Terug
Gepubliceerd op 04/06/2024

2024_VVB_00061 - Voorstel tot beslissing van raadsleden Ronny Slootmans, Wim Marnef, Annelies Bal, Thomas Mariën, Tom Ongena, Lore Roelandts, Maurice Verheyden, Katrien Willems: Heraanleg schoolomgeving Hagelstein

gemeenteraad
ma 27/05/2024 - 19:30 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Kathleen Rombauts, voorzitter; Kristof Sels; Eric Janssens; Joris De Pauw; Sven Verelst; Jeroen Baeten; Jan Broes; Sarah De Keyser; Ronny Slootmans; Maurice Verheyden; Jan Van Itterbeeck; Jos Ceulemans; Jos Moeyersons; Greet Saels; Sylke Pex; Geert Vertommen; Katrien Willems; Lore Roelandts; Karolien Frans; Thomas Mariën; Wim Marnef; Annelies Bal; Bart De Boeck; Sven Vercammen; Sander Jeurissen; Gunter Desmet, algemeen directeur

Verontschuldigd

Kris Hapers; Tom Ongena

Secretaris

Gunter Desmet, algemeen directeur

Voorzitter

Kathleen Rombauts, voorzitter
2024_VVB_00061 - Voorstel tot beslissing van raadsleden Ronny Slootmans, Wim Marnef, Annelies Bal, Thomas Mariën, Tom Ongena, Lore Roelandts, Maurice Verheyden, Katrien Willems: Heraanleg schoolomgeving Hagelstein 2024_VVB_00061 - Voorstel tot beslissing van raadsleden Ronny Slootmans, Wim Marnef, Annelies Bal, Thomas Mariën, Tom Ongena, Lore Roelandts, Maurice Verheyden, Katrien Willems: Heraanleg schoolomgeving Hagelstein

Motivering

Indiener(s)

Annelies Bal, Wim Marnef, Katrien Willems, Tom Ongena, Maurice Verheyden, Lore Roelandts, Thomas Mariën, Ronny Slootmans

Tijdstip van indienen

wo 22/05/2024 - 23:58

Toelichting

Momenteel wordt blijkbaar de laatste hand gelegd aan de plannen voor de herinrichting van de Berlaarbaan ter hoogte van college Hagelstein. De school maakt zich daarbij ernstige zorgen. Volgens de voorliggende plannen zou aan de voorkant van de school een ruime bushaven komen, waardoor de parkeerplaatsen daar verdwijnen. Er zou een parking komen aan de Patersweg (waar de parochiezaal stond) en een Kiss&Ride-parking achter de BKO met een lus eenrichtingsverkeer.

De school vreest dat de nieuwe situatie de verkeersveiligheid voor de vele fietsers in en rond de schoolomgeving zal verslechten. Er zouden immers veel meer conflictpunten zijn tussen auto’s, bussen en fietsers. De school heeft deze en andere bedenkingen op 18 april overgemaakt aan het gemeentebestuur, maar ze kreeg nog geen antwoord.

Daarom stellen we enkele vragen:

- Wat is de timing van dit project? Welke stappen moeten nog gezet worden?
- Zal de school meer betrokken worden bij de definitieve opmaak van de plannen? Komt er een informatievergadering van de gemeente met de leerlingen en hun ouders, waar de plannen zullen worden toegelicht en inspraak zal gegeven worden? Zo ja, wanneer?
- Moet voor deze werken een omgevingsvergunning aangevraagd worden?
- Moeten er grondverwervingen gebeuren voor de uitvoering van deze plannen? Zo ja, wat is de timing hiervan? En wie moet dan grond afstaan en onder welek voorwaarden?
- Er zijn in de voorbije jaren 3 concepten voorgesteld. Waarom werd het eerste concept, waarbij de bussen vooral ter hoogte van de politie zouden staan, niet verder onderzocht door het studiebureau? Zou dit alsnog kunnen onderzocht worden?
- De Lijn eist blijkbaar 7 stelplaatsen voor bussen, terwijl de school zegt dat er maar 6 nodig zijn (een bus zou meteen kunnen doorrijden naar SUI). Wat is de mening van de gemeente? De school heeft sterk de indruk dat er enkel gekeken wordt naar de vragen van De Lijn, hoewel maar amper 8% van de scholieren met de bus komt.
- De school vraagt zeker om eerst een proefopstelling te doen alvorens de huidige plannen te finaliseren? Is het gemeentebestuur daartoe bereid?

Voorstel van beslissing:

Gelet op de bezorgdheden van de school over de geplande heraanleg van de schoolomgeving vraagt de gemeenteraad aan het college om tijdig een informatievergadering te organiseren met de school, de leerlingen en hun ouders om de plannen te bespreken en desgevallend bij te sturen.