VCRO artikel 1.3.3. legt de bevoegdheid over welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de GECORO bij de gemeenteraad.
De samenstelling van de GECORO loopt samen met de legislatuur van de gemeente. Het aantal leden en de maatschappelijke geledingen dienen opnieuw vastgelegd te worden door de gemeenteraad.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (artikel 1.3.3.) bepaalt dat elke gemeente een adviesraad voor ruimtelijke ordening moet oprichten, genaamd de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO).
De gemeenteraad dient hiervoor het aantal leden vast te stellen en beslist welke maatschappelijke geledingen worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als effectief en plaatsvervangend lid van de GECORO.
Op basis van het inwonersaantal van Sint-Katelijne-Waver is het ledenaantal minimum 9 en maximum 13 en moeten minstens 4 maatschappelijke geledingen opgeroepen worden.
De afgelopen legislatuur bedroeg het aantal leden 11, waarvan 5 uit maatschappelijke geledingen en 6 deskundigen.
De maatschappelijke geledingen waren:
Het college wenst het aantal geledingen naar 4 terug te brengen en stelt enkele naamswijzigingen voor:
De paardensector stelt in haar memorandum van 14 april 2024 voor om een expertengroep voor de paardensector op te richten. Een opname als geleding in de GECORO wordt door de zittende gecoro om diverse redenen niet wenselijk geacht. Er wordt door de commissie voorgesteld om er een expertengroep voor op te richten die een raadgevende stem kan hebben op de GECORO. Het college stelt voor om dit advies te volgen.
Het college stelt ook voor het aantal leden op 13 te brengen om zo meer deskundigheid in de GECORO te krijgen in domeinen als ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, openbare ruimte, waterbeheer, klimaattransitie, erfgoed en landschapsplanning. Op deze manier evolueert de GECORO mee met het geïntegreerd omgevingsbeleid. De GECORO zal in de komende legislatuur actief worden ingezet in de vorming van een omgevingsvisie op het grondgebied van onze gemeente.
Nadat de gemeenteraad het aantal leden en maatschappelijke geledingen bepaald heeft worden de kandidaten opgeroepen via de gebruikelijke kanalen (gemeentelijke website, infomagazine, sociale media, uithangborden), rechtstreeks aan de maatschappelijke geledingen en de huidige leden. De kandidaturen moeten ingediend worden voor 1 april 2025.
Oproep deskundigen
De kandidaat deskundigen tonen in een persoonlijk cv hun deskundigheid aan, d.m.v. titels en verdiensten, binnen minstens één van de volgende domeinen: ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, openbare ruimte, waterbeheer, erfgoed en landschapsplanning. Men kan extra competenties of werkervaring aanhalen binnen domeinen als projectontwikkeling, klimaattransitie, stedelijke sociologie, wonen en vastgoed. Ze bevestigen hun bereidheid zich in te werken in de dossiers zodat ze met kennis van zaken kunnen deelnemen aan de vergaderingen van de Gecoro. Ze gaan akkoord met de deontologische code voor leden van de commissies voor ruimtelijke ordening zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2009.
Oproep maatschappelijke geledingen
De aangeschreven maatschappelijke geledingen dragen een effectief en plaatsvervangend lid voor. De kandidaten hebben voeling met de gemeente, zijn niet vooringenomen, hebben zin voor objectiviteit, lange termijn denken en zijn bereid zich in te werken in de dossiers zodat ze met kennis van zaken kunnen deelnemen aan de vergaderingen van de Gecoro. Ze gaan akkoord met de deontologische code voor leden van de commissies voor ruimtelijke ordening zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2009.
Aanstelling
De gemeenteraad zal in een volgende zitting de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris benoemen. Ze wijst ook een ondervoorzitter en waarnemend secretaris aan. De voorzitter en vaste secretaris worden voorgedragen door het college. De voorzitter wordt geselecteerd uit de deskundigen. Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger. In toepassing van het decreet lokaal bestuur is ten hoogste twee derde van de leden van hetzelfde geslacht.
Amendement namens N-VA
Ter zitting stelt N-VA voor om een voorstel van beslissing als volgt te amenderen:
Een representatieve samenstelling van de GECORO is ontzettende belangrijk.
Ons voorstel is om de maatschappelijke geledingen in de GECORO als volgt vast te stellen:
Deze representatieve vertegenwoordiging waarborgt de waardevolle inspraak en participatie in de GECORO.
Naast de 8 vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen kunnen er nog 5 deskundigen worden aangesteld.
Over dit amendement wordt gestemd.
Publieke stemming met:
Het amendement is verworpen.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening artikel 1.3.3.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van de nadere regels voor samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
De GECORO zal deze legislatuur bestaan uit 13 leden; 4 uit de maatschappelijke geledingen en 9 deskundigen.
De volgende 4 maatschappelijke geledingen worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de GECORO: