Op 29 januari 2024 werd de registratie van dienstreizen vereenvoudigd door een gelijkschakeling van de fietsvergoedingen (woon-werkverkeer en dienstreis) naar het maximaal fiscaal vrijgestelde bedrag per kilometer. Omdat de registratie nog steeds als heel complex wordt ervaren, volgt nu een tweede vereenvoudiging met de aanpassing van de rechtspositieregeling. Bijkomend wordt hoofdstuk 4 rond vorming, training en opleiding grotendeels opgeheven en in het organisatiebeheersingssysteem opgenomen. Dit naar aanleiding van het nieuwe rechtspositieregelingsbesluit van de Vlaamse Regering en de consensus daarover in de collegagroep rond de uitwerking van de rechtspositieregeling in regio Rivierenland.
Vereenvoudiging van woon-werkverkeer en dienstreizen
Hoofdstuk 5, artikelen 242 t.e.m. 245 werden aangepast. Hierbij werd het principe van een dienstreis, de voorkeur van vervoermiddel, het bedrag van de vergoeding en de aanvraag tot vergoeding gepreciseerd.
Hoofdstuk 6, afdeling 4 de vergoeding van de kosten voor het woon-werkverkeer, artikel 264 fietsvergoeding, werd aangepast. Het principe van de kortste route wordt geschrapt.
Via het organisatiebeheersingssysteem worden de praktische modaliteiten (boekingen tikklok, verschil dienstreis en woon-werkverkeer,..) verder uitgewerkt.
Vereenvoudiging van vorming, training en opleiding
Conform het nieuwe rechtspositieregelingsbesluit van de Vlaamse Regering en het door het agentschap Binnenlands Bestuur uitgewerkte voorbeeld wordt artikel 98 gewijzigd en worden artikels 99 t.e.m. 127 geschrapt. De nadere modaliteiten worden opgenomen in het organisatiebeheersingssysteem.
Het M-team gaf positief advies op 23 april 2024. De vakbonden tekenden een protocol van akkoord op 24 mei 2024.
Het vast bureau gaat definitief akkoord met de aanpassing van de rechtspositieregeling. De wijzigingen treden in werking vanaf 1 juni 2024.