te gaan is slechts een collegebeslissing vereist. Anderzijds zijn er ook subsidies voorzien waarvoor geen reglement voorhanden is, de zogenaamde 'nominatieve' subsidies. Volgens het decreet lokaal bestuur maken deze geen deel meer uit van het meerjarenplan zelf, maar nemen ze nu de vorm aan van afzonderlijke besluiten van de raad. Daardoor kan de gemeenteraad er afzonderlijk over beslissen, dus zonder een aanpassing van het meerjarenplan door te voeren, wat de flexibiliteit vergroot.
De lijst werd een laatste keer goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van december 2023. Er wordt voorgesteld om een extra subsidie toe te voegen voor de groenblauwe dooradering aan Natuurpark Rivierenland t.b.v. 7.017 euro in 2024.
De gemeenteraad keurt de aangepaste lijst met nominatieve subsidies voor de jaren 2023-2025 goed.
Op 3 maart 2008 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed met de interlokale vereniging GAS Rivierenland. De statuten van deze interlokale vereniging schrijven voor dat de jaarrekening ter goedkeuring moet worden voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.
De gemeenteraad keurt de rekening werkjaar 2023 goed.
Op zondag 13 oktober 2024 vinden de lokale verkiezingen plaats waarna in december 2024 de nieuwe bestuursorganen zullen geïnstalleerd worden.
Het is aangewezen om nog voor de installatie van de nieuwe bestuursorganen het huishoudelijk reglement van de betrokken bestuursorganen op verschillende plaatsen te wijzigen.
Dit om de werking van de verschillende bestuursorganen meteen na hun aanstelling zo vlot als mogelijk te laten verlopen. Tegelijk worden enkele technische aanpassingen doorgevoerd.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde aanpassingen goed.
Ons bestuur hanteert momenteel de regel dat raadsleden die tijdens de legislatuur als onafhankelijk raadslid gaan zetelen, geen presentiegeld meer ontvangen voor het bijwonen van een zitting van een raadscommissie.
Deze regel geldt echter niet voor raadscommissies waarvan alle gemeenteraadsleden lid zijn. In deze commissies zetelen de leden niet als vertegenwoordigers van een fractie, maar vanuit hun functie als raadslid. Het al dan niet zetelen als onafhankelijk raadslid speelt hierbij geen rol.
De gemeenteraad trekt de eerder genomen beslissingen daaromtrent in. Aan de betrokken raadsleden zullen de achterstallige presentiegelden worden uitbetaald. Er wordt ook tot 10 jaar teruggegaan in de tijd om te onderzoeken welke raadsleden ten onrechte geen presentiegelden hebben ontvangen voor raadscommissies.
Ons bestuur wenst 2 trajectcontroles in beide richtingen te installeren voor Mechelbaan en Clemenceaustraat.
De gemeenteraad gaat akkoord om hiervoor gebruik te maken van de raamovereenkomst van Cipal DV.
De gemeenteraad stelt de lastvoorwaarden en gunningswijze van de opdracht "Dorpskernvernieuwing. Beplanting Dijk en Dorp. (2024/030)", vast.
Het ontworpen rooilijnplan voor Grensstraat-Geleeg met alle bijhorende en tussenliggende aansluitingen wordt definitief vastgesteld door de gemeenteraad nadat het openbaar onderzoek werd afgerond en de bezwaren werden behandeld.
De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van een stuk grond langsheen de trage verbinding achter Katelijnestraat 17, kadastraal gekend als sectie B nr 159V aan de aangelanden, Katelijnestraat 17.
De gemeenteraad stelt de straatnaam Zomerland definitief vast.
Tijdens de gemeenteraad van 25 juni 2018 werd er beslist om subsidies toe te kennen aan G-werking van sportverenigingen ten bedrage van de inkomsten van de textielcontainers.
Sinds twee jaar is er bij Gidsen Sint-Katrien een Akabe-tak opgericht. Deze werking wilden we gelijkstellen met de G-werking binnen de sportclubs. Hiervoor werd het subsidiereglement door de gemeenteraad van 4 september 2023 aangepast. De eerste berekening en uitbetaling op basis van dit reglement is vlot verlopen. We willen een nog betere spreiding van het budget door 25% te verdelen onder de aanvragers als basissubsidie.
De gemeenteraad gaat hiermee akkoord.
De voorzitter overloopt de agenda's van de maanden juni, juli en augustus 2024.
De gemeente doet sinds 2009 binnen het samenwerkingsverband GAS-Rivierenland een beroep op sanctionerende ambtenaren voor het opleggen van administratieve geldboetes in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). De ambtenaren werden hiervoor reeds door de gemeenteraad aangeduid zoals wettelijk voorgeschreven.
De gemeenteraad duidt op vraag van GAS-Rivierenland twee bijkomende sanctionerende ambtenaren aan in het kader van de verwerking van de overtredingen die voortkomen uit GAS-regelgeving.
De gemeenteraad keurt de dading met de eigenaars van inname AE goed. De gemeente verwerft inname AE van het rooilijnplan 'zijstraat Molenstraat' in ruil voor een forfaitair bedrag naar aanleiding van vroegtijdig uitgevoerde verwijderingswerken.
De gemeenteraad keurt de verwerving van het perceel gelegen Molenstraat afdeling 3 sectie B nummer 518 F2 met een oppervlakte van 40m² goed met het oog op de realisatie van de rooilijn in de zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 noodzakelijk voor de geplande wegenis- en rioleringswerken.
De gemeenteraad keurt de verwerving van het perceel gelegen Molenstraat afdeling 3 sectie B nummer 518 C3 met een oppervlakte van 134m² goed met het oog op de realisatie van de rooilijn in de zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 noodzakelijk voor de geplande wegenis- en rioleringswerken.
De gemeenteraad keurt de verwerving van het perceel gelegen Molenstraat afdeling 3 sectie B nummer 518 F3 met een oppervlakte van 62m² goed met het oog op de realisatie van de rooilijn in de zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 noodzakelijk voor de geplande wegenis- en rioleringswerken.