De gemeente Sint-Katelijne-Waver is erkend als kindvriendelijke gemeente en voert dus een inclusief en kindvriendelijk beleid. Er wordt ook sterk ingezet op het bestrijden van kinderarmoede: een kinderarmoedecoördinator stuurt dit beleid actief aan met focus op onderwijs- en vrijetijdsparticipatie voor kinderen die opgroeien in armoede.
We kregen tijdens de vorige legislatuur vanuit verschillende invalshoeken vragen/bezorgdheden gesignaleerd over de nood aan huiswerkondersteuning. De 7 basisscholen werken elk op hun eigen manier aan huiswerkbegeleiding. De visie, omkadering en het opzet van deze initiatieven is eerder versnipperd. Niet in alle scholen was een expliciete werkwijze waarbij de meest kwetsbare leerlingen worden toegeleid naar deze huiswerkklassen. Hulpverleners, scholen, leerkrachten, ouders, maatschappelijk werkers van de sociale dienst en onze coördinator kinderarmoedebestrijding en flankerend onderwijsbeleid kregen regelmatig specifieke vragen naar huiswerkbegeleiding/ondersteuning. We kregen meermaals de signalen dat het aanbod binnen onze gemeente te beperkt is. Uit deze noden ontstond het project SAM Plus.
Binnen het project SAM plus ‘Samen Leren in Sint-Katelijne-Waver’ wordt een kwalitatief aanbod van huiswerkbegeleiding uitgewerkt in samenwerking met de basisscholen, vrijwilligers, welzijnsorganisaties en de diensten van het lokaal bestuur (sociale dienst, kinderarmoedebeleid, flankerend onderwijsbeleid, samenlevingsconsulent). Binnen het project, dat sterk verankerd wordt in het kinderarmoedebeleid, wordt zowel in de school- als in de thuiscontext gewerkt aan huiswerkvaardigheden bij kinderen en hun ouders.
Enerzijds organiseren we thuisbegeleiding voor kwetsbare kinderen en hun ouders. Het SAM-project richtte zich vroeger op het scharniermoment van de 3de kleuterklas naar het 1ste leerjaar. Met het SAM-plus project wilden we zo vroeg mogelijk noden detecteren en signaleren op algemeen onderwijsvlak. Hoe vroeger we gezinnen kunnen bereiken, hoe groter de impact kan zijn. Bij de individuele begeleiding lag de focus dan ook vooral op kinderen van het 1ste en 2de leerjaar schoolgaand in onze gemeente met specifieke noden. We kozen voor de eerste twee leerjaren om zo vroeg mogelijk ouders te ondersteunen in hun rol en een goede huiswerkcultuur binnen te brengen bij de gezinnen/kinderen.
Anderzijds willen we scholen stimuleren (onder andere aan de hand van dit subsidiereglement) om huiswerkklassen te organiseren en aan te bieden. Deze huiswerkklassen zijn gericht op alle leerlingen schoolgaand in Sint-Katelijne-Waver, van het 1ste leerjaar tot en met het 6de leerjaar, maar met een focus op kwetsbare leerlingen.
Het subsidiereglement dat we nu ter goedkeuring voorleggen is het resultaat van een denkoefening. In deze denkoefening werden de zorgcoördinatoren van alle lagere scholen van Sint-Katelijne-Waver betrokken. Op een zorgcoördinatorenoverleg werd samen gebrainstormd over de aanpak van de ideale huiswerkklas voor kwetsbare leerlingen. Uit deze oefening werden enkele criteria weerhouden. Deze criteria werden opgenomen in het reglement.
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement huiswerkbegeleiding lagere school goed zoals voorzien in de bijlage aan dit besluit.