Sinds begin 2024 is er nieuwe federale wetgeving in voege die de gemeentelijke bestuurlijke handhaving (onder meer een aanpassing van de Nieuwe Gemeentewet) regelt en waarmee lokale besturen een zogenaamd integriteitsonderzoek kunnen voeren voor gevoelige economische sectoren en activiteiten. Om zo'n onderzoek te kunnen uitvoeren moeten de lokale besturen een doorvertaling maken van die gevoelige economische sectoren en activiteiten in een politieverordening. Op grond van een integriteitsonderzoek kan de vestigings- en uitbatingsvergunning van een inrichting geweigerd, geschorst of ingetrokken worden als aantoonbaar blijkt dat die als een dekmantel voor bepaalde criminele activiteiten zou fungeren.
Van die federale regeling is er ook een Vlaamse evenknie die het mogelijk maakt om rechten (concessies, subsidies, omgevingsvergunningen,...) die zijn toegekend krachtens Vlaamse regelgeving in te perken als er sterke vermoedens zijn dat zij sanctioneerbare feiten in de hand zouden werken.
(i) Zal het bestuur aan de slag gaan met deze nieuwe beleidsinstrumenten?
(ii) Zullen er personeelsleden belast worden met het voeren van dergelijke integriteitsbeoordelingen? Wordt er hiervoor gekeken naar samenwerking met de andere gemeenten van de politiezone Bodukap?
(iii) Is het huidige algemeen politiereglement voldoende aangepast om integriteitsbeoordelingen in bepaalde sectoren mogelijk te maken of vergt dat nog aanpassingen?