Door het ondertekenen van het burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaat Pact (LEKP) engageren we ons als gemeente om de doelstelling van 1 m2 ontharding per burger te bereiken tegen 2030.
Tot 21 maart hebben we opnieuw de kans om in te schrijven voor het VK Tegelwippen (https://vk-tegelwippen.be/). Het VK Tegelwippen heeft als doel om de burgers op een ludieke manier aan te zetten om te ontharden en om verbinding te creëren door de speelse aard van de wedstrijd.
Dit kampioenschap 'om ter meeste ontharden' werd vorig jaar voor het eerst in heel Vlaanderen georganiseerd door het departement Omgeving en Breekijzer vzw in navolging van een succesvolle editie in Nederland (https://nk-tegelwippen.nl/) en een Vlaams pilootproject in de Kempen (https://www.wipeentegel.be/).
In 2023 streden 173 gemeenten om de titel. Deze eerste editie was een succes, zowel in Vlaanderen als in Sint-Katelijne-Waver. Sint-Katelijne-Waver zorgde voor ondersteuning door big bags te voorzien voor de deelnemers en het puin te gaan ophalen. Ons spelreglement en bijhorende steunmaatregelen werd geëvalueerd en er werden enkele aanpassingen aan het reglement doorgevoerd.
Het college vraagt de goedkeuring aan de gemeenteraad voor een nieuwe deelname aan het VK Tegelwippen in 2024 en voor het aangepaste reglement.
Watermanagement is de allerbelangrijkste factor om onze gemeente klaar te maken voor de toekomst, wanneer zowel droogte- en hitteperiodes als regenbuien intenser van aard zullen worden en langer zullen aanhouden.
Door de hoge verhardingsgraad in Vlaanderen krijgt water te weinig kans om plaatselijk te infiltreren en vervolgens ter plaatse gehouden te worden in de grondwatertafel. Deze laatste is nochtans de enige buffer die groot genoeg is om het water bij zware stortbuien vast te houden. Door te ontharden verhogen we onze weerbaarheid tegen overstromingen en houden we ons water bij om periodes van droogte te overbruggen.
Niet voor niets dus dat onze gemeente zich via het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageerde om 1 m² per inwoner te ontharden. Sint-Katelijne-Waver is voor 24,5% verhard. Dat wil zeggen dat 14.560.000 m² verhard is. De 21.000 m² beloofde ontharding is dus in principe zeker haalbaar. We kunnen proberen dit alleen op openbaar domein waar te maken, maar het is belangrijk om ook de bevolking te betrekken in het waterverhaal. Hoe bewuster men omgaat met water, d.w.z. hoe meer men op eigen bodem kan laten infiltreren en eventueel bufferen, hoe beter we met ons allen voorbereid zijn op de komende droogteperiodes en stortbuien.
Het VK Tegelwippen is een wedstrijd tussen Vlaamse gemeenten, waar men zoveel mogelijk tegels uitbreekt en vervangt door groen. Hoe meer steden en gemeenten meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt. En zo beschermen we Vlaanderen beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Het doel van het VK Tegelwippen is niet enkel het onthardingsresultaat zelf, maar ook om het gevoel van samenhorigheid en een gezamenlijke verantwoordelijkheid in het kader van de klimaatdoelstellingen aan te wakkeren, en dus op een speelse manier te sensibiliseren. Het is een goede kans om als bestuur een gezamenlijk project met de burgers te hebben rond een positief doel waarbij we als gemeente het goede voorbeeld kunnen geven.
Vorig jaar werd het VK Tegelwippen in Sint-Katelijne-Waver een succesverhaal door een concreet plan van aanpak met een duidelijk reglement. Het geeft de burgers een leidraad wat betreft hun deelname: een aantal richtlijnen over hoe zij hun project op privaat of openbaar domein kunnen aanvatten en indienen en welke ondersteuning ze kunnen verwachten voor de uitvoering van hun project. Dit plan van aanpak en het bijhorende reglement werden geëvalueerd met de betrokken diensten en op punt gesteld voor een tweede deelname in 2024. Het aangepaste reglement is te vinden in bijlage.
Dit zijn de voornaamste veranderingen en verduidelijkingen die zijn aangebracht in het reglement:
Het VK Tegelwippen gaat dit jaar door tussen 21 maart en 31 oktober.
De gemeenteraad is akkoord om deel te nemen aan het participatief project VK Tegelwippen.
De gemeenteraad keurt het spelreglement voor het VK Tegelwippen goed.