Op 1 januari 2026 treedt het zogenaamde BOA-decreet in werking na enkele jaren transitieperiode. Hierdoor worden BKO-initiatieven in de Vlaamse steden en gemeenten niet langer rechtstreeks gefinancierd, maar kent het Agentschap Opgroeien financiële middelen toe aan de respectievelijke lokale besturen die een belangrijke regierol in handen krijgen om de verschillende buitenschoolse activiteiten op elkaar af te stemmen. Via het Huis van het Kind organiseert onze gemeente een vijftal BKO-initiatieven die erkend zijn met een kwaliteitslabel, maar daarnaast zijn er ook een aantal private initiatieven. In de praktijk zullen er door deze hele operatie op termijn minder financiële middelen beschikbaar zijn voor onze gemeente, wat een kwalitatief buitenschools opvangaanbod de komende jaren onder druk kan zetten. Daarom de volgende vragen aan dit gemeentebestuur:
i) Is er ondertussen reeds een raming van de geschatte financiële impact van de huidige situatie ten opzichte van de nieuwe?
ii) Wat zal dit gemeentebestuur doen om een kwalitatief buitenschools opvangaanbod te blijven organiseren? Zal dit ten koste gaan van de ouderbijdrage (het BOA-decreet laat een vrijere prijszetting toe in opvang met een kwaliteitslabel) en/of van het aantal beschikbare plaatsen?
iii) Hoe zal dit gemeentebestuur ervoor zorgen dat ook het privaat aanbod BKO in onze gemeente levensvatbaar blijft?