Terug college van burgemeester en schepenen

di 21/05/2024 - 13:00 Schepenzaal

Consensuspunten

Grondgebiedszaken

Omgeving

Openbare werken

Dienstverlening en organisatie

Beleidsondersteuning

Burgerzaken en onthaal

  • In het geboortebos gelegen achter de huidige begraafplaats van Onze-Lieve-Vrouw-Waver wordt een natuurbegraafplaats ingericht. Het college keurde hiervan in zitting van 13 mei 2024 het huishoudelijk reglement goed.

    Door het ontbreken van een officieel natuurbeheerplan voor dit bos is het noodzakelijk om een globale machtiging te verkrijgen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Voor het verkrijgen van deze machtiging dient een toegankelijkheidsregeling te worden opgemaakt en te worden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. 

    Het college van burgemeester en schepenen keurt de toegankelijkheidsregeling voor onze natuurbegraafplaats goed.

Samenleving en welzijn

Gemeentelijk onderwijs

Discussiepunten

Grondgebiedszaken

Omgeving

  • Op 19 april 2021 lanceerden Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele een open oproep voor Nationale Parken en Landschapsparken. In een eerste selectieronde werd het initiatief Nationaal park Rivierenland niet weerhouden, onder meer omdat de natuur in deze omgeving zo versnipperd is dat het moeilijk is om één groot verbonden natuurgebied te vormen. 

    De initiatiefnemers bleven wel geloven in de kracht van het gemeentegrensoverschrijdend project dat in het kader van de oproep reeds werd uitgewerkt met de ambitie om natuur te versterken en te verbinden en het natuurpark aantrekkelijk te maken voor bezoekers. In 2022 werd aan de betrokken gemeenten gevraagd om in samenwerking het project verder te zetten en om samen een masterplan voor het natuurpark op te stellen waarin de missie, visie, structuur, ambities en acties van het park zouden vastgelegd worden. 

    Op het college van 5 december 2022 ging het college principieel akkoord om:

    • samen te werken aan het project 'Natuurpark Rivierenland';
    • de komende 4 jaar de nodige financiële bijdrage te leveren aan het project 'Natuurpark Rivierenland'

    Teneinde een formeel kader te bieden voor deze samenwerking werd in 2023 een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Na een uitgebreide feedbackronde omtrent deze samenwerkingsovereenkomst en een daaropvolgend overleg met de politiek vertegenwoordigers van het project uit elke gemeente, werd een finale versie afgeklopt. 

    Het college voegde nog een addendum toe aan de samenwerkingsovereenkomst om te benadrukken dat initiatieven gekoppeld aan onze gemeente enkel mogelijk zijn na goedkeuring door het college. 

    Na een adviesronde wordt de finale versie van de samenwerkingsovereenkomst van het Natuurpark Rivierenland niet goedgekeurd.

    De financiële bijdrage aan Natuurpark Rivierenland voor 2024 wordt wel goedgekeurd (er zijn immers projecten lopende).

    Het bestuur engageert zich in bepaalde projecten van Natuurpark Rivierenland die individueel goedgekeurd worden door het bestuur omwille van hun verdienste voor de omgeving en/of het welzijn in de gemeente.

  • Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen treedt op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking. 

    De woonmaatschappij Woonstroom BV heeft het initiatief genomen om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor. 

    Samen werd een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1 en pijler 3) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3). De gemeenteraad kan het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen wat betreft strengere woonbinding en specifieke doelgroepen.

    Het college legt het lokaal toewijzingsreglement ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Dienstverlening en organisatie

Personeel

Samenleving en welzijn

Vrije tijd