Artikel 277 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de voorgaande zitting goed.
De notulen werden opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 278, §1 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 27 januari 2025 goed.
Artikel 56, §3, 7° van het decreet lokaal bestuur
De eigenaars hebben een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor het creëren van vier loten voor halfopen eengezinswoningen langsheen de Clemenceaustraat.
Bij deze lopende omgevingsvergunningsaanvraag werd een rooilijnplan geïmplementeerd, dat in nauw overleg met de dienst beleidsondersteuning werd opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor dit rooilijnplan en voor de opname van lot 7 en lot 8 in het openbaar domein.
In deze lopende omgevingsvergunningsaanvraag werd het vastleggen van een rooilijn mee
geïntegreerd. Op dit rooilijnplan werden 2 loten gedefinieerd welke worden opgenomen in het openbaar domein:
• Lot 7: 49 m² groot en over te dragen aan de gemeente voor opname ervan in het openbaar domein.
• Lot 8: 373 m² groot en over te dragen aan de gemeente voor opname ervan in het openbaar domein.
Deze loten zorgen voor betere uitbreidingsmogelijkheden aan de weg- en rioleringsinfrastructuur van de Clemenceaustraat. Er werd voor beide loten een verbintenis van kosteloze grondafstand naar het openbaar domein toegevoegd.
Het rooilijnplan werd voorafgaand aan deze omgevingsvergunningsaanvraag overlegd met de diensten beleidsondersteuning en omgeving en is in overeenstemming met de afspraken die tijdens dat overleg gemaakt werden.
Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor dit rooilijnplan en voor de opname van lot 7 en lot 8 in het openbaar domein, zodat de Clemenceaustraat betere uitbreidingsmogelijkheden heeft. Tijdens het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunning werden geen bezwaren ingediend.
Het Omgevingsvergunningsdecreet, het gemeentewegendecreet, de Vlaamse Codex Ruimtelijke
Ordening, het DABM, met al hun wijzigingen en uitvoeringsbesluiten, met in het bijzonder:
Omgevingsvergunningsdecreet artikel 31 § 1, Gemeentewegendecreet artikel 12 § 2
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan, horende bij deze omgevingsvergunningsaanvraag, goed. Dit rooilijnplan werd opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens en beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen. Bruno Mertens werd ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN071302. Hij handelt in opdracht van Landmeetbureau bvba @TOPO, gevestigd te Frederik de Merodestraat 111, 2800 Mechelen. Dit rooilijnplan werd opgemaakt op 13 september 2024.
De gemeenteraad keurt de opname in het openbaar domein van volgend lot goed, zoals weergegeven op het bijgevoegd bovengenoemd rooilijnplan van 13 september 2024:
• Lot 7: 49 m² groot in functie van betere uitbreidingsmogelijkheden aan de weg- en
rioleringsinfrastructuur van de Clemenceaustraat.
• Lot 8: 373 m² in functie van betere uitbreidingsmogelijkheden aan de weg- en
rioleringsinfrastructuur van de Clemenceaustraat.
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde verbintenis tot kosteloze grondafstand naar het openbaar domein van loten 7 en 8 goed. Deze verbintenis maakt tevens deel uit van de lopende omgevingsvergunningsaanvraag. Deze dient te allen tijde nageleefd te worden.
VCRO artikel 1.3.3. legt de bevoegdheid over welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de GECORO bij de gemeenteraad.
De samenstelling van de GECORO loopt samen met de legislatuur van de gemeente. Het aantal leden en de maatschappelijke geledingen dienen opnieuw vastgelegd te worden door de gemeenteraad.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (artikel 1.3.3.) bepaalt dat elke gemeente een adviesraad voor ruimtelijke ordening moet oprichten, genaamd de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO).
De gemeenteraad dient hiervoor het aantal leden vast te stellen en beslist welke maatschappelijke geledingen worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als effectief en plaatsvervangend lid van de GECORO.
Op basis van het inwonersaantal van Sint-Katelijne-Waver is het ledenaantal minimum 9 en maximum 13 en moeten minstens 4 maatschappelijke geledingen opgeroepen worden.
De afgelopen legislatuur bedroeg het aantal leden 11, waarvan 5 uit maatschappelijke geledingen en 6 deskundigen.
De maatschappelijke geledingen waren:
Het college wenst het aantal geledingen naar 4 terug te brengen en stelt enkele naamswijzigingen voor:
De paardensector stelt in haar memorandum van 14 april 2024 voor om een expertengroep voor de paardensector op te richten. Een opname als geleding in de GECORO wordt door de zittende gecoro om diverse redenen niet wenselijk geacht. Er wordt door de commissie voorgesteld om er een expertengroep voor op te richten die een raadgevende stem kan hebben op de GECORO. Het college stelt voor om dit advies te volgen.
Het college stelt ook voor het aantal leden op 13 te brengen om zo meer deskundigheid in de GECORO te krijgen in domeinen als ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, openbare ruimte, waterbeheer, klimaattransitie, erfgoed en landschapsplanning. Op deze manier evolueert de GECORO mee met het geïntegreerd omgevingsbeleid. De GECORO zal in de komende legislatuur actief worden ingezet in de vorming van een omgevingsvisie op het grondgebied van onze gemeente.
Nadat de gemeenteraad het aantal leden en maatschappelijke geledingen bepaald heeft worden de kandidaten opgeroepen via de gebruikelijke kanalen (gemeentelijke website, infomagazine, sociale media, uithangborden), rechtstreeks aan de maatschappelijke geledingen en de huidige leden. De kandidaturen moeten ingediend worden voor 1 april 2025.
Oproep deskundigen
De kandidaat deskundigen tonen in een persoonlijk cv hun deskundigheid aan, d.m.v. titels en verdiensten, binnen minstens één van de volgende domeinen: ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, openbare ruimte, waterbeheer, erfgoed en landschapsplanning. Men kan extra competenties of werkervaring aanhalen binnen domeinen als projectontwikkeling, klimaattransitie, stedelijke sociologie, wonen en vastgoed. Ze bevestigen hun bereidheid zich in te werken in de dossiers zodat ze met kennis van zaken kunnen deelnemen aan de vergaderingen van de Gecoro. Ze gaan akkoord met de deontologische code voor leden van de commissies voor ruimtelijke ordening zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2009.
Oproep maatschappelijke geledingen
De aangeschreven maatschappelijke geledingen dragen een effectief en plaatsvervangend lid voor. De kandidaten hebben voeling met de gemeente, zijn niet vooringenomen, hebben zin voor objectiviteit, lange termijn denken en zijn bereid zich in te werken in de dossiers zodat ze met kennis van zaken kunnen deelnemen aan de vergaderingen van de Gecoro. Ze gaan akkoord met de deontologische code voor leden van de commissies voor ruimtelijke ordening zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2009.
Aanstelling
De gemeenteraad zal in een volgende zitting de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris benoemen. Ze wijst ook een ondervoorzitter en waarnemend secretaris aan. De voorzitter en vaste secretaris worden voorgedragen door het college. De voorzitter wordt geselecteerd uit de deskundigen. Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger. In toepassing van het decreet lokaal bestuur is ten hoogste twee derde van de leden van hetzelfde geslacht.
Amendement namens N-VA
Ter zitting stelt N-VA voor om een voorstel van beslissing als volgt te amenderen:
Een representatieve samenstelling van de GECORO is ontzettende belangrijk.
Ons voorstel is om de maatschappelijke geledingen in de GECORO als volgt vast te stellen:
Deze representatieve vertegenwoordiging waarborgt de waardevolle inspraak en participatie in de GECORO.
Naast de 8 vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen kunnen er nog 5 deskundigen worden aangesteld.
Over dit amendement wordt gestemd.
Publieke stemming met:
Het amendement is verworpen.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening artikel 1.3.3.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van de nadere regels voor samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
De GECORO zal deze legislatuur bestaan uit 13 leden; 4 uit de maatschappelijke geledingen en 9 deskundigen.
De volgende 4 maatschappelijke geledingen worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de GECORO:
In het kader van de nieuwe wetgeving op de minnelijke invordering van schulden bij consumenten (invoeging van boek XIX "Schulden van de consument" in het Wetboek van economisch recht), dienen de aanmaningskosten in dit retributiereglement te worden aangepast.
De retributie op het parkeren in een blauwe zone wordt reeds sinds de invoering ervan geïnd door een externe parkeerfirma. De gemeente sloot hiervoor een concessieovereenkomst af, waarin het debiteurenrisico steeds bij de externe partner werd gelegd.
Het tarief van de retributie zelf wordt niet aangepast.
De verhoging van de parkeermogelijkheden vereist ook controle op de beperking van de parkeerduur op de voorgeschreven plaatsen.
Het aanleggen en verbeteren van de parkeermogelijkheden voor de gemeente brengt aanzienlijke lasten met zich mee.
De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen of retributies.
Decreet van 9 juli 2010 houdende de invordering van parkeerheffingen door parkeerbedrijven
Wet van 20 december 2002 betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument, en zijn latere wijzigingen
Ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap
Advies van de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur (HRBB) van 29 april 2004 met betrekking tot de keuzemogelijkheid tussen het invoeren van een retributie, een belasting of een administratieve sanctie
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.
De gemeenteraadsbeslissing dd. 27 mei 2024 betreffende de retributie op het parkeren in een blauwe zone voor de periode tot en met 31 december 2025.
Het Koninklijk besluit van 3 juni 2024 betreffende de Code van de openbare weg, en latere wijzigingen
Met ingang van 1 maart 2025 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt er een gemeentelijke retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg.
Dit reglement beoogt het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is én waar een blauwe zone-reglementering van toepassing is.
Onder openbare weg verstaat men de wegen en hun trottoirs of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke overheden.
Onder met een openbare weg gelijkgestelde plaatsen verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 4, § 1, 2e lid, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
§1 De retributie wordt als volgt vastgesteld:
De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het Koninklijk Besluit van 1.12.1975.
§2 Deze reglementering is niet van toepassing op de bewoners die de door de gemeente uitgereikte bewonerskaart overeenkomstig het ministerieel besluit van 9 januari 2007 zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig.
§3 Het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap is gratis. Het statuut van “persoon met een handicap” wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig het ministerieel besluit van 7 mei 1999.
§4 Het parkeren van volgende voertuigen is gratis: dienstvoertuigen van het lokaal bestuur Sint-Katelijne-Waver, voertuigen die eigendom zijn van de Vlaamse Overheid en gebruikt worden als dienstvoertuigen binnen de gemeente Sint-Katelijne-Waver en dit voor inspectie en onderhoud van de gewestwegen, dienstvoertuigen van het Zorgbedrijf Rivierenland, politiewagens van politiezone Bodukap, brandweerwagens van brandweerzone Rivierenland, motorvoertuigen van door het college erkende autodeel-organisaties met standplaats Sint-Katelijne-Waver en voertuigen van De Vlaamse Waterweg NV.
De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat van het voertuig.
De retributie is verschuldigd zodra het voertuig de tijd heeft overschreden die gratis is en is betaalbaar door overschrijving op de rekening van de gemeente; deze laatste mogelijkheid wordt enkel aangeboden als de gebruiker opteert voor de toepassing van het forfaitaire tarief.
Als de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig is geplaatst of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het tijdstip van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 2 bedoelde forfaitaire tarief.
Bij toepassing van het hierboven vermelde forfait, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de retributie binnen de vijf dagen te betalen aan op de voorruit van het voertuig.
De retributie is niet verschuldigd op zon- en feestdagen en op 11 juli.
Bij gebreke aan betaling van de retributie wordt een aanmaningsprocedure opgestart door de aangestelde firma van de concessieovereenkomst.
De retributie die niet betaald wordt volgens de richtlijnen vermeld staande op de retributieheffing (afgeleverd door de parkeerwachter op de wagen, of toegestuurd per post) volgt de minnelijke aanmaningsprocedure (hetzij B2B, hetzij B2C), met administratieve kosten ten laste van de wanbetaler:
a) Ten aanzien van ondernemingen en buitenlandse nummerplaathouders:
b) Ten aanzien van consumenten en conform de wetgeving consumentenschulden (Boek XIX - W.E.R. art 4.2 ea):
De gevorderde verwijlintresten worden gerekend vanaf de ingebrekestelling op de nog te betalen som tegen de referentie-intrestvoet vermeerderd met acht procentpunten bedoeld in art 5, lid 2 van de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betaalachterstand bij handelstransacties (zie ook: Art XIX.4, 1º WER).
Dit reglement vervangt vanaf 1 maart 2025 het retributiereglement op het parkeren in een blauwe zone van heden tot en met 31 december 2025, goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 mei 2024.
Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeente heeft een concessieovereenkomst met APCOA Parking Belgium NV ter controle van de naleving van het parkeren in de blauwe zone. Het betreft een samenwerking tussen de 4 Bodukap-gemeenten.
Aangezien eind 2024 APCOA Parking Belgium NV werd overgenomen door Indigo, is de overeenkomst ook overgegaan op deze tegenpartij.
Hieruit is gebleken dat een aanpassing nodig is van het retributiereglement (cf. apart besluit in zelfde zitting) door de wijziging van de wetgeving inzake debiteurenbescherming (overmatige schuldenlast) en dus ook aan de overeenkomst zelf (artikel 7) inzake het toezicht op de betaling.
Daarnaast verandert er niets aan de naleving van de overeenkomst zelf en de werking.
Het gemeenteraadsbesluit dd. 7 september 2020 houdende de goedkeuring van de minimumvoorwaarden voor de concessie ter controle van de naleving van het parkeren in de blauwe zone.
Het collegebesluit dd. 9 november 2020 houdende de toewijzing van de concessie ter controle van de naleving van het parkeren in de blauwe zone aan APCOA.
Het gemeenteraadsbesluit dd. 27 mei 2024 houdende de stemming van een retributie op het parkeren in een blauwe zone voor de periode van heden tot en met 31 december 2025.
Omwille van de overname van APCOA door Indigo is ook de concessieovereenkomst ter controle van de naleving van het parkeren in de blauwe zone overgegaan naar Indigo.
Artikel 7 van de lopende concessieovereenkomst wordt aangepast op volgende wijze:
"Artikel 7: Toezicht op de betaling
§ 1. De aanmaak van de retributiebonnen en de controle van de betalingen worden uitgevoerd met behulp van specifiek controlematerieel dat door de concessionaris wordt aangeschaft.
§ 2. Eenmaal per week wordt de identiteit van de nummerplaten van wagens die een retributiebon kregen en niet op de vastgestelde termijn betaalden, via DIV, opgevraagd. De gegevens mogen door de concessionaris niet met een ander, in het bijzonder een commercieel doel, worden aangewend en mogen bijgevolg niet aan derden worden overgemaakt, tenzij als bewijsmateriaal in het raam van een invorderingsprocedure van de retributie.
* Ten aanzien van consumenten: na het bekomen van de identiteit wordt minstens een eerste kosteloze herinneringsbrief gestuurd. Vervolgens kan de concessiehouder bij niet betaling het dossier aan een gerechtsdeurwaarder of advocaat overmaken, die verder de procedure afhandelt en waarbij de tarieven van de wetgeving consumentenschulden (boek XIX - W.E.R. art. 4.2 ea) worden gevolgd. De gerechtsdeurwaarderskosten kunnen door de concessionaris aan de debiteur worden doorgerekend binnen de wettelijk bepaalde grenzen en zoals onderling afgestemd en opgenomen in de respectievelijk retributiereglementen.
* Ten aanzien van ondernemingen en buitenlandse nummerplaathouders: na het bekomen van de identiteit wordt een eerste herinnering gestuurd aan 10 euro en bij blijvende niet-betaling een tweede herinnering aan 10 euro. De minnelijke aanmaning door de gerechtsdeurwaarder die daarna zal volgen, gebeurt tegen het tarief voor burgerlijke en handelszaken (K.B. 30 november 1976). De gerechtsdeurwaarderskosten kunnen door de concessionaris aan de debiteur worden doorgerekend binnen de wettelijk bepaalde grenzen en zoals onderling afgestemd en opgenomen in de respectievelijk retributiereglementen."
Op 13 oktober 2024 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.
In de installatievergadering van de gemeenteraad op maandag 2 december 2024 werd Ronny Slootmans aangeduid als aangewezen burgemeester.
Op 15 januari 2025 werd Ronny Slootmans door minister Hilde Crevits benoemd tot burgemeester van de gemeente Sint-Katelijne-Waver.
Ronny Slootmans legde op 29 januari 2025 de eed als burgemeester af in handen van de gouverneur.
Artikel 59 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad neemt kennis van de benoeming en eedaflegging van Ronny Slootmans tot burgemeester van de gemeente Sint-Katelijne-Waver.
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 12 en 22 van de statuten van Pidpa.
Om de zes jaar vervallen alle mandaten in de verschillende organen van de opdrachthoudende vereniging Pidpa onmiddellijk na de eerste algemene vergadering die volgt op de vernieuwing van de gemeenteraden.
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden dienen er voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden de nodige voordrachten gedaan te worden voor de vorming van een nieuwe raad van bestuur en de afgevaardigden op de algemene vergadering.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Igemo.
De gemeenteraad zal:
De vroeger bestaande adviescomités worden binnenkort met de nieuwe statuten opgeheven, maar zijn nu reeds uitgedoofd.
1. Algemene vergadering vertegenwoordiger:
2. Algemene vergadering plaatsvervanger:
3. Raad van bestuur kandidaat-lid:
4. Raad van bestuur kandidaat-lid met raadgevende stem vanuit oppositie:
De gemeenteraad duidt als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Pidpa, voor de duur van deze legislatuur, aan:
De gemeenteraad duidt als plaatsvervanger van de gemeente in de algemene vergadering van Pidpa, voor de duur van deze legislatuur, aan:
De gemeenteraad draagt als kandidaat-lid met raadgevende stem vanuit de oppositie voor de raad van bestuur van Pidpa, voor de duur van deze legislatuur, voor:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Pidpa.
De statuten van de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
De gemeente is aangesloten bij de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Om de zes jaar vervallen alle mandaten in de algemene vergadering en de raad van bestuur van de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, volgend op de vernieuwing van de gemeenteraden.
De gemeente is aangesloten bij de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
De gemeenteraad dient:
Dit mandaat is onbezoldigd. De afgevaardigde kan een mandataris zijn, of een medewerker van de gemeente. Een gemeente kan ervoor kiezen om naast een effectieve afgevaardigde ook een plaatsvervanger aan te stellen. VVSG vraagt om (in de mate van het mogelijke) een lid van het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad of een sterk geëngageerd raadslid af te vaardigen.
Daarnaast telt VVSG volgende bestuursorganen:
Het mandaat van bestuurder of commissielid van de VVSG is bezoldigd. Per vergadering (10 per jaar) krijgen de aanwezigen een presentiegeld dat gelijk is aan het maximale bedrag van het presentiegeld voor de gemeenteraad. Verder vergoedt de VVSG de verplaatsingskosten, voor zover het bestuur die zelf niet ten laste zou nemen.
De nieuw samengestelde algemene vergadering komt in juni 2025 voor het eerst bijeen. Ze zal op dat moment een nieuw bestuursorgaan verkiezen. Dat zal op zijn beurt uit zijn midden het dagelijks bestuur aanstellen en het aantal en de omvang van de bestuurlijke commissies bekrachtigen. Het bestuursorgaan is ook bevoegd om uit zijn midden de voorzitters van de bestuurlijke commissies aan te stellen. Het dagelijks bestuur zal de overige leden van de bestuurlijke commissies aanstellen.
De VVSG zal aan het nieuwe bestuursorgaan voorstellen om in de periode 2025-2030 te werken met vijf bestuurlijke commissies:
Individuele raadsleden kunnen hun kandidaturen voor het bestuursorgaan of een van de bestuurlijke commissies van de VVSG indienen door het invullen van een vragenlijst (zie bijlage). Dat moet gebeuren voor eind maart 2025. Wegens het belang van deze functies voor de VVSG in het algemeen en de band met de lokale beleidsvisies in het bijzonder, is een kandidaat-VVSG-bestuurder of -commissielid bij voorkeur een lid van het college van burgemeester en schepenen. In elk geval moet hij of zij gedurende het volledige mandaat als VVSG-bestuurder lokaal mandataris zijn en blijven.
Leden van het bestuursorgaan en van de bestuurlijke commissies kunnen alleen zetelen na het uitdrukkelijke akkoord van de gemeenteraad, districtsraad of OCMW-raad waartoe ze behoren. Deze validatie moet pas gebeuren nadat de VVSG op basis van de ingediende kandidaturen een volledig voorstel klaar heeft voor de samenstelling van het nieuwe bestuursorgaan en de vijf bestuurlijke commissies. Dat wordt verwacht in de loop van de maand april. De eventuele validatie kan dan geagendeerd worden op de raadszitting van mei of begin juni, voorafgaand aan de algemene vergadering van de VVSG.
Bij de toewijzing van de mandaten houdt de VVSG maximaal rekening met de politieke krachtsverhoudingen bij de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 en de grote diversiteit van de Vlaamse lokale besturen op het vlak van grootte, typologie, enz. Niet geselecteerde kandidaten komen op een reservelijst terecht voor mandaten die tijdens de legislatuur openvallen.
De fracties dragen volgende kandidaten voor de verschillende functies voor:
1. Vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
2. Plaatsvervanger in de algemene vergadering:
De gemeenteraad duidt als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), voor de duur van de legislatuur 2025-2030, aan:
De gemeenteraad duidt als plaatsvervanger van de gemeente voor de algemene vergadering van de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), voor de duur van de legislatuur 2025-2030, aan:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen aan de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders
Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden
Het besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders dat op 17 mei 2019 definitief werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering
Op 1 januari 2020 startte de werking van de definitieve zorgraad onder vorm van een vzw.
De zorgraad is samengesteld uit maximum 25 personen, verdeeld over 4 clusters (lokale besturen, zorg, welzijn, personen met een zorg- en ondersteuningsvraag) en mogelijks 4 optionele partners.
Sint-Katelijne-Waver mag in de cluster lokale besturen 2 personen voordragen en in het bestuursorgaan 1 persoon.
Een belangrijk element is dat een bestuurder in een zorgraad nooit een sector of organisatie vertegenwoordigt. Bestuurders hoeven voor de Vlaamse overheid dus niet van bepaalde organisaties te komen. Vlaanderen hanteert wat dat betreft geen evenwichten of gegarandeerde plaatsen in de zorgraad. Dit betekent dat ook personen van buiten de gebruikelijke organisaties als vertegenwoordiger van een bepaalde cluster kunnen aangesteld worden.
Rekening houdend met de filosofie van Vlaanderen wordt voorgesteld om Wim Marnef, schepen, en Marlies Verbruggen, samenlevingsconsulent, als natuurlijke personen met vertegenwoordigersmandaat voor het gemeentebestuur als lid voor de algemene vergadering aan te duiden en Klaartje Mariën, diensthoofd sociale dienst, voor te dragen als lid in het bestuursorgaan van de vzw Eerstelijnszone Mechelen-Katelijne.
De fracties dragen volgende kandidaten voor de verschillende functies voor:
1. Eerste vertegenwoordiger:
3. Kandidaat-lid voor het bestuursorgaan (ambtenaar)
Gelet op de vraag van het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt de raad aan de vertegenwoordigers en bestuurders aangeduid en voorgedragen door de raad van Sint-Katelijne-Waver om af te zien van de vergoeding via een presentiegeld.
De gemeenteraad duidt volgende persoon aan als eerste vertegenwoordiger namens de gemeente Sint-Katelijne-Waver in de algemene vergadering van de vzw Eerstelijnszone Mechelen-Katelijne om te zetelen binnen de cluster lokale besturen, voor de duur van deze legislatuur:
Overeenkomstig artikel 27 §1 van het decreet lokaal bestuur verlaat Michiel Van Dessel de zitting voor de bespreking en de stemming van artikel 2. Voor het overige is hij wel aanwezig.
De gemeenteraad duidt volgende persoon aan als plaatsvervanger namens de gemeente Sint-Katelijne-Waver in de algemene vergadering van de vzw Eerstelijnszone Mechelen-Katelijne om te zetelen binnen de cluster lokale besturen, voor de duur van deze legislatuur:
De gemeenteraad draagt volgende persoon voor als kandidaat-lid namens de gemeente Sint-Katelijne-Waver in het bestuursorgaan van de vzw Eerstelijnszone Mechelen-Katelijne om te zetelen binnen de cluster lokale besturen, voor de duur van deze legislatuur:
De gemeenteraad vraagt aan de vertegenwoordigers en bestuurders aangeduid en voorgedragen door de raad van Sint-Katelijne-Waver om af te zien van de vergoeding via een presentiegeld.
Artikel 12 van de statuten van Lokaal Gezondheidsoverleg Mechelen (LOGO).
Sinds 1/1/2003 is gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver lid van Gezondheidsmakers vzw (voordien, Logo Mechelen, Lokaal Gezondheidsoverleg Mechelen, regionale vzw) met als doel lokaal werk te maken van preventieve gezondheidsacties, vanuit de Vlaamse Gezondheidsdoelstellingen, en sinds 2013 ook om het charter ‘Gezonde Gemeente’ uit te bouwen.
Gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver was lid van de algemene vergadering van Logo Mechelen vzw tot het einde van de legislatuur.
Bij de goedkeuring van de fusie door overname (Bijzondere Algemene Vergadering Logo Mechelen vzw, 27/11/2024) zijn de nieuwe statuten ingegaan en is er enkel nog sprake van een algemene vergadering en raad van bestuur op centraal niveau. Elk regionaal antennepunt (hier Rivierenland) heeft een eigen regionale adviesraad. Er is bijgevolg geen onderscheid meer tussen wel en niet stemgerechtigde leden. Er zijn enkel adviserende leden.
Antennepunt Rivierenland stelt nu de vraag om vertegenwoordigers aan te duiden voor de regionale adviesraad voor het antennepunt Rivierenland.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de vertegenwoordigers aan te duiden.
Met inachtneming van het nieuwe decreet lokale bestuur waarin OCMW en gemeentebestuur twee aparte rechtspersonen blijven, stipt Gezondheidsmakers aan dat een gemeente één van beide rechtspersonen kan benoemen als adviserend lid van regionale adviesraad Rivierenland van Gezondheidsmakers. Het lokaal bestuur krijgt de keuze via welke rechtspersoon ze zich kandidaat stellen. Ze houden hierbij rekening met de bevoegdheden van adviserende leden (zie Artikel 42. Regionale Adviesraden in Statuten Logo Vlaanderen vzw) en selecteren de rechtspersoon die volgens de lokale context het meest aansluit bij de taken en bevoegdheden van een adviserend lid in de regionale adviesraad Rivierenland van Gezondheidsmakers. De voorgestelde rechtspersoon duidt een vaste en plaatsvervangende vertegenwoordiger aan, die het mandaat van adviserend lid zullen uitoefenen.
De gemeenteraad zal:
De vertegenwoordiger is het best het bevoegde lid van het college van burgemeester en schepenen, de plaatsvervanger de verantwoordelijke ambtenaar.
De fracties dragen volgende kandidaten als effectief vertegenwoordiger voor:
De algemeen directeur draagt volgende verantwoordelijke ambtenaar als plaatsvervanger voor: Fons Van der Auwera, beleidsmedewerker sport en gezondheid.
De statuten van LOGO Vlaanderen vzw
De gemeenteraad duidt als vertegenwoordiger van de gemeente als adviserend lid in de regionale adviesraad Rivierenland van vzw Gezondheidsmakers, voor de duur van deze legislatuur, aan :
De gemeenteraad duidt als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente als adviserend lid in de regionale adviesraad Rivierenland van vzw Gezondheidsmakers, voor de duur van deze legislatuur, aan:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen aan de vzw Gezondheidsmakers.
In zitting van 16 december 2024 heeft de gemeenteraad de afgevaardigden van de gemeente aangeduid in de vzw Vlotter.
Naderhand blijkt dat onze gemeente geen deel van de vzw uitmaakt, maar een samenwerkingsovereenkomst met Rolkar Rivierenland heeft, waarvoor Vlotter de dispatching doet.
Dit heeft tot gevolg dat wij geen vertegenwoordigers kunnen afvaardigen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de beslissing van 16 december 2024 in te trekken.
In zitting van 16 december 2024 werden volgende vertegenwoordigers aangeduid in de vzw Vlotter:
Vlotter bestaat uit 2 organisaties:
Onze gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst met de vzw Rolkar Rivierenland voor het organiseren van vervoer voor personen met verminderde mobiliteit.
Vlotter vzw doet de dispatching voor Rolkar Rivierenland, maar onze gemeente is geen lid van de dienstverlenende vereniging en bijgevolg kan er geen afvaardiging zijn in de algemene vergadering of in de raad van bestuur.
De gemeenteraad beslist om de beslissing, genomen door de raad in zitting van 16 december 2024, houdende 'Afvaardigingen - Aanduiding en voordracht van de afgevaardigden van de gemeente in Vlotter vzw - Goedkeuring' in te trekken.
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur houdende dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden.
De intergemeentelijke vereniging Igemo deelt mee dat de algemene vergadering plaatsvindt op vrijdag 28 februari 2025 om 18.00 uur in hun kantoren te Mechelen, Schoutetstraat 2. Aansluitend vindt er een receptie plaats.
Volgende punten staan op de agenda:
De gemeente Sint-Katelijne-Waver is deelnemer van de intergemeentelijke vereniging Igemo.
De gemeenteraad dient het mandaat te bepalen van de afgevaardigde van de gemeente in de algemene vergadering van Igemo op 28 februari 2025.
De gemeenteraad heeft in zitting van 16 december 2024 Maurice Verheyden en Kristel Ceulemans, schepenen, aangeduid als respectievelijk eerste en tweede afgevaardigde van de gemeente in de algemene vergaderingen van Igemo voor de duur van deze legislatuur.
De statuten van de intergemeentelijke vereniging Igemo, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019, 23 april 2021 en 10 juni 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van vrijdag 28 februari 2025 en verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van Igemo aan de algemene vergadering.
Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging Igemo.
Artikel 432, 3de lid van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Op maandag 31 maart 2025 om 17 uur vindt de algemene vergadering van Cipal plaats volledig op digitale wijze.
Volgende punten staan op de agenda:
De documentatie bij de agendapunten werd met de agenda meegestuurd.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De gemeenteraad dient het mandaat te bepalen van de afgevaardigde van de gemeente in de algemene vergadering van Cipal op 31 maart 2025.
De gemeenteraad heeft in zitting van 16 december 2024 Pascal Cauwenbergs en Sven Verelst, gemeenteraadsleden, aangeduid als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger van de gemeente in de algemene vergaderingen van Cipal tot einde van de legislatuur.
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota keurt de gemeenteraad de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 goed.
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit.
Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Op vrijdag 28 maart 2025 om 11.30 uur vindt de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa plaats in hun kantoren gelegen aan de Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
De agenda van deze vergadering is als volgt:
De agenda en bijhorende documenten werden op 20 december 2024 aan ons bezorgd.
Overeenkomstig het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 hiervan, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.
Conform artikel 424 DLB kan er indien de termijn verstrijkt in een jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, pas over de verlenging beslist worden in het daaropvolgende jaar en wordt bijgevolg en de duur van Pidpa verlengd tot de eerste algemene vergadering in het jaar volgend op het verkiezingsjaar. Gezien de duurtijd van Pidpa verstrijkt op het tijdstip van de eerste algemene vergadering van 2025, dient onze gemeente uiterlijk tegen de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 28 maart 2025 een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om volgende punten goed te keuren:
Op deze algemene vergadering zal tevens een statutenwijziging voorgelegd worden om de statuten van Pidpa in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.
Overeenkomstig de decretale bepalingen moet bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan. Ook dienen er eventuele voordrachten te worden gedaan betreffende de afgevaardigden op de algemene vergadering.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
In de gemeenteraadszitting van heden werden .... aangeduid als respectievelijk afgevaardigde en plaatsvervanger namens de gemeente in de algemene vergaderingen van Pidpa, voor de duur van deze legislatuur.
Wat de verlenging van Pidpa betreft
Sinds 2005 zorgt Pidpa als integraal waterbedrijf voor drinkwater én voor de opvang en afvoer van het regen- en afvalwater van de gemeente. Al 46 gemeentelijke deelnemers kozen voor een rioleringsformule op maat van hun specifieke noden.
Deze integrale werking biedt synergievoordelen voor de deelnemers, voor de burgers en voor Pidpa. Met 20 jaar ervaring in regen- en afvalwaterbeheer mag Pidpa als een betrouwbare partner in integraal waterbeheer beschouwd worden.
Met circulair waterbeheer wordt de waterkringloop nu rondgemaakt. Stroomopwaarts zet Pidpa in op biodiversiteit, natuur- en bronbescherming. Centraal wordt gestreefd naar structureel hergebruik van regenwater. Stroomafwaarts staat het hergebruik van afvalwater en voedingsstoffen centraal. Doorheen de hele kringloop is er bijzondere aandacht voor energie-efficiëntie en voor het monitoren van pathogenen of vervuilende stoffen. Zo beschermt Pidpa het universele recht op water en sanitaire voorzieningen.
Pidpa is een financieel gezond bedrijf dat inspeelt op de huidige en toekomstige uitdagingen aan de hand van de onderstaande pijlers:
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:
Wat de statutenwijziging betreft
Pidpa is ertoe gehouden haar statuten aan te passen aan de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.
Gelet op het feit dat dergelijke wijziging noodzakelijk en nuttig is en gelet op het onvoorwaardelijke positieve advies van de Vlaamse Regering, stemt de raad in met de voorgenomen statutenwijziging.
De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad neemt kennis van en hecht goedkeuring aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging te verlengen voor een termijn van 18 jaar.
De gemeenteraad verzoekt om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar, met ingang van de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, en dus tot en met 28 maart 2043 indien die algemene vergadering plaatsvindt op 28 maart 2025.
De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar vanaf de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit HidroRio en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur.
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025, evenals op elke andere algemene vergadering ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering, overeenkomstig dit besluit te stemmen en de benoemingen van de bij dit besluit voorgedragen kandidaten goed te keuren.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wil via het voorliggende voorlopige rooilijnplan het bestaande wandelpad aan de Goorbosbeekvallei verlengen tot aan de Stationsstraat, met als uiteindelijke doel de Midzeelhoeve te bereiken. De voorgestelde nieuwe rooilijn langs de zijkanten van de weidepercelen zal een houtkant aanleggen die een ecologische verbinding vormt van noord naar zuid. Deze houtkant biedt schaduw voor de paarden en verbetert tevens de waterhuishouding, aangezien het waterverhaal samenhangt met het integreren van de verschillende functies die onlosmakelijk verbonden zijn aan de blauw-groene dooradering in het landschap.
De gemeenteraad wordt gevraagd om binnen het grotere geheel van de geplande noord-zuid verbinding (over RUP De Nayer en RUP Midzelen) deze nieuwe rooilijnen voorlopig goed te keuren. De nieuwe rooilijnen zorgen voor extra zachte recreatie en natuurbeleving van het huidige en toekomstige openbare en privédomein van de gemeente, in het bijzonder de Midzeelhoeve. Daarnaast wordt gevraagd om de oude en/of feitelijke rooilijnen ter hoogte van de aansluiting binnen het plangebied af te schaffen.
Het gemeentebestuur zet in op klimaatbestendigheid door een blauw-groene dooradering in het landschap te creëren. Daarnaast wil het bestuur op buurtniveau een fijnmazig netwerk van trage wegen verder uitbouwen voor een actieve en gezonde gemeente.
Er wordt een nieuwe rooilijn opgemaakt als onderdeel van een ecologische verbinding tussen de Goorbosbeekvallei en de Midzeelhoeve met de grote natuurvijver. Het eerste deel, tussen Goorboslei en de Stationsstraat, wordt nu behandeld. Deze verbinding tussen cultuur en natuur benadrukt opnieuw het bruisende karakter van onze gemeente.
De Goorboslei is een smalle asfaltweg met een beperkte rooilijn, waarin berm, gracht en verlichtingspalen vallen. Bij de aansluiting met de trage weg blijkt de overbrugging te smal voor twee functies, waardoor een gescheiden inrit voor onderhoud van de weide noodzakelijk is. Het pad wordt langs de bestaande grachten voorzien om deze goed bereikbaar en controleerbaar te houden.
Het weiland langs de rooilijn naar het zuiden profiteert van de houtkanten en de optimalisering van de grachten. Regenwater krijgt de tijd om te infiltreren of wordt gebufferd en gecontroleerd afgevoerd in de geherprofileerde grachten. Het wandelpad wordt uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal.
De aansluiting met de Stationsstraat krijgt een tweesporenpad voor dubbel gebruik (gemotoriseerd voor de aangelanden en wandelpad). Bestaand groen wordt zoveel mogelijk behouden of vervangen door nieuw groen waar nodig.
Beleid van de gemeente
De gemeente Sint-Katelijne-Waver besteedt bijzondere aandacht aan trage wegen en de uitbouw van een fijnmazig en veilig verkeersnetwerk voor zwakke weggebruikers, vooral wandelaars. Dit is een actief speerpunt van de gemeente.
De dienst patrimonium neemt de herwaardering en aansluiting van bestaande trage wegen ter harte. Er zijn al veel initiatieven genomen om met eigenaars te onderhandelen om dit fijnmazige netwerk te vervolledigen. Langs deze trage wegen worden kleine landschapselementen en houtkanten voorzien die passen in het ruimtelijk beleid. Voor de aanleg van de trage verbinding wordt nog een omgevingsvergunning ingediend.
Samenhang met wettelijke bepalingen
Het Decreet Gemeentewegen heeft als doel de structuur, samenhang en toegankelijkheid van gemeentewegen te verbeteren door een geïntegreerd beleid op lokaal niveau. Bijzondere aandacht gaat naar zachte mobiliteit en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Dit draagt bij aan een veilige en aangename mobiliteit.
Openbaar onderzoek
Het voorlopig vast te stellen rooilijnplan wordt door het college van burgemeester en schepenen onderworpen aan een openbaar onderzoek van minstens 30 dagen, na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad. Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad, die standpunt inneemt over de bezwaren en opmerkingen en besluit over de definitieve vaststelling van het rooilijnplan en de opheffing van oude rooilijnen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad stelt de nieuwe rooilijn voor de de trage verbinding richting Goorboslei aansluitend aan de Stationsstraat voorlopig vast, rekening houdend met bovenstaande argumentatie, zoals met "rode tint" aangeduid op het rooilijnplan opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens. Tevens wordt de opheffing van bestaande rooilijnen van Stationsstraat en Goorboslei ter hoogte van de nieuwe aansluiting, met “blauwe tint” aangeduid, binnen het zelfde plangebied ook voorlopig vastgesteld.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan voorlopig goed. Het rooilijnplan, met de hierop ingetekende rooilijnen, innames en erfdienstbaarheden, wordt voorlopig goedgekeurd zoals dit werd opgemaakt dd. 6/02/2025 door landmeter-expert Bruno Mertens. Het waarderingsverslag van de innames opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens dd. 6/02/25 wordt eveneens goedgekeurd.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot voorlopige vaststelling van de nieuwe rooilijn, de opheffing van de oude en/of feitelijke rooilijnen ter hoogte van de aansluitingen alsmede de voorlopige vaststelling van het volledige rooilijnplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek, zoals voorgeschreven in artikel 17, § 2 en 21,§2 van het Decreet houdende Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Voor de wielerwedstrijd in Elzestraat op 27 april kunnen hebben de organisatoren 250 à 300 nadars nodig. Wij kunnen er zelf geen ter beschikking stellen. Zij kunnen bij de gemeente Bonheiden de nodige nadars lenen. Ze vragen of onze werklieden voor het transport kunnen zorgen.
De organisatoren kunnen geen nadars meer bij ons uitlenen omdat ze reeds elders ingezet worden. Zij mogen 250 à 300 nadars uitlenen bij de gemeente Bonheiden, maar vragen of wij kunnen instaan voor het transport.
Voorgesteld wordt om geen retributie aan te rekenen aan de organisatoren voor het transport van de nadars door onze werklieden van Bonheiden naar de kern Elzestraat omdat wij zelf ook geen transportkosten aanrekenen voor het vervoer van onze eigen nadars binnen de gemeente.
Het is van belang dat er voor de wielerwedstrijd voldoende nadars aanwezig zijn om de veiligheid te garanderen.
De gemeenteraad gaat akkoord om het transport van 250 à 300 nadars van de gemeente Bonheiden voor de wielerwedstrijd van 27 april 2025 te laten uitvoeren door onze werklieden en rekent hiervoor geen retributie aan.
In het budget is jaarlijks een subsidie van maximum 2.125 euro voorzien voor de organisatie van nevenactiviteiten bij de kermis in Elzestraat. Bij opmaak van het meerjarenplan was nog niet bekend welke organisatie de begunstigde zou zijn. Vzw Elzestraat vraagt voor 2025 de subsidie opnieuw aan voor de nevenactiviteiten die ze wensen te organiseren tijdens de Elzestraatkermis in augustus.
Er is een subsidie voorzien van maximum 2.125 euro met benaming Elzestraat comité organisatie kermis waarvoor nu wordt voorgesteld om deze toe te kennen aan vzw Elzestraat en de subsidie toe te kennen voor het bedrag dat kan bewezen worden.
De gemeenteraad beslist om de subsidie voor Elzestraat Kermis, opgenomen in het meerjarenplan onder de benaming Elzestraat comité organisatie kermis, toe te kennen aan vzw Elzestraat voor zover de kosten kunnen bewezen worden.
Momenteel zijn er op de parking aan de kant van de Hogevelden twee parkeerplaatsen voor mindervaliden voorzien. Enkele mindervaliden hebben ons de vraag gesteld of het niet mogelijk is om een van die plaatsen vooraan te plaatsen aan de zijingang van het kerkhof en dichtbij de hondenweide zodat zij niet te ver moeten stappen om het kerkhof te bezoeken. Kan dit onderzocht worden?
Zoals in januari op de gemeenteraad door ons gevraagd om snel rond te tafel te gaan zitten met De Lijn verkoos het bestuur om eerst zes maanden te wachten vooraleer wijzigingen/verbeteringen voor te stellen aan De Lijn. Momenteel hebben onze buurgemeenten Putte en Koningshooikt wel korter op de bal gespeeld en vragen zij ondersteuning van SInt-Katelijne-Waver voor hun plannen. Heeft onze gemeente hiervoor al contact opgenomen met hen? En gaan wij de vele dagelijkse schrappingen van bussen op ons grondgebied aanklagen?
Eind januari deed provinciegouverneur Cathy Berx een oproep om in heel de provincie Antwerpen burgerreserves op te richten, vrijwilligers die kunnen helpen bij een ramp of mensen in nood kunnen bijstaan tot de hulpdiensten arriveren. Gaat ons gemeente hier in mee zoals in Edegem nu het geval is?
Sinds het vertrek van de gidsen in OLVW naar het nieuwe lokaal staat het oude lokaal te verkommeren. Nochtans zijn er gegadigden om het lokaal in gebruik te nemen. Echter is de gevraagde huurprijs door de kerkfabriek dermate hoog dat iedereen afhaakt. Op 21/1 werd er samengezeten met de gemeente en de kerkfabriek . Wat is na dit overleg de stand van zaken?
De Vlaamse Regering keurde op 7 februari 2025 de oprichting van een taskforce wonen-ruimte goed. Deze taskforce moet tot meer betaalbare, kwalitatieve en betaalbare woningen leiden. Men lijkt daarbij vooral te focussen op een verhoging van het aanbod aan sociale huur- en koopwoningen.
Wij vernemen graag hoe het huidige bestuur het aanbod aan sociale huur- en koopwoningen zal verhogen gedurende deze legislatuur. Hoe zal het bestuur het sociaal woonbeleid vorm geven? Welke projecten moeten deze legislatuur effectief gerealiseerd worden? Op welke locaties? Over welke aantallen aan huur- en koopwoningen gaat het?
Wij vragen eveneens om later dit jaar een raadscommissie te houden omtrent de realisatie van het bindend sociaal objectief (status, planning, etc.).
In verschillende omliggende gemeenten, zoals Lier en Putte, is Halloween uitgegroeid tot een groot en succesvol evenement dat zorgt voor samenhorigheid en plezier onder de inwoners, jong en oud. Het evenement trekt niet alleen veel bezoekers, maar stimuleert ook de lokale handel en horeca. Gezien het succes van Halloween elders, wil onze fractie vragen of het college bereid is om te onderzoeken hoe een dergelijk evenement ook in onze gemeente kan worden opgezet? Kan er een werkgroep of overleg georganiseerd worden om ideeën te verzamelen en samen te werken met lokale handelaars, verenigingen en inwoners om van Halloween een nieuwe traditie te maken? Welke stappen kunnen we hierin ondernemen om dit reeds tegen eind dit jaar te realiseren?
In België zijn vrachtwagens betrokken bij een aanzienlijk deel van de verkeersongevallen met dodelijke afloop. Hoewel ze slechts bij ongeveer 4,6% van de letselongevallen betrokken zijn, vertegenwoordigen ze 17,5% van de ongevallen met dodelijke slachtoffers. Dit betekent dat ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn, een relatief hoger risico op fatale afloop hebben.
In 2021 waren er in België 516 verkeersdoden binnen de 30 dagen na het ongeval.
Zwaar verkeer blijft ook in onze gemeente een grote uitdaging.
Kan het college toelichten welke concrete maatregelen momenteel genomen gaan worden om zwaar verkeer uit fietsstraten te weren en welke structurele oplossingen zij overwegen om dit probleem op lange termijn aan te pakken?
Daarnaast stellen we ons ook de vraag hoe jullie gaan omgaan met zwaar vervoer na de dorpskernvernieuwing in Waver?
De evaluatie en vernieuwing van het zwaar vervoerplan was opgestart en in uitvoering vorige legislatuur. Wat is de huidige stand van zaken van die actualisatie?
Onze gemeente is een landelijke gemeente, waarbij de vele zonevreemde woningen en de vele paardenhouderijen een groot deel van de ruimte in het agrarisch buitengebied invullen.
De aanwezigheid van deze actoren in het agrarisch buitengebeid vergt een deskundig beleid en heel wat terreinkennis, o.m. voor vergunningenprocedures en planologische iniatieven.
Actueel is er grote bezorgdheid bij heel wat inwoners dat er in het gemeentelijk beleid te weinig rekening zal worden gehouden met de belangen van de zonevreemde woningen en de paardenhouders in het agrarisch buitengebied.
Wij vragen daarom dat er twee expertengroep worden opgericht, (i) één voor de zonevreemde woningen in onze gemeente en (ii) één voor de paardenhouderij in onze gemeente. Deze expertengroepen zouden toelaten om het gemeentelijk beleid te ondersteunen in belangrijke dossier in het agrarisch buitengebied.
De ontwikkeling van de resterende binnengebieden in onze gemeente (= zijnde de binnengebieden die bestemd zijn als "woonzone"), maar ook de woonuitbreidings/woonreservegebieden in onze gemeente, vormen belangrijke vraagstukken voor het ruimtelijk en woonbeleid van de gemeente.
Wij hadden graag een standpunt vernomen van het bestuur rond de ontwikkeling van de resterende woonuitbreidings/woonreservegebieden in de gemeente: welk standpunt zal het bestuur innemen indien er vragen komen voor de ontwikkeling van deze gebieden? Gaat het bestuur zelf planologische initaiteven nemen, dan wel richting ontwikkeling, dan wel richting herbestemming? Zijn er daaromtrent reeds keuzes gemaakt? Hoe zal dit beleid doorvertaald worden in de meerjarenplanning (vb. planschade, etc.)? Zijn er nog concrete plannen rond de ontwikkeling van het binnengebied aan Schans Dorpveld?
In zowel de Lombaardstraat als op de Mechelbaan in Sint-Katelijne-Waver staan momenteel smiley-snelheidsmeters. Door de introductie van trajectcontroles op deze locaties zijn deze smileys echter overbodig geworden. Tenzij we, zoals bij voorbehoedsmiddelen, willen kiezen voor een dubbele bescherming ('double Dutch'), lijkt het zinvoller om deze smileys te herpositioneren naar plekken waar ze een grotere impact kunnen hebben op de verkeersveiligheid.
Er zijn nog heel wat straten in onze gemeente waar er sprake is van snelheidsovertredingen. Met name in straten die kampen met veel sluipverkeer en zelf in bepaalde fietsstraten.. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Hoogstraat, Kerkhoflei, Schrans, en de Waverstraat, waar de infrastructuur niet helemaal aangepast is aan de hoeveelheid verkeer er passeert.
Een bijkomend voordeel van deze smiley-snelheidsmeters is dat ze vaak uitgerust zijn met meetinstrumenten. Door deze te verplaatsen naar die straten, kunnen we niet alleen de verkeersveiligheid verbeteren, maar ook objectieve data verzamelen over snelheid en verkeersintensiteit. Deze gegevens bieden een waardevolle aanvulling op het buikgevoel en helpen bij het onderbouwen van verdere verkeersmaatregelen.
Voorstel van beslissing:
- De huidige smileys in de Lombaardstraat en Mechelbaan te verplaatsen naar andere straten waar de verkeersveiligheid kan verbeterd worden. Zijn hier toch redenen te bedenken waarom verplaatsen niet kan, vragen we om extra smileys aan te kopen.
- Prioriteit te geven aan straten met veel sluipverkeer of onveilige fietsroutes.
- De data van de smileys actief te gebruiken voor verkeerstellingen en het evalueren van maatregelen.
Onlangs werd het Zwembaddecreet in het Vlaams Parlement goedgekeurd. Hiermee zullen op termijn 40 zwembaden gerealiseerd en/of volledig gerenoveerd worden en daarvoor gedurende 30 jaar financiering ontvangen. Daar zijn wel een aantal subsidievoorwaarden aan gekoppeld zoals het feit dat er netto gezien geen zwemoppervlakte mag verdwijnen bij een renovatie en dat een nieuw bad op zijn minst 25 meter lang en 10 meter breed moet zijn. Samen met het bestaand instrumentarium aan subsidies voor bovenlokale sportinfrastructuur en subsidies die via Sport Vlaanderen en het Klimaatfonds gegeven worden voor energetische renovaties van zwembaden, zijn er ondertussen dus wel wat financieringskanalen ter beschikking.
Onvermijdelijk roept dat ook de kwestie op omtrent de toekomst van onze gemeentelijke zwembaden. De concessies met de respectievelijke uitbaters lopen nog wel even, maar het is duidelijk dat de zwembaden aan renovatie of vernieuwing toe zijn.
1. Wat zijn de plannen van dit bestuur met de gemeentelijke zwembaden?
2. Is er, gezien de concrete timing en het plan van aanpak dat dit bestuur hopelijk heeft, al onderzoek gedaan naar welke concrete financiering het best in aanmerking komt? Is de financiering van het Zwembaddecreet daarbij een haalbare optie?
3. Is het bestuur al in gesprek gegaan met de huidige uitbaters van de zwembaden? Hoe zullen zij in dit traject betrokken worden?
Onlangs kondigde Vlaams minister-president en minister van Digitalisering Matthias Diependaele aan dat Digitaal Vlaanderen een raamovereenkomst sloot met Belgian Mobile ID over het gebruik van Itsme. Ook in onze gemeente kan Itsme al gebruikt worden voor het aanmelden op digitale toepassingen (bv. de gemeentelijke app die gekoppeld is aan Mijn Burgerprofiel), maar de raamovereenkomst maakt het nu ook mogelijk dat lokale besturen en schoolbesturen kosteloos gebruik kunnen maken van een toepassing om digitaal te ondertekenen met Itsme ter vervanging van de kaartlezer. Zo zouden burgers en/of ouders bv. attesten, schoolreglementen en rapporten kunnen ondertekenen.
1. Plant dit bestuur in te gaan op het aanbod van de Vlaamse overheid? Zo ja, hoe ver staat het met de implementatie hiervan?
2. Zullen onze gemeentescholen ook gebruik maken van dit systeem voor de documenten die door ouders moeten ondertekend worden?
3. Zal de gemeente dit aanbod aanprijzen bij de andere onderwijsverstrekkers in onze gemeente?
In de nasleep van de val van het Ceausescu-regime eind jaren 80 sloot onze gemeente banden met het Roemeense Iernut. In eerste instantie ging het vooral om zendingen met goederen om het Roemeense dorp bij te staan in moeilijke tijden. Nadien werden de banden nog nauwer aangehaald en reisden delegaties van beide gemeenten geregeld heen en weer. Vanaf 2002 was er sprake van een formele 'jumelage'. In 2014 is er voor het laatst een delegatie van het gemeentebestuur, samen met onder meer Borgerstein, nog ter plaatse geweest. Sindsdien is het relatief windstil rond de verzustering.
1/ Heeft het gemeentebestuur de komende jaren plannen m.b.t. de verzustering met Iernut in het bijzonder of andere mogelijke pistes rond internationale samenwerking in het algemeen?
2/ Werd dit reeds besproken in de schoot van expertengroep internationale samenwerking? Zo ja, wat was het resultaat? Zo neen, plant de bevoegde schepen hier werk van te maken?
Onze fractie stelt vast dat er op verschillende plaatsen in onze gemeente de Mobit-deelfietsen lukraak worden achtergelaten. Met name in de omgeving rond Campus De Nayer, aan het station, op de Liersesteenweg en aan Hagelstein. In tegenstelling tot het Donkey-systeem hebben de groene Mobits geen vaste stalplaatsen en komen ze soms terecht op plaatsen waar ze bewoners of voorbijgaande fietsers en voetgangers hinderen. Alhoewel dat over deelwagens ging, werd er in het verleden een afsprakenkader tussen de gemeente en Poppy vastgelegd met wederzijdse rechten en plichten voor beide partijen. Dit zou ook hier soelaas kunnen bieden.
Daarom heeft onze fractie volgende vragen/voorstellen voor het bestuur:
1. Welke bestaande afspraken zijn er evt. momenteel met Mobit? En als die er niet zijn, plant het gemeentebestuur hier werk van te maken?
2. Wil het gemeentebestuur zich engageren om een generiek kader op te stellen dat van toepassing is op alle exploitanten van deelmobiliteit, waarbij de spelregels voor iedereen duidelijk zijn? Kan dit in samenwerking met de naburige steden en gemeenten gerealiseerd worden?
Voorstel tot beslissing: Het gemeentebestuur maakt werk van een algemeen afsprakenkader met duidelijke regels en verplichtingen voor de verstrekkers van deelmobiliteit die op ons grondgebied actief zijn. Daarbij bekijkt het bestuur ook de mogelijkheden tot samenwerking met naburige steden en gemeenten om versnippering tegen te gaan.
Overeenkomstig artikel 31 van het decreet lokaal bestuur worden de mondelinge vragen van de raadsleden aan de leden van het college van burgemeester en schepenen behandeld.
De voorzitter overloopt de agenda van de maand maart 2025.