Terug college van burgemeester en schepenen

ma 10/06/2024 - 13:00 Schepenzaal

Consensuspunten

Grondgebiedszaken

Omgeving

Openbare werken

Dienstverlening en organisatie

Personeel

Financiën

  • Lening nr. 1358 die het bestuur bij Belfius opnam (4,68 miljoen euro in 2007), werd voor 20 jaar afgesloten met een vaste rentevoet van 4,84%. De eindvervaldag van deze lening is 1 juli 2027. In het verleden besliste het college op advies van de financieel beheerder om deze vaste rentevoet om te zetten in een rentestructuur genaamd "Linear CMS spread 30Y-2Y" tot de eindvervaldag. Resultaat van deze omzetting was dat de rentevoet van deze lening gedurende de hele periode (meer dan tien jaar) 0,51% lager lag (verschil tussen 4,84% en 4,33%). Door deze techniek bespaarde het bestuur gemiddeld ongeveer 10.000 euro per jaar op deze lening.

    In juni 2018 werd voorgesteld om deze lopende techniek om te vormen naar de voorgestelde gelijkaardige techniek van "Linear CMS spread 30Y-2Y startend met een vaste rentevoet". Hiermee zou het bestaande voordeel grotendeels blijven bestaan en kon de gemeente het risico op een hogere rente de volgende drie jaar uitsluiten (tot 1/7/2021). Om dit te kunnen doen diende 0,04% van het jaarlijkse voordeel van 0,51% te worden prijsgegeven tot aan de eindvervaldag.

    In februari 2019 werd de periode van uitsluiting van het risico op een hogere rente 1 jaar verlengd (tot 1/7/2022), opnieuw tegen een verhoging van de rentepremie met 0,04%.

    Begin 2023, wegens de inverse rentecurve, liepen we risico om onder deze structuur een veel hogere rentevoet te moeten betalen voor de laatste jaren (lening loopt af in 2027). Daarom stelde Belfius voor om opnieuw een indekking te doen. Hiermee werd de periode van uitsluiting van het risico op een hogere rente een half jaar verlengd (tot 1/7/2023), nu tegen een verhoging van de rentepremie met 0,50%. Midden 2023 liep deze dekking bijna af en was de rentecurve nog steeds invers. Op dat moment konden we de periode van uitsluiting van het risico op een hogere rente voor een volledig jaar verlengen (tot 1/7/2024), zonder een verhoging van de rentepremie maar door de herzieningsdatum van krediet 1360 te vervroegen. 

    Dit jaar is nu voorbij en aangezien de rentecurve nog steeds invers is, dient een nieuwe indekking te gebeuren. Het voorstel is om de periode van uitsluiting van het risico op een hogere rente opnieuw voor een volledig jaar verlengen (tot 1/7/2025), tegen een verhoging van de rentepremie met 0,60%.

    Het college beslist hiertoe.

Beleidsondersteuning

Samenleving en welzijn

Huis van het kind

  • Het college legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

    De lokale besturen zetten zich continu in om een dienstverlening op maat van de inwoners te bieden. Met het lokale gezinsbeleid willen zij ook hun gezinnen zo goed mogelijk ondersteunen via gerichte toelagen en andere gezinsvoordelen. Daarbij botsen ze echter soms op drempels:

    • de betrokken gezinnen identificeren is niet altijd eenvoudig
    • de instrumenten ontbreken om de nodige gegevens automatisch samen te brengen en te verwerken
    • het arbeidsproces is intensief en de doorlooptijd is vaak lang
    • de gezinnen worden belast met administratieve rompslomp

    In het project Family ProEf werken 44 Vlaamse lokale besturen, waaronder penhouder Wingene, Leuven en Ledegem samen met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) om toelagen en andere voordelen uit het lokale gezinsbeleid automatisch te kunnen toekennen op basis van gegevens uit het Groeipakket. Een prachtig inclusief project dat op 7 december 2023 een Digital Society Award kreeg in de categorie 'gebruiksvriendelijkheid' en op 14 december 2023 de Gouden Byte Award 2023.

    Voor de gemeente Sint-Katelijne-Waver biedt het project mogelijkheden om: 

    • sociale tarieven voor BKO automatisch toe te kennen
    • gezinnen, kinderen en jongeren rechtstreeks aan te schrijven om het (hulpverlenings)aanbod bekend te maken 
    • toekomstige projecten i.k.v. welzijn, onderwijs en werk, alleen gaan wonen,… uit te werken
    • gericht doelgroepen te identificeren om via outreach mee aan de slag te gaan binnen de werking vanuit de sociale dienst en huis van het kind (maatschappelijke dienstverlening, SAM en SAM plus project, zomerschool, vrijetijdsparticipatie en UiTPAS) 
    • zicht te krijgen op de kwetsbare kinderen en jongeren schoolgaand in SKW en wonende te SKW om de impact te berekenen van eventuele sociale maatregelen

    De proefsamenwerking biedt verschillende mogelijkheden. De kostprijs is 500 euro per jaar per module. De diensten huis van het kind en de sociale dienst stellen voor de modules kinderen gedomicilieerd in de gemeente en kinderen schoolgaand in de gemeente voor 1 testjaar aan te kopen. De kostprijs is 500 euro per jaar. 

    Er wordt een overeenkomst afgesloten tussen de gemeente en Family ProEf rond gebruik en gegevensbescherming. 

    De gemeenteraad keurt dit goed.

Vrije tijd

Discussiepunten

Grondgebiedszaken

Omgeving

Dienstverlening en organisatie

Personeel

Burgerzaken en onthaal

  • De begraafplaatsen in onze gemeente moeten vergroend worden. Na verschillende vruchteloze pogingen om gras te laten groeien op de graszones voor de verticale rugzerken, is het gras op deze plekken vervangen door lavasteentjes. Om toch aan de vergroening van de begraafplaatsen tegemoet te komen, worden de toegangswegen naar de graven, die nu van dolomiet zijn, vervangen door gestabiliseerd gras.

    Het college keurt de aanleg van gestabiliseerd gras op de toegangswegen naar de graven op onze begraafplaatsen goed.

Samenleving en welzijn

Gemeentelijk onderwijs

Vrije tijd