De gemeente Sint-Katelijne-Waver wil via het voorliggende voorlopige rooilijnplan het bestaande wandelpad aan de Goorbosbeekvallei verlengen tot aan de Stationsstraat, met als uiteindelijke doel de Midzeelhoeve te bereiken. De voorgestelde nieuwe rooilijn langs de zijkanten van de weidepercelen zal een houtkant aanleggen die een ecologische verbinding vormt van noord naar zuid. Deze houtkant biedt schaduw voor de paarden en verbetert tevens de waterhuishouding, aangezien het waterverhaal samenhangt met het integreren van de verschillende functies die onlosmakelijk verbonden zijn aan de blauw-groene dooradering in het landschap.
De gemeenteraad wordt gevraagd om binnen het grotere geheel van de geplande noord-zuid verbinding (over RUP De Nayer en RUP Midzelen) deze nieuwe rooilijnen voorlopig goed te keuren. De nieuwe rooilijnen zorgen voor extra zachte recreatie en natuurbeleving van het huidige en toekomstige openbare en privédomein van de gemeente, in het bijzonder de Midzeelhoeve. Daarnaast wordt gevraagd om de oude en/of feitelijke rooilijnen ter hoogte van de aansluiting binnen het plangebied af te schaffen.
Het gemeentebestuur zet in op klimaatbestendigheid door een blauw-groene dooradering in het landschap te creëren. Daarnaast wil het bestuur op buurtniveau een fijnmazig netwerk van trage wegen verder uitbouwen voor een actieve en gezonde gemeente.
Er wordt een nieuwe rooilijn opgemaakt als onderdeel van een ecologische verbinding tussen de Goorbosbeekvallei en de Midzeelhoeve met de grote natuurvijver. Het eerste deel, tussen Goorboslei en de Stationsstraat, wordt nu behandeld. Deze verbinding tussen cultuur en natuur benadrukt opnieuw het bruisende karakter van onze gemeente.
De Goorboslei is een smalle asfaltweg met een beperkte rooilijn, waarin berm, gracht en verlichtingspalen vallen. Bij de aansluiting met de trage weg blijkt de overbrugging te smal voor twee functies, waardoor een gescheiden inrit voor onderhoud van de weide noodzakelijk is. Het pad wordt langs de bestaande grachten voorzien om deze goed bereikbaar en controleerbaar te houden.
Het weiland langs de rooilijn naar het zuiden profiteert van de houtkanten en de optimalisering van de grachten. Regenwater krijgt de tijd om te infiltreren of wordt gebufferd en gecontroleerd afgevoerd in de geherprofileerde grachten. Het wandelpad wordt uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal.
De aansluiting met de Stationsstraat krijgt een tweesporenpad voor dubbel gebruik (gemotoriseerd voor de aangelanden en wandelpad). Bestaand groen wordt zoveel mogelijk behouden of vervangen door nieuw groen waar nodig.
Beleid van de gemeente
De gemeente Sint-Katelijne-Waver besteedt bijzondere aandacht aan trage wegen en de uitbouw van een fijnmazig en veilig verkeersnetwerk voor zwakke weggebruikers, vooral wandelaars. Dit is een actief speerpunt van de gemeente.
De dienst patrimonium neemt de herwaardering en aansluiting van bestaande trage wegen ter harte. Er zijn al veel initiatieven genomen om met eigenaars te onderhandelen om dit fijnmazige netwerk te vervolledigen. Langs deze trage wegen worden kleine landschapselementen en houtkanten voorzien die passen in het ruimtelijk beleid. Voor de aanleg van de trage verbinding wordt nog een omgevingsvergunning ingediend.
Samenhang met wettelijke bepalingen
Het Decreet Gemeentewegen heeft als doel de structuur, samenhang en toegankelijkheid van gemeentewegen te verbeteren door een geïntegreerd beleid op lokaal niveau. Bijzondere aandacht gaat naar zachte mobiliteit en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Dit draagt bij aan een veilige en aangename mobiliteit.
Openbaar onderzoek
Het voorlopig vast te stellen rooilijnplan wordt door het college van burgemeester en schepenen onderworpen aan een openbaar onderzoek van minstens 30 dagen, na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad. Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad, die standpunt inneemt over de bezwaren en opmerkingen en besluit over de definitieve vaststelling van het rooilijnplan en de opheffing van oude rooilijnen.
In zitting van 24 februari 2025 stelde de gemeenteraad deze nieuwe rooilijn reeds voorlopig vast. Door een fout tijdens de stemming van dit artikel dient deze beslissing te worden ingetrokken. De beslissing wordt opnieuw ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende Gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad trekt de beslissing van de gemeenteraad in zitting van 24 februari 2025 in en vervangt deze door huidige beslissing.
De gemeenteraad stelt de nieuwe rooilijn voor de de trage verbinding richting Goorboslei aansluitend aan de Stationsstraat voorlopig vast, rekening houdend met bovenstaande argumentatie, zoals met "rode tint" aangeduid op het rooilijnplan opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens. Tevens wordt de opheffing van bestaande rooilijnen van Stationsstraat en Goorboslei ter hoogte van de nieuwe aansluiting, met “blauwe tint” aangeduid, binnen het zelfde plangebied ook voorlopig vastgesteld.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan voorlopig goed. Het rooilijnplan, met de hierop ingetekende rooilijnen, innames en erfdienstbaarheden, wordt voorlopig goedgekeurd zoals dit werd opgemaakt dd. 6/02/2025 door landmeter-expert Bruno Mertens. Het waarderingsverslag van de innames opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens dd. 6/02/25 wordt eveneens goedgekeurd.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot voorlopige vaststelling van de nieuwe rooilijn, de opheffing van de oude en/of feitelijke rooilijnen ter hoogte van de aansluitingen alsmede de voorlopige vaststelling van het volledige rooilijnplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek, zoals voorgeschreven in artikel 17, § 2 en 21,§2 van het Decreet houdende Gemeentewegen van 3 mei 2019.