Artikel 277 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de voorgaande notulen goed.
De notulen werden opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 278, §1 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 17 juni 2024 goed.
Artikel 56, §3, 7° van het decreet lokaal bestuur
Het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) heeft een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend bij de de vergunningverlenende overheid zijnde het departement Omgeving (Vlaanderen), voor het regulariseren van de doortrekking van de R6 en het voorzien van bijkomende milderende maatregelen op basis van een nieuw plan-MER.
De aanvraag handelt enkel over het gedeelte van de R6 tussen de N1 Mechelsesteenweg en de N15 Putsesteenweg. Het stuk tussen de E19 en de N1 Mechelsesteenweg was al eerder vergund.
Reden en doel van de omgevingsvergunningsaanvraag:
Voor de doortrekking van de R6 werd een vergunning verleend op 16 december 2010 welke werd vernietigd door de raad voor vergunningsbetwistingen. De aanvraag werd herwerkt en vergund op 26 juni 2015 waarna ook deze werd vernietigd door de raad voor vergunningsbetwistingen. De vernietiging gebeurde telkens omwille van het gebruik van een gedateerd plan-MER uit 2001.
Aangezien de raad voor vergunningsbetwistingen de werken niet had geschorst, werden deze wel aangevat en werd de doortrekking van de R6 uitgevoerd. Gelet op de vernietiging van de vergunning, is er voor deze wegenis dus geen geldende vergunning gekend.
Huidige aanvraag heeft als doel om de doortrekking van de R6 te regulariseren en om bijkomende milderende maatregelen te voorzien op basis van een nieuw opgemaakt plan-MER. Ook werden er nieuwe rooilijnplannen gemaakt conform het gemeentewegendecreet.
Het wegenistraject bevindt zich op grondgebied van gemeente Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden en Putte. Aan de drie gemeentes wordt gevraagd om de nieuwe rooilijnplannen goed te keuren evenals het wegenisontwerp met bijkomende milderende maatregelen en om de gedeeltes van de wegenis die gelegen zijn binnen de gemeentelijke rooilijnplannen mee op te nemen in het openbaar domein.
Huidige aanvraag is een herneming van de vorige ingetrokken aanvragen uit 2022 en 2023. De aanvraag van 2022 werd ingetrokken wegens fouten in de rooilijnplannen die niet tijdig gecorrigeerd konden worden binnen de omgevingsvergunningsprocedure en wegens voorwaarden en opmerkingen uit ingewonnen adviezen en bezwaarschriften. De aanvraag van 2023 werd ingetrokken wegens stikstofreglementering ten tijde dat er nog geen stikstofakkoord was. Dat wil zeggen dat de in 2023 verleende adviezen en gemeenteraadsbeslissing omtrent zaak der wegen eveneens mee ingetrokken is. De problemen zijn nu niet meer van toepassing waardoor de aanvraag kon hernomen worden. Huidige aanvraag is identiek aan deze van 2023 met bijvoeging van aftoetsing aan het stikstofakkoord.
Omschrijving geplande werken:
De aanvraag omvat de regularisatie van volgende uitgevoerde werken tussen de N1 Mechelsesteenweg en de N15 Putsesteenweg conform de vernietigde beslissing:
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten uit het nieuwe plan-MER worden volgende bijkomende milderende maatregelen uitgevoerd:
De volledige en gedetailleerde omschrijving van de uitgevoerde werken zijn opgenomen in bijgevoegde motivatienota.
Meer informatie omtrent deze aanvraag kan ook opgevolgd worden op deze website van wegbeheerder AWV: https://wegenenverkeer.be/werken/project-mer-doortrekking-r6-de-grote-ring-rond-mechelen
Bezwaren tijdens openbaar onderzoek en interne adviezen:
Voor huidige aanvraag werd een openbaar onderzoeken georganiseerd. Er werden hiervoor ongeveer 900 informatiebrieven gebust bij de bewoners in de onmiddellijke omgeving van het traject van de aanvraag en het openbaar onderzoek werd aangekondigd via onze website, verschillende affiches en via een persbericht.
Tijdens het openbaar onderzoek werden 5 bezwaarschriften ingediend door de bewoners langsheen het traject van de R6.
Verschillende opmerkingen uit de bezwaren handelen over de zaak der wegen. De beoordeling ervan door de gemeentelijk omgevingsambtenaar (GOA) is eveneens terug te vinden in bijlage, geïmplementeerd in het advies van het college dat reeds werd overgemaakt aan de vergunningverlenende overheid. Dat moest binnen de wettelijke termijn gebeuren, er kon niet gewacht worden op de gemeenteraadsbeslissing omtrent de zaak van de wegen omdat er in de zomerperiode geen gemeenteraad plaats vond.
Uit de beoordeling van milieueffecten en van de bezwaren is gebleken dat de voorgestelde milderende maatregelen inzake geluidsimpact onvoldoende zijn. De geluidsschermen worden geplaatst ter hoogte van de toetspunten met eindscore -3 en -2 en niet bij toetspunten met eindscore -1. Echter dienen ook hier milderende maatregelen genomen te worden als de MKN (milieukwaliteitsnorm) overschreden wordt. Het is op dit moment niet duidelijk of ter hoogte van de woningen van de toetspunten met eindscore -1 de geluidsnormen worden gerespecteerd en of er dus maatregelen genomen dienen te worden. In de aanvraag wordt gesteld dat dit niet noodzakelijk is. Hier lijkt meer onderzoek op z’n plaats zodat met zekerheid kan gesteld worden dat het geluidsdrukniveau ter hoogte van de woningen binnen de wettelijke bepalingen valt of er dienen milderende maatregelen getroffen te worden. Naar analogie met de voorgestelde milderende maatregelen kunnen dit geluidsschermen zijn.
Uit het advies van de dienst beleidsondersteuning - patrimonium is gebleken dat de rooilijnplannen conform de afspraken van tijdens het vooroverleg met de gemeente zijn en geen fouten meer bevatten.
Advies omgevingsambtenaar en college:
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar is voorwaardelijk gunstig, volgende voorwaarden worden gesteld:
Er worden ook verschillende aandachtspunten en opmerkingen meegegeven omtrent effecten op de omgeving, het MER, de vegetatiewijzigingen en de bezwaarschriften. Het volledige verslag van de omgevingsambtenaar inclusief interne adviezen en behandeling van de bezwaren is terug te vinden in bijlage, opgenomen in advies van het college. Het advies van het college werd intussen overgemaakt aan de vergunningverlenende overheid. Dit moest gebeuren binnen een termijn van 50 dagen, te rekenen vanaf ontvangst van de adviesvraag. Gelet op het gebrek aan gemeenteraadszittingen in juli en augustus was het niet mogelijk om de adviesverlening door het college uit te stellen tot na de gemeenteraadszitting. Dat zou dan buiten de adviestermijn vallen, waardoor het advies automatisch als gunstig zou worden beschouwd door de vergunningverlenende overheid, wat we absoluut wilden vermijden gelet op de verschillende voorwaarden en aandachtspunten die wen wensten op te nemen.
Vraag aan gemeenteraad:
De vergunningverlenende overheid, zijnde het departement Omgeving (Vlaanderen), vraagt aan de gemeenteraad om de zaak der wegen goed te keuren, met andere woorden de nieuwe rooilijnplannen en het wegenisontwerp met bijkomende milderende maatregelen, en om akkoord te gaan met opname in het openbaar domein van de gedeeltes van de wegenis die gelegen zijn binnen de gemeentelijke rooilijnplannen.
De omgevingsambtenaar en de dienst beleidsondersteuning - patrimonium geven hiervoor voorwaardelijk gunstig advies en stellen aan de gemeenteraad voor om akkoord te gaan met de zaak der wegen. De gemeenteraadsbeslissing zal overgemaakt worden aan de vergunningverlenende overheid.
Het Omgevingsvergunningsdecreet artikel 31, het gemeentewegendecreet, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het DABM, met al hun wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
Met in het bijzonder artikel 12 van het gemeentewegendecreet:
§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad gaat akkoord met de zaak der wegen omtrent de gewijzigde gemeentelijke rooilijnplannen op grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Dit omvat het volgende:
Tijdens het openbaar onderzoek werden 5 bezwaarschriften ingediend. De gemeenteraad neemt akte van deze bezwaren.
De gemeenteraad sluit zich aan bij de gestelde voorwaarden van de omgevingsambtenaar en het college zoals opgenomen in het reeds aan de vergunningverlenende overheid overgemaakte advies:
Met het Renovatiepact en het Lokaal Energie- en KlimaatPact stelt de Vlaamse Regering zich tot doel dat alle woningen uiterlijk in 2050 een gelijkwaardig of vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen met vergunningsaanvraag 2015. Uitgedrukt in het vernieuwde EPC is dat een kengetal van maximum 100 of label A. Momenteel voldoet slechts 17% van de woningen en 47% van de appartementen hieraan.
Met de ondertekening van het burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en KlimaatPact onderschreef onze gemeente mee die ambitie om het woningpatrimonium in hun gemeente energiezuiniger te maken. Om burgers hier toe aan te zetten zijn al heel wat sensibiliserende tools uitgewerkt zoals mijnwarmhuis, thermografische scans, energiescans,… Er worden ook regelmatig campagnes opgezet, zoals nog recentelijk rond de bekendmaking van de energiehuizen en de tool van het Vlaams Energie-Agentschap, om snel je indicatie van de EPC-waarde van je woning te laten berekenen (https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc).
Gelijktijdig heeft Vlaanderen recent het renovatiebeleid hervormd en de verschillende maatregelen afgestemd op elkaar. Zo zijn er de Mijn Verbouwpremies, Mijn Verbouwlening en Mijn Verbouwloket. Allen zijn op elkaar afgestemd en inkomensgerelateerd.
En wordt er nog gewerkt aan nieuwe tools zoals de wijk- en woonrenovatietool die binnenkort ter beschikking zal gesteld worden. Deze tools zullen de Energiehuizen en de gemeente in staat stellen om tot op wijkniveau de juiste sensibilisering door te voeren.
Ondanks al deze inspanningen ligt de renovatiegraad vandaag te laag. Om de doelstelling te halen is een verdere opschaling en versnelling van de renovatiegraad hoog nodig. Daarom heeft de Vlaamse overheid beslist om op 01/10 ook de Mijn Verbouwbegeleiding te lanceren. Deze maatregel beoogt burgers persoonlijk te laten begeleiden in de renovatieplannen van hun woning.
Heel wat mensen willen immers graag maatregelen nemen in hun woning maar komen daar niet toe, simpelweg omdat ze niet weten hoe. Deskundige begeleiding op maat helpt deze doelgroep over de drempels en twijfels..
De persoonlijke begeleiding verloopt via een stappenplan dat eerst de intentie tot renoveren verheldert en dit vervolgens stap voor stap vertaalt naar heel concrete maatregelen. De ambities, wensen en financiële mogelijkheden van de eigenaar zijn daarin de variabelen die in evenwicht worden gebracht.
Op 17 juni 2024 keurde het bestuur goed om in te stappen in het project. De samenwerkingsovereenkomst zal op de gemeenteraad gebracht worden.
Renovatiebegeleiders op terrein
Om de begeleiding op terrein uit te rollen wordt een aanvraag ingediend in het kader van het programma Mijn verbouwbegeleiding. Dit verleent subsidies voor begeleidingen op vlak van energiebesparing of hernieuwbare energie. Gebruik makend van de Mijn Verbouwpremie en Mijn Verbouwlening gaat de doelgroep investeren om reële financiële besparingen en energiewinst te boeken. Die investeringen moeten weliswaar aangetoond kunnen worden.
De begeleiding wordt vorm gegeven door 4 renovatiebegeleiders op terrein.
De renovatiebegeleider geeft ter plaatse, bij de eigenaars thuis, onafhankelijk advies op maat. Samen met de bewoners wordt de volgorde van renovatiewerken besproken en in een concreet stappenplan vastgelegd.
De renovatiebegeleider ondersteunt vervolgens de klant doorheen het stappenplan:
Samenwerking aannemers
Uit ervaring weet IGEMO dat burgers nog vaak afhaken wanneer de aannemer moet worden aangesteld. Zelfs wanneer de aard en de volgorde van de werken is bepaald en afgestemd op het budget is het opvragen van offertes en vertrouwen schenken aan een kandidaat-aannemer vaak nog een laatste drempel om te investeren.
IGEMO beschikt hiervoor over een aannemerscollectief van lokale aannemers die gespecialiseerd zijn in energetische werken. Ondanks dat de pool gestaag groeit moet de instroom van nieuwe aannemers versnellen. Ook dat is voorzien in het kader van FOSSTER, in zoverre bijkomende overlegmomenten met de aannemers zijn gepland. IGEMO stelt vast dat dit persoonlijk contact ook voor hen drempelverlagend werkt. De begeleiding op maat levert beduidend meer ‘warme’ leads op, simpelweg omdat de aannemer iemand voor zich krijgt die via Mijn Verbouwbegeleiding al een intensief traject van begeleiding heeft doorlopen. Dat voortraject werkt motiverend voor de kandidaat-aannemer omdat die meer garanties heeft dat zijn offertes tot een goedkeuring leiden.
Doelstelling van het project
Het gebruik maken van de maatregel Mijn Verbouwbegeleiding om de renovatiegraad in de regio Rivierenland te verhogen en te versnellen via persoonlijke begeleiding op maat.
Aantal succesvolle trajecten
Op basis van de dossiers die IGEMO de voorbije 3 jaar heeft begeleid in de succesvolle SUPRA dienstverlening, worden in dit project jaarlijks in totaal 25 succesvolle trajecten vooropgesteld. De data waarover IGEMO beschikt duiden op een effectieve investering vanuit de burgers van in totaal €460.000 voor dit volume aan dossiers.
Communicatie
Het aanbod wordt aan de hand van een brede communicatiecampagne verspreid. Alle instrumenten momenteel ter beschikking voor sensibilisering zullen ook actief ingezet worden om kandidaat renoveerders naar het aanbod toe te leiden.
Het project loopt van 1 oktober 2024 tot en met 31 december 2026.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst van het project 'Mijn verbouwbegeleiding' goed.
Er werden buffers aangelegd voor zowel exploitatie als investering.
Momenteel zijn er een aantal situaties waar de factuur niet kan betaald worden. Deze werden ter goedkeuring voorgelegd aan het college dd. 17/06/2024 om te verschuiven via de voorziene buffer.
De gemeenteraad neemt kennis van deze beslissing.
De gemeenteraad neemt kennis van de verschuivingen, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen dd. 17/06/2024, van exploitatie zoals hieronder voorgesteld.
MJP002247: Huidig krediet (via verschuiving VEB) | 126.969,18 euro |
MJP002005: Ouderenbehoefteonderzoek: uitgevoerd in 2022 - rapport in 2023, maar geen factuur gestuurd, kredieten werden niet mee overgedragen | -4.830,00 euro |
MJP001321: Cipal - factuur ondersteuning DPO - ligt hoger dan de raming (indexering) | -360,58 euro |
MJP000385: Bijdrage aan de arbeidsgeneeskundige dienst - We hebben voor 2023 een afrekening gekregen t.b.v. 10.342,31 euro voor een teamtraject BKO. In 2024 zal er nog een afrekening volgen van +/- 13.000 euro | -23.500,00 euro |
MJP000478: Hospitalisatieverzekering - Momenteel een tekort van 1.735,25 euro (betaald in overschrijding) | -2.000,00 euro |
MJP000632: Internetverbinding ANPR camera's - Bij extrapolatie van de jaarkost, merken we dat er onvoldoende krediet beschikbaar is, waarschijnlijk werd de meerkost van bijkomende camera's niet correct geraamd. | -5.000,00 euro |
MJP000643: Andere lidgelden - Het krediet van 50.000 euro is helemaal opgebruikt en al enkele keren aangevuld vanuit andere posten. Graag nog bijkomend budget voorzien. | -5.000,00 euro |
MJP000797: Receptiekosten en relatiegeschenken - Veel recepties dit jaar, ook bijkomende kost (bijna verdubbeling van de prijs) aangezien geen wegwerp meer mag gebruikt worden. Vandaar vraag om bijkomende buffer. | -5.000,00 euro |
MJP002414: Begeleidingstraject Dijkstein (nieuwe raming) - Middelen om subsidie via CTO te bekomen | -16.000,00 euro |
MJP000970: Organisatie zomers evenement. In de beslissing was de bijdrage voorzien excl. BTW, bovendien moesten we nog een kost dragen van generators | -2.100,00 euro |
Nieuw saldo | 63.178,60 euro |
De gemeenteraad neemt kennis van de verschuivingen, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen dd. 17/06/2024, van investeringen zoals hieronder voorgesteld:
MJP002326 - Buffer voor onverwachte/onvoorziene projecten of meerkosten: Huidig krediet | 342.502,46 euro |
MJP002268 - Voorzien van een speciale ruimte op onze begraafplaatsen (Natuurbegraafplaatsen): bijkomende kosten voor een bijenhotel | -5.000,00 euro |
Meubilair cafetaria sporthal | - 30.000,00 euro |
Fietsen sociale dienst/samenleven | - 8.000,00 euro |
Nieuw saldo | 299.502,46 euro |
Het perceel van de Schranshoeve in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, gelegen op de kadastrale percelen sectie A 260d en delen van 261d, 260/2a, 260/2b, 262a en 260 c, is opgenomen in de meerjarenplanning als een verkoopopbrengst.
Afgelopen legislatuur werden meerdere pogingen ondernomen om het perceel te verkopen die zonder succes werden afgesloten.
In het voorjaar kwam de organisatie Covast bv zich voorstellen aan de gemeente Sint-Katelijne-Waver.
COVAST bv is een online biedingsplatform gespecialiseerd in het begeleiden van overheden (steden, gemeenten, OCMW besturen, agentschappen...) en non-profitorganisaties (welzijnsinstellingen, onderwijsinstellingen…) bij hun vastgoedtransacties.
Via COVAST bv krijgen kandidaat-kopers de kans om onroerende goederen (bouwgrond, klooster, pastoriewoningen, gemeentehuizen,…) te verwerven die door steden, gemeenten, OCMW besturen en non-for-profit organisaties te koop worden aangeboden.
Na een vergelijking met andere biedingsplatformen zoals SmartBid of Biddit blijkt Covast bv de economisch meest interessante partner voor dit project. Er zijn bij Covast bv namelijk geen kosten voor de verkoper (in tegenstelling tot Biddit) en Covast bv bezit een breder netwerk aan makelaars dan Smartbid.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst Covast bv aan te stellen met het oog op de verkoop van de site Schranshoeve.
De site van de Schranshoeve is een grootschalig renovatieproject waar de gemeente Sint-Katelijne-Waver op dit ogenblik geen kwalitatieve en duurzame uitbating kan in huisvesten.
Er loopt bovendien een handhavingstraject om de monumentale waarde van de site stap voor stap her op te bouwen.
Door een samenwerking aan te gaan met Covast bv hoopt de gemeente Sint-Katelijne-Waver een succesvolle verkoopprocedure op te starten die zal leiden tot een opwaardering van de site in onze gemeente.
Covast bv heeft een biedingsplatform ter beschikking waarop zij een verkoopsklaar dossier aanbieden aan netwerk van bijna 2.000 vastgoedmakelaars. Deze makelaars bieden dit project vervolgens aan via de eigen informatiekanalen. Zo is er veel breder bereik van een betrokken publiek. Bovendien zijn er binnen dit netwerk van makelaars ook een aantal makelaars exclusief gespecialiseerd in de verkoop van onroerend erfgoed zoals de Schranshoeve.
De gemeentelijke diensten hebben tijdens de vorige verkoopprocedure een aantal bijzondere verkoopvoorwaarden bepaald die ook nu weer meegenomen worden:
Er werd wel een nieuw schattingsverslag opgemaakt voor lot 1 door landmeter Broothaerts op 14 maart 2024. Dit schattingsverslag gaat uit van een marktwaarde van €375.000. Dit bedrag vormt dan ook de nieuwe vraagprijs die zal gehanteerd worden bij de verkoopprocedure.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 41 punt 11° en artikel 293
De omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten
De gemeenteraad gaat akkoord om de site Schranshoeve, gelegen Schrans 10 3de afdeling, sectie A nrs. 260c, 260d, 261d, 260a/2, 260b/2, 245a/deel en gekend als lot 1 volgens het opmetingsplan van landmeter Van de Voorde van 21 oktober 2021 te verkopen aan een vraagprijs van €375.000 volgens het schattingsverslag van landmeter Broothaerts van 14 maart 2024, via het online biedingsplatform Covast, volgens verkoopswijze- en voorwaarden zoals beschreven in dit besluit.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd in dit kader alle verdere nodige stappen te zetten, met inbegrip van alle administratieve formaliteiten, eventuele beperkte wijzigingen in de plannen en de akte die kaderen in de bovenstaande principes en substantieel hetzelfde doel hebben, de vertegenwoordiging in rechte, de handlichting en het aanstellen van een notaris
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De eigenaars van Groenstraat 84 hebben een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor het verbouwen van hun eengezinswoning op datzelfde adres.
Bij de voorafgaande gesprekken aan de aankoop werd schriftelijk al meegedeeld dat ca. 1,75m naast de verharding bijkomend dient ingenomen te worden. Aangezien de kavel nog doorliep tot in het midden van de rijweg, werd een landmeter aangesteld om een rooilijn op te maken die aansluit op de rest van de Groenstraat (waarvoor reeds een rooilijn werd opgemaakt).
De inname is nodig voor een toekomstige heraanleg van de Groenstraat en is ook nu al dienstig als berm voor het plaatsen van nutsleidingen.
De inname creëert een bijkomende veiligheidsmarge tot de scherpe bocht van de Groenstraat.
In de lopende omgevingsvergunningsaanvraag OMV 2024/ 0191 werd het vastleggen van een rooilijn niet geïntegreerd. Op het rooilijnplan werd 1 lot gedefinieerd, welke wordt opgenomen in de openbare wegenis. Het betreft lot 1 met een oppervlakte van 29m² en reeds afgesplitst, bestemd om op te nemen in de openbare wegenis.
Het rooilijnplan werd voorafgaand aan deze omgevingsvergunningsaanvraag overlegd met de diensten beleidsondersteuning en omgeving en is in overeenstemming met de afspraken die tijdens dat overleg gemaakt werden.
Om de procedure van de lopende omgevingsvergunningsaanvraag niet te verzwaren voor de aanvrager, wordt de afzonderlijke procedure toegepast volgens het decreet gemeentewegen. Wel wordt er gevraagd om deze nieuwe rooilijn op het plan in te tekenen zodat de aansluiting kan afgesproken worden en het aansluitputje voor dwa-afvoer correct kan worden gepositioneerd. De huidige plannen (zie bijlage) voorzien nog géén positie voor de aansluiting van de dwa-afvoer.
De nieuwe rooilijn en behorende inname is noodzakelijk voor een toekomstige heraanleg van de Groenstraat. De Groenstraat kenmerkt zich op deze locatie door een scherpe bocht waar weinig ruimte en zichtbaarheid is voor de weggebruikers. Een bredere rooilijn verhoogt aldus de verkeersveiligheid en zal bijdragen tot een betere inschatting van de aanwezigheid van andere weggebruikers in de bocht.
In afwachting van de heraanleg van de straat is de nieuwe rooilijn nu reeds dienstig als berm voor nutsleidingen. Verder creëert de inname ook een bijkomende afstand tot de directe rijweg. De beperkte grondafstand is in verhouding tot de vergunning in die als dusdanig verkregen wordt en zal als last kosteloos moeten worden afgestaan. De aktekosten zijn voor de gemeente.
Aan de gemeenteraad wordt de voorlopige goedkeuring gevraagd van de rooilijn tussen punten R1-R2 zoals weergegeven op dit rooilijnplan en voor de opname van lot 1 in het openbaar domein, zodat de bestaande weginfrastructuur op het openbaar domein gelegen is.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad stelt de rooilijn tussen punten R1-R2 voorlopig vast zoals weergegeven op het rooilijnplan met nummer 12422/10556 . Dit rooilijnplan werd opgemaakt door landmeter-expert Edwin Jacobs, beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN07 1213 , gevestigd te Generaal Deschachtstraat 39, 2860 Sint-Katelijne-Waver. Dit rooilijnplan werd opgemaakt op 15 april 2024.
De gemeenteraad keurt de opname van Lot 1 in de openbare wegenis voorlopig goed, zoals weergegeven op het bijgevoegd bovengenoemd rooilijnplan van 15 april 2024. Lot 1 heeft een oppervlakte van 29 m² en is gekenmerkt als private wegenis met openbaar karakter en naastliggende berm.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot voorlopige vaststelling van het rooilijnplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek, zoals voorgeschreven in artikel 17, § 2 en 21,§2 van het Decreet houdende gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De eigenaars van Kouter 2 hebben een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor het verbouwen van hun eengezinswoning op datzelfde adres.
Bij de aankoop werd schriftelijk al meegedeeld dat ca.0,70m naast de asfaltverharding bijkomend dient ingenomen te worden. Aangezien de kavel nog doorliep tot net over de rijweg, werd een landmeter aangesteld om een rooilijn op te maken die aansluit op de Lombaardstraat aangezien dit een hoekperceel betreft.
De inname is nodig voor de toekomstige heraanleg en rioleringsproject Lombaardstraat-Kouter en is ook nu al dienstig als berm voor nutsleidingen en bijkomende afstand tot de directe rijweg.
In de lopende omgevingsvergunningsaanvraag OMV 2024/188 werd het vastleggen van een rooilijn niet geïntegreerd. Op het rooilijnplan werden 2 loten gedefinieerd, welke wordt opgenomen in de openbare wegenis. Het betreft lot 1 met een oppervlakte van 279m², lot 2 met een oppervlakte van 2m² en beide reeds afgesplitst, bestemd om op te nemen in de openbare wegenis.
Het rooilijnplan werd voorafgaand aan deze omgevingsvergunningsaanvraag overlegd met de diensten beleidsondersteuning, openbare werken en omgeving en is in overeenstemming met de afspraken die tijdens dat overleg gemaakt werden.
Om de procedure van de lopende omgevingsvergunningsaanvraag niet te verzwaren voor de aanvrager, wordt de afzonderlijke procedure toegepast volgens het decreet gemeentewegen. Wel wordt er gevraagd om deze nieuwe rooilijn op het plan in te tekenen zodat de aansluiting kan afgesproken worden en het aansluitputje voor dwa-afvoer correct kan worden gepositioneerd. De huidige plannen (zie bijlage) voorzien géén positie voor de aansluiting van de dwa-afvoer ook dit moet ingetekend worden.
De inname is nodig voor de toekomstige heraanleg en is ook nu al dienstig als berm voor nutsleidingen en bijkomende afstand tot de directe rijweg. De beperkte grondafstand is in verhouding tot de vergunning in die als dusdanig verkregen wordt en zal als last kosteloos moeten worden afgestaan. De aktekosten zijn voor de gemeente.
Aan de gemeenteraad wordt de voorlopige goedkeuring gevraagd voor de rooilijn tussen punten R1-R9 zoals weergegeven op dit rooilijnplan en voor de opname van lot 1 en lot 2 in het openbaar domein, zodat de bestaande weginfrastructuur op het openbaar domein gelegen is.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad keurt de rooilijn tussen punten R1-R9 voorlopig goed zoals weergegeven op het rooilijnplan. Dit rooilijnplan werd opgemaakt door landmeter-expert Edwin Jacobs, beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN07 1213 , gevestigd te Generaal Deschachtstraat 39, 2860 Sint-Katelijne-Waver. Dit rooilijnplan werd opgemaakt op 16 april 2024.
De gemeenteraad keurt de opname van lot 1 en lot 2 in de openbare wegenis voorlopig goed, zoals weergegeven op het bijgevoegd bovengenoemd rooilijnplan van 16 april 2024. Het betreft lot 1 met een oppervlakte van 279m², lot 2 met een oppervlakte van 2m² en beide reeds afgesplitst, bestemd om op te nemen in de openbare wegenis.
Het college organiseert het openbaar onderzoek.
Voor de realisatie van een stabiel elektriciteitsnetwerk in Sint-Katelijne-Waver heeft Fluvius aangegeven dat er 1 cabine moet komen ter hoogte van Borgersteinlei ter vervanging van de oude cabine in de voormalige wasserij in de Borgersteinlei. Na enig zoekwerk gedurende verschillende jaren werd er tot de locatie naast het pop-station van Fiberklaar gekomen.
Gezien de cabine opgericht wordt op gemeentelijke percelen, wordt er geopteerd voor de afsluiting van een recht van opstal voor een periode van ca. 39 jaar. Gelijklopend met de reeds toegestane recht van opstal aan Fiberklaar voor hun pop-stations naast de locatie waar de Fluviuscabine zou komen.
De locatie is in overleg met Fluvius besproken, na lange zoektocht blijkt dit de enige optie op dit moment. De geplaatste cabine zal aangeleverd worden in een groene kleur om haar integratie in de omgeving te omkaderen (zelfde ral kleur als Fiberklaar).
De opstalovereenkomst loopt 39 jaar (afgestemd met de overeenkomst van Fiberklaar) en er zal een eenmalige vergoeding verschuldigd zijn van € 1.500 door de opstalhouder. De opstalhouder heeft al een vergunning aangevraagd en bekomen waar voorwaarden werden gekoppeld (2024_CBS_00306 - OV/2023/372 ).
Alle kosten die voortvloeien uit deze overeenkomst worden gedragen door de opstalhouder (Fluvius).
De opstalovereenkomst in bijlage wordt goedgekeurd met alle bijhorende erfdienstbaarheden.
Vrijgesteld van bodemattest zoals vermeld in de overeenkomst (volgens artikel 2,18° van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 en artikel 4,8° van het Vlarebo).
Artikel 41,11° Decreet Lokaal Bestuur
De gemeenteraad kent een recht van opstal toe aan Iverlek, met maatschappelijke zetel Aarschotsesteenweg 58 te 3012 Wilsele (Leuven) op een deel van het perceel, kadastraal bekend Sint-Katelijne-Waver 2AFD, sectie C, perceel 0040/02F000 te Borgersteinlei hoek Ijzerenveld voor een periode van 39 jaar conform de bepalingen zoals bepaald in de bijgevoegde overeenkomst.
Alle kosten van deze overeenkomst en van de authentieke akte incl. metingsplan en precad zijn ten laste van Iverlek.
Het gemeentebestuur ontvangt, bij het verlijden van de akte een éénmalige vergoeding voor het vestigen van het opstalrecht van € 1.500.
Notaris Liekens en zijn notariële medewerkers worden gemachtigd in dit kader alle verdere nodige stappen te zetten, met inbegrip van alle administratieve formaliteiten, eventuele wijzigingen in de akte die kaderen in de bovenstaande principes en substantieel hetzelfde doel hebben, de vertegenwoordiging in rechte, de handlichting.
Op grond van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, laatst gewijzigd op 4 april 2014, moeten een aantal verplichtingen worden nageleefd wanneer men een bewakingscamera wil inzetten met het oog op bewaking en toezicht.
Meer specifiek stelt artikel 5§2 van de wet van 21 maart 2007 dat de gemeenteraad een positief advies dient te geven tot het plaatsen van één of meer bewakingscamera's op niet-besloten plaatsen in de gemeente. Het gaat om plaatsen die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Dit advies van de gemeenteraad volgt na voorafgaandelijk advies van de korpschef van de politiezone BODUKAP.
Onder een bewakingscamera verstaat artikel 2,4° van de wet van 21 maart 2007 "elk vast, tijdelijk vast of mobiel observatiesysteem dat de bewaking en het toezicht van de plaatsen tot doel heeft en dat hiervoor beelden verwerkt."
Er moet rekening gehouden worden met de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot cameratoezicht op de openbare weg.
Het college van burgemeester en schepenen wenst een bewakingscamera te installeren aan de openbare parking van de Duffelsesteenweg. De plaatsing van de camera moet gezien worden in het kader van de bestrijding van criminaliteit, het beperken van overlast en het verbeteren van de algemene ordehandhaving.
De openbare parking Duffelsesteenweg is een veel gebruikte randparking voor het centrum van Sint-Katelijne-Waver te bereiken. De doorsteek die via de parking uitkomt op de Markt is een smalle verbinding waar het veiligheidsgevoel, zeker in de nachtelijke uren, versterkt kan worden door de aanwezigheid van camerabewaking. Er wordt dan ook geopteerd voor een multisensorcamera die in staat is om zowel de parking als een deel van de doorsteek in beeld te vatten.
De aanwezigheid van een bewakingscamera moet het algemene veiligheidsniveau rondom de parking en de doorsteek richting het dorpscentrum verhogen en bijdragen aan een terugdringen van criminele feiten.
Omtrent deze beslissing werd advies gevraagd aan de korpschef van de politiezone BODUKAP. Dit advies is gunstig.
De beoogde camera zal aangekocht worden door politiezone BODUKAP. De politiezone heeft toegang tot de raamovereenkomst van de politiezone Antwerpen waar de beoogde camera is in opgenomen. Via een verrekening zal de kosten aan de gemeente Sint-Katelijne-Waver worden doorgerekend.
Het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden
Verord. (EU) nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, hierna afgekort tot “AVG”
Het Decreet Lokaal Bestuur met ingang van 1 januari 2019
De Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens; de bestaande wetten, koninklijke besluiten en elke andere reglementering die verwijzen naar de Wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, worden geacht te verwijzen naar de nieuwe wet)
De wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd door de wet van 21 maart 2018, art. 5, §2/1 (tijdelijke vaste bewakingscamera)
Het Koninklijk Besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten
Het Koninklijk Besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt
Het voorbereidend dossier van de verwerkingsverantwoordelijke van mei 2021, opgesteld conform de bepalingen van de Ministeriële Omzendbrief betreffende de Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, art. 2.1 (deze Omzendbrief wordt niet opgeheven na de wetswijzigingen van 2018)
Het positief advies van de korpschef van de lokale politiezone BODUKAP van 30 april 2024De gemeenteraad adviseert positief over de plaatsing en het gebruik van een vaste bewakingscamera op een niet-besloten plaats.
De plaatsing en het gebruik van een vaste bewakingscamera op deze niet-besloten plaats wordt toegelaten rondom de openbare parking van de Duffelsesteenweg en de doorsteek richting Markt.
Dit advies wordt ter kennis gebracht aan de verwerkingsverantwoordelijke, die instaat voor de aanmelding van de bewakingscamera’s bij de politiediensten, de plaatsing van de bij wet vereiste pictogrammen en het bij wet voorziene register van de beeldverwerkingsactiviteiten.
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
Sinds 2020 merken we in Sint-Katelijne-Waver een sterke stijging in het aantal gezinnen met betalingsmoeilijkheden voor kinderopvang, dat aantal steeg in 2023 naar 7%. In vergelijking met de omliggende gemeenten én Vlaanderen zijn het aantal gezinnen met betalingsmoeilijkheden in Sint-Katelijne-Waver het hoogst. In Vlaanderen ligt het gemiddelde in 2023 op 3%, in de andere buurgemeenten (soms veel) lager dan 4% (inclusief Mechelen). Bron: Gemeentemonitor.
In cijfers van het agentschap Opgroeien lezen we dat ruim 20% van de kinderen in grondgebied Sint-Katelijne-Waver een sociale toeslag in het Groeipakket ontvangt. Deze sociale toeslag wordt automatisch toegekend aan gezinnen die een laag inkomen hebben. Ruim 13% van de kinderen in Sint-Katelijne-Waver leven in een gezin met een inkomen onder de laagste inkomensgrens.
Momenteel moeten ouders een attest van verhoogde tegemoetkoming opvragen bij hun mutualiteit en deze bezorgen aan de dienst huis van het kind, om het sociaal tarief in i-Active te bekomen (dit wordt door het CBS toegekend). Dit moet elk jaar opnieuw ingediend worden. Dat is een hele administratieve rompslomp en je moet het als ouder ook allemaal weten. Ook voor de dienst huis van het kind vraagt deze opvraging en toekenning heel wat tijd en energie.
Momenteel hebben 2,5% van de kinderen in i-Active een sociaal tarief. Dat is een groot verschil met de 20% van de kinderen in SKW die in een gezin wonen met een laag inkomen. Daarom is er een vermoeden dat niet alle gezinnen die er recht op hebben, genieten van een sociaal tarief in i-Active . Uiteraard kan het zijn dat de groep gezinnen met een laag inkomen niet evenredig vertegenwoordigd is in de BKO-populatie. Alleszins is het duidelijk dat de toekenning van het sociaal tarief erg laag ligt in vergelijking met het aandeel gezinnen met een laag inkomen in de gemeente.
Via een samenwerkingsovereenkomst met Family ProEf, kunnen we zicht krijgen op welke kinderen een sociale toeslag in het Groeipakket ontvangen. Op basis van deze gegevens kunnen we de impact onderzoeken van een automatische rechtentoekenning voor mensen die een sociale toeslag in het Groeipakket ontvangen, voor het bekomen van een sociaal tarief in ons BKO- en vakantiewerkingssysteem i-Active.
Gedurende de testperiode is er ook ruimte om meerdere toepassingen van de samenwerking te onderzoeken.
De gegevens bieden kansen ikv automatische rechtentoekenning maar ook om gericht acties of projecten op te zetten vanuit de sociale dienst, in samenwerking met andere diensten.
De gemeenteraad gaat akkoord met de testsamenwerking met het project Family ProEf, in kader van het lokale gezinsbeleid (voor het proactief, automatisch en efficiënt toekennen van toelagen) voor de module kinderen die gedomicilieerd zijn in de gemeente.
De gemeenteraad gaat akkoord met de testsamenwerking met het project Family ProEf, in kader van het lokale gezinsbeleid (voor het proactief, automatisch en efficiënt toekennen van toelagen) voor de module kinderen die naar school gaan in de gemeente.
Graag had ik meer info gehad mbt werking en de contracten die gemaakt zijn met de parkeerwachters. Hoe lang loopt het huidige contract nog?
Graag een zicht op de kostprijs om de obstakels weg te halen in de Slameuterstraat. En wanneer worden ze weggehaald?
In het begin waren er 5 versmallingen voorzien in het bestek van de aannemer. Uiteindelijk zijn er 12 uitgevoerd. Welke meerprijs werd er voor deze 7 versmallingen aangerekend?
We kregen melding van een onfortuinlijk ongeval op het containerpark. Welke lessen zijn hier uit getrokken? Is het mogelijk om de veiligheidsmaatregelen voor bezoekers duidelijker aan te brengen en de veiligheid van zowel bezoekers als medewerkers ten allen tijde te garanderen?
Op één van de vorige gemeenteraden bevestigde het bestuur dat men in onderhandeling is voor de aankoop van de Parochiezaal in de Elzestraat. Er wordt daar veel heen en weer gefluisterd en de ongerustheid stijgt bij verschillende actoren. Graag de stand van zaken.
Vorig jaar kregen we op een raadscommissie te horen dat de berg zou verdwijnen en er een tunnel zou gemaakt worden aan het station. Wat is de stand van zaken in dit dossier?
Bij de heraanleg van de Liersesteenweg door AWV werden twee verhoogde, toegankelijke bushaltes voorzien ter hoogte van de Schouwvelden. Zij vervangen de oude haltepalen honderd meter verderop richting het kruispunt van De Vier Wegen. Er is hier echter nog nooit een bus gestopt. Ondertussen heeft De Lijn ook een bordje bevestigd: “deze halte verdwijnt.” Hoe is het mogelijk dat een halte voorzien wordt, om nooit in gebruik te worden genomen, terwijl niet-rolstoeltoegankelijke haltes in bv. De Schouwvelden bediend blijven?
Samen Anders heeft al meermaals aangekaart dat het bushokje van de Liersesteenweg nog steeds in de Albertstraat staat te verkommeren. We vragen wanneer dit eindelijk op zijn plaats zal worden gezet.
Onlangs gebeurde er een ongeval wegens overdreven snelheid. De buurt is het moe dat er niks aan gedaan wordt. Reeds meerdere malen vroegen we of er eens kon geflitst worden of dat er een smiley kon gehangen worden, maar er is ondertussen niks gebeurd. Graag actie aub.
Onze fractie stelt voor om voor de minder mobiele mensen de MMC in te schakelen zodat zij toch aan de stemlokalen zouden geraken. Er werd ons bevestigd dat dit ook kan voor niet-leden.
Wil het gemeentebestuur ingaan op deze vraag. Kan de gemeente een campagne opstarten om die mogelijkheid kenbaar te maken aan het grote publiek?
Ook dit punt werd door onze fractie reeds meerdere malen aangekaart op de gemeenteraad. Wanneer zal de evaluatie plaatsvinden?
Op eerdere gemeenteraden werd er al meermaals de situatie rond de veilingsite aangehaald, betreffende het racegedrag van automobilisten, vaak ‘s nachts. Afgelopen zomer kreeg de Heisbroekweg ook driftstrepen cadeau op het wegdek. Hoe wordt dit vandaag verder opgevolgd? Welke actiepunten werden er opgesteld en werden al reeds genomen?
Door verschillende buurtbewoners is ons gemeld dat de begraafplaats al enige tijd 's avonds niet meer afgesloten wordt. Ook zijn de paaltjes bij het paadje dat de parking verbindt met de begraafplaats verdwenen. Hierdoor is er 's avonds heel wat lawaai en overlast op een locatie die sereniteit behoeft. Is het mogelijk om de hekken na zonsondergang opnieuw te sluiten?
Zijn er veel aangiftes gebeurd door onze inwoners en is er ook veel schade bij onze land- en tuinbouwbedrijven genoteerd? Heeft de gemeentelijke schattingscommissie haar werk gedaan bij deze laatste groep?
Begin juli trok er een zwaar onweder over onze regio en in eigen gemeente was het vooral de Molenstraat die zwaar getroffen werd. De straat stond vlug blank en werd zelfs afgesloten door de wateroverlast. Veel bewoners stelden zich vragen over de nieuwe riolering. De burgemeester stelde in de krant : “Er moet ergens iets zijn fout gelopen, dat staat vast”, aldus de burgervader. “Alle kolken stonden open, dus er moet verderop een verstopping zijn. We gaan in overleg met het studiebureau, de provincie en Pidpa om te bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Want het mag niet meer gebeuren.
Onze vraag : Wat was de oorzaak en wat is er uit dit overleg naar boven gekomen als oplossing voor de toekomst?
Overeenkomstig artikel 31 van het decreet lokaal bestuur worden de mondelinge van de raadsleden aan de leden van het college van burgemeester en schepenen behandeld.
De voorzitter overloopt de agenda van de maand september 2024.