Sinds 2020 merken we in Sint-Katelijne-Waver een sterke stijging in het aantal gezinnen met betalingsmoeilijkheden voor kinderopvang, dat aantal steeg in 2023 naar 7%. In vergelijking met de omliggende gemeenten én Vlaanderen zijn het aantal gezinnen met betalingsmoeilijkheden in Sint-Katelijne-Waver het hoogst. In Vlaanderen ligt het gemiddelde in 2023 op 3%, in de andere buurgemeenten (soms veel) lager dan 4% (inclusief Mechelen). Bron: Gemeentemonitor.
In cijfers van het agentschap Opgroeien lezen we dat ruim 20% van de kinderen in grondgebied Sint-Katelijne-Waver een sociale toeslag in het Groeipakket ontvangt. Deze sociale toeslag wordt automatisch toegekend aan gezinnen die een laag inkomen hebben. Ruim 13% van de kinderen in Sint-Katelijne-Waver leven in een gezin met een inkomen onder de laagste inkomensgrens.
Momenteel moeten ouders een attest van verhoogde tegemoetkoming opvragen bij hun mutualiteit en deze bezorgen aan de dienst huis van het kind, om het sociaal tarief in i-Active te bekomen (dit wordt door het CBS toegekend). Dit moet elk jaar opnieuw ingediend worden. Dat is een hele administratieve rompslomp en je moet het als ouder ook allemaal weten. Ook voor de dienst huis van het kind vraagt deze opvraging en toekenning heel wat tijd en energie.
Momenteel hebben 2,5% van de kinderen in i-Active een sociaal tarief. Dat is een groot verschil met de 20% van de kinderen in SKW die in een gezin wonen met een laag inkomen. Daarom is er een vermoeden dat niet alle gezinnen die er recht op hebben, genieten van een sociaal tarief in i-Active . Uiteraard kan het zijn dat de groep gezinnen met een laag inkomen niet evenredig vertegenwoordigd is in de BKO-populatie. Alleszins is het duidelijk dat de toekenning van het sociaal tarief erg laag ligt in vergelijking met het aandeel gezinnen met een laag inkomen in de gemeente.
Via een samenwerkingsovereenkomst met Family ProEf, kunnen we zicht krijgen op welke kinderen een sociale toeslag in het Groeipakket ontvangen. Op basis van deze gegevens kunnen we de impact onderzoeken van een automatische rechtentoekenning voor mensen die een sociale toeslag in het Groeipakket ontvangen, voor het bekomen van een sociaal tarief in ons BKO- en vakantiewerkingssysteem i-Active.
Gedurende de testperiode is er ook ruimte om meerdere toepassingen van de samenwerking te onderzoeken.
De gegevens bieden kansen ikv automatische rechtentoekenning maar ook om gericht acties of projecten op te zetten vanuit de sociale dienst, in samenwerking met andere diensten.
De gemeenteraad gaat akkoord met de testsamenwerking met het project Family ProEf, in kader van het lokale gezinsbeleid (voor het proactief, automatisch en efficiënt toekennen van toelagen) voor de module kinderen die gedomicilieerd zijn in de gemeente.
De gemeenteraad gaat akkoord met de testsamenwerking met het project Family ProEf, in kader van het lokale gezinsbeleid (voor het proactief, automatisch en efficiënt toekennen van toelagen) voor de module kinderen die naar school gaan in de gemeente.