Met het Renovatiepact en het Lokaal Energie- en KlimaatPact stelt de Vlaamse Regering zich tot doel dat alle woningen uiterlijk in 2050 een gelijkwaardig of vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen met vergunningsaanvraag 2015. Uitgedrukt in het vernieuwde EPC is dat een kengetal van maximum 100 of label A. Momenteel voldoet slechts 17% van de woningen en 47% van de appartementen hieraan.
Met de ondertekening van het burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en KlimaatPact onderschreef onze gemeente mee die ambitie om het woningpatrimonium in hun gemeente energiezuiniger te maken. Om burgers hier toe aan te zetten zijn al heel wat sensibiliserende tools uitgewerkt zoals mijnwarmhuis, thermografische scans, energiescans,… Er worden ook regelmatig campagnes opgezet, zoals nog recentelijk rond de bekendmaking van de energiehuizen en de tool van het Vlaams Energie-Agentschap, om snel je indicatie van de EPC-waarde van je woning te laten berekenen (https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc).
Gelijktijdig heeft Vlaanderen recent het renovatiebeleid hervormd en de verschillende maatregelen afgestemd op elkaar. Zo zijn er de Mijn Verbouwpremies, Mijn Verbouwlening en Mijn Verbouwloket. Allen zijn op elkaar afgestemd en inkomensgerelateerd.
En wordt er nog gewerkt aan nieuwe tools zoals de wijk- en woonrenovatietool die binnenkort ter beschikking zal gesteld worden. Deze tools zullen de Energiehuizen en de gemeente in staat stellen om tot op wijkniveau de juiste sensibilisering door te voeren.
Ondanks al deze inspanningen ligt de renovatiegraad vandaag te laag. Om de doelstelling te halen is een verdere opschaling en versnelling van de renovatiegraad hoog nodig. Daarom heeft de Vlaamse overheid beslist om op 01/10 ook de Mijn Verbouwbegeleiding te lanceren. Deze maatregel beoogt burgers persoonlijk te laten begeleiden in de renovatieplannen van hun woning.
Heel wat mensen willen immers graag maatregelen nemen in hun woning maar komen daar niet toe, simpelweg omdat ze niet weten hoe. Deskundige begeleiding op maat helpt deze doelgroep over de drempels en twijfels..
De persoonlijke begeleiding verloopt via een stappenplan dat eerst de intentie tot renoveren verheldert en dit vervolgens stap voor stap vertaalt naar heel concrete maatregelen. De ambities, wensen en financiële mogelijkheden van de eigenaar zijn daarin de variabelen die in evenwicht worden gebracht.
Op 17 juni 2024 keurde het bestuur goed om in te stappen in het project. De samenwerkingsovereenkomst zal op de gemeenteraad gebracht worden.
Renovatiebegeleiders op terrein
Om de begeleiding op terrein uit te rollen wordt een aanvraag ingediend in het kader van het programma Mijn verbouwbegeleiding. Dit verleent subsidies voor begeleidingen op vlak van energiebesparing of hernieuwbare energie. Gebruik makend van de Mijn Verbouwpremie en Mijn Verbouwlening gaat de doelgroep investeren om reële financiële besparingen en energiewinst te boeken. Die investeringen moeten weliswaar aangetoond kunnen worden.
De begeleiding wordt vorm gegeven door 4 renovatiebegeleiders op terrein.
De renovatiebegeleider geeft ter plaatse, bij de eigenaars thuis, onafhankelijk advies op maat. Samen met de bewoners wordt de volgorde van renovatiewerken besproken en in een concreet stappenplan vastgelegd.
De renovatiebegeleider ondersteunt vervolgens de klant doorheen het stappenplan:
Samenwerking aannemers
Uit ervaring weet IGEMO dat burgers nog vaak afhaken wanneer de aannemer moet worden aangesteld. Zelfs wanneer de aard en de volgorde van de werken is bepaald en afgestemd op het budget is het opvragen van offertes en vertrouwen schenken aan een kandidaat-aannemer vaak nog een laatste drempel om te investeren.
IGEMO beschikt hiervoor over een aannemerscollectief van lokale aannemers die gespecialiseerd zijn in energetische werken. Ondanks dat de pool gestaag groeit moet de instroom van nieuwe aannemers versnellen. Ook dat is voorzien in het kader van FOSSTER, in zoverre bijkomende overlegmomenten met de aannemers zijn gepland. IGEMO stelt vast dat dit persoonlijk contact ook voor hen drempelverlagend werkt. De begeleiding op maat levert beduidend meer ‘warme’ leads op, simpelweg omdat de aannemer iemand voor zich krijgt die via Mijn Verbouwbegeleiding al een intensief traject van begeleiding heeft doorlopen. Dat voortraject werkt motiverend voor de kandidaat-aannemer omdat die meer garanties heeft dat zijn offertes tot een goedkeuring leiden.
Doelstelling van het project
Het gebruik maken van de maatregel Mijn Verbouwbegeleiding om de renovatiegraad in de regio Rivierenland te verhogen en te versnellen via persoonlijke begeleiding op maat.
Aantal succesvolle trajecten
Op basis van de dossiers die IGEMO de voorbije 3 jaar heeft begeleid in de succesvolle SUPRA dienstverlening, worden in dit project jaarlijks in totaal 25 succesvolle trajecten vooropgesteld. De data waarover IGEMO beschikt duiden op een effectieve investering vanuit de burgers van in totaal €460.000 voor dit volume aan dossiers.
Communicatie
Het aanbod wordt aan de hand van een brede communicatiecampagne verspreid. Alle instrumenten momenteel ter beschikking voor sensibilisering zullen ook actief ingezet worden om kandidaat renoveerders naar het aanbod toe te leiden.
Het project loopt van 1 oktober 2024 tot en met 31 december 2026.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst van het project 'Mijn verbouwbegeleiding' goed.