't Grom realiseerde als museum van de groentestreek een regionale erkenning en maakte zo promotie naar het bovenlokale niveau. De komende 5 jaar ontvangt 't Grom vanuit Vlaanderen een jaarlijkse toelage van 243.000 euro. Deze extra middelen dienen om alle ambities en beleidsdoelstellingen die aan de bovenlokale erkenning gekoppeld zijn te realiseren en moeten ingezet worden voor o.a. verdere digitalisering en de aanwerving van een bijkomend personeelslid voor wetenschappelijk onderzoek.
Daarnaast zijn er echter bestaande uitdagingen waar 't Grom reeds voorstond vóór de bovenlokale erkenning en waarop de extra financiële middelen uit Vlaanderen geen antwoord bieden (bvb. kosten rond patrimoniumbeheer). Zo werd begin dit jaar een vooruitbetaling van de werkingstoelage voor 2024 door de gemeenteraad goedgekeurd als antwoord op een cashflowprobleem waarmee 't Grom geconfronteerd werd.
De gemeenteraad krijgt een toelichting van de directeur-conservator van 't Grom over de huidige (financiële) situatie en de toekomstplannen om de ambities en beleidsdoelstellingen als bovenlokaal museum waar te maken.
Er wordt een natuurbegraafplaats ingericht in het geboortebos, aansluitend op het nieuwe gedeelde van de begraafplaats Waver. Op de natuurbegraafplaats worden biologisch afbreekbare urnen begraven. De in te richten begraafplaats heeft een oppervlakte van 19,71 are en is geschikt voor het begraven van 49 VE (verstrooiingseenheden).