Vorige leglislatuur is er hard gewerkt rond kwalitatief huisvestingsbeleid voor bepaalde kwetsbare doelgroepen. O.m. de sector van de studentenkamers is grondig doorgelicht, waardoor enkel de vergunde en conforme kamers beschikbaar blijven op de huurmarkt.
Ook rond de huisvesting van seizoensarbeiders werd er in het verleden een project uitgewerkt i.s.m. IGEMO.
De huisvesting van (seizoens)arbeiders in de land- en tuinbouwsector blijft in een aantal gevallen echter problematisch. Recente dossiers aan de Hageweg en de Waverstraat hebben aangetoond dat een aantal partijen zeer hardleers zijn en de goede inspanningen van andere partijen in de sector teniet doen.
Rond de Hageweg gaat het in concreto gaat over de illegale huisvesting van (seizoens)arbeiders in een zonevreemde woning, een stacaravan, een barak en een wooncontainer. Vaak voldoet de huisvesting niet aan de kwaliteitsnormen.
In het collegeverslag van 6/01 lezen we dat de exploitant van het glastuinbouwbedrijf aan de Hageweg in beroep gegaan zou zijn tegen de ongeschikt en onbewoonbaarheidsverklaring van een stacaravan, een barak en een wooncontainer.
Wij hebben dan ook volgende vragen :
- wonen er actueel nog (seizoens)arbeiders in de stacaraven, in de barak en/of in de wooncontainer?
- indien zo, vragen wij het college om in overleg te gaan met de betrokken tuinder om de bewoning zo snel mogelijk stop te zetten.
- verder vragen wij een zere-tolerance beleid te voeren en alle mogelijke juridische middelen in te zetten om de situatie rond de Hageweg zo snel mogelijk verder in regel te brengen.
Verder vragen wij om volgende zaken te onderzoeken :
- waar waren de bewoners voorheen woonachtig? zit er een georganiseerde systematiek in dergelijke huisvestingspraktijken?
- kan er op basis van het bevolkingsregister een analyse gemaakt worden van de woningen, gebouwen, caravans en barakken in onze gemeente die illegaal gebruikt worden als meergezinswoning?