Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De eigenaars van Groenstraat 84 hebben een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor het verbouwen van hun eengezinswoning op datzelfde adres.
Bij de voorafgaande gesprekken aan de aankoop werd schriftelijk al meegedeeld dat ca. 1,75m naast de verharding bijkomend dient ingenomen te worden. Aangezien de kavel nog doorliep tot in het midden van de rijweg, werd een landmeter aangesteld om een rooilijn op te maken die aansluit op de rest van de Groenstraat (waarvoor reeds een rooilijn werd opgemaakt).
De inname is nodig voor een toekomstige heraanleg van de Groenstraat en is ook nu al dienstig als berm voor het plaatsen van nutsleidingen.
De inname creëert een bijkomende veiligheidsmarge tot de scherpe bocht van de Groenstraat.
In de lopende omgevingsvergunningsaanvraag OMV 2024/ 0191 werd het vastleggen van een rooilijn niet geïntegreerd. Op het rooilijnplan werd 1 lot gedefinieerd, welke wordt opgenomen in de openbare wegenis. Het betreft lot 1 met een oppervlakte van 29m² en reeds afgesplitst, bestemd om op te nemen in de openbare wegenis.
Het rooilijnplan werd voorafgaand aan deze omgevingsvergunningsaanvraag overlegd met de diensten beleidsondersteuning en omgeving en is in overeenstemming met de afspraken die tijdens dat overleg gemaakt werden.
Om de procedure van de lopende omgevingsvergunningsaanvraag niet te verzwaren voor de aanvrager, wordt de afzonderlijke procedure toegepast volgens het decreet gemeentewegen. Wel wordt er gevraagd om deze nieuwe rooilijn op het plan in te tekenen zodat de aansluiting kan afgesproken worden en het aansluitputje voor dwa-afvoer correct kan worden gepositioneerd. De huidige plannen (zie bijlage) voorzien nog géén positie voor de aansluiting van de dwa-afvoer.
De nieuwe rooilijn en behorende inname is noodzakelijk voor een toekomstige heraanleg van de Groenstraat. De Groenstraat kenmerkt zich op deze locatie door een scherpe bocht waar weinig ruimte en zichtbaarheid is voor de weggebruikers. Een bredere rooilijn verhoogt aldus de verkeersveiligheid en zal bijdragen tot een betere inschatting van de aanwezigheid van andere weggebruikers in de bocht.
In afwachting van de heraanleg van de straat is de nieuwe rooilijn nu reeds dienstig als berm voor nutsleidingen. Verder creëert de inname ook een bijkomende afstand tot de directe rijweg. De beperkte grondafstand is in verhouding tot de vergunning in die als dusdanig verkregen wordt en zal als last kosteloos moeten worden afgestaan. De aktekosten zijn voor de gemeente.
Aan de gemeenteraad wordt de voorlopige goedkeuring gevraagd van de rooilijn tussen punten R1-R2 zoals weergegeven op dit rooilijnplan en voor de opname van lot 1 in het openbaar domein, zodat de bestaande weginfrastructuur op het openbaar domein gelegen is.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad stelt de rooilijn tussen punten R1-R2 voorlopig vast zoals weergegeven op het rooilijnplan met nummer 12422/10556 . Dit rooilijnplan werd opgemaakt door landmeter-expert Edwin Jacobs, beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN07 1213 , gevestigd te Generaal Deschachtstraat 39, 2860 Sint-Katelijne-Waver. Dit rooilijnplan werd opgemaakt op 15 april 2024.
De gemeenteraad keurt de opname van Lot 1 in de openbare wegenis voorlopig goed, zoals weergegeven op het bijgevoegd bovengenoemd rooilijnplan van 15 april 2024. Lot 1 heeft een oppervlakte van 29 m² en is gekenmerkt als private wegenis met openbaar karakter en naastliggende berm.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot voorlopige vaststelling van het rooilijnplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek, zoals voorgeschreven in artikel 17, § 2 en 21,§2 van het Decreet houdende gemeentewegen van 3 mei 2019.