Artikel 277 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de voorgaande notulen goed.
De notulen werden opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 278, §1 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 19 juni 2023 goed.
Artikel 56, §3, 7° van het decreet lokaal bestuur
De eigenaars hebben een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor het verkavelen van een terrein in 2 loten, na het slopen van de bestaande constructies langsheen de Duffelstraat - Varestraat.
Bij deze lopende omgevingsvergunningsaanvraag werd een rooilijnplan geïmplementeerd, dat in nauw overleg met de dienst beleidsondersteuning werd opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor dit rooilijnplan en voor de opname van lot 4 in het openbaar domein.
In deze lopende omgevingsvergunningsaanvraag werd het vastleggen van een rooilijn mee geïntegreerd. Op dit rooilijnplan werd 1 lot gedefinieerd welke wordt opgenomen in het openbaar domein:
Dit lot zorgt voor betere uitbreidingsmogelijkheden aan de weg- en rioleringsinfrastructuur van de Duffelstraat en Varestraat. Voor dit lot werd een verbintenis van kosteloze grondafstand naar het openbaar domein toegevoegd.
Het rooilijnplan werd voorafgaand aan deze omgevingsvergunningsaanvraag overlegd met de diensten beleidsondersteuning en omgeving en is in overeenstemming met de afspraken die tijdens dat overleg gemaakt werden.
Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor dit rooilijnplan en voor de opname van lot 4 in het openbaar domein, zodat de Duffelstraat en Varestraat betere uitbreidingsmogelijkheden hebben.
Tijdens het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunning werd één bezwaar ingediend. Het bezwaar heeft geen betrekking op het voorliggende rooilijnplan en wordt verder behandeld in de omgevingsvergunning.
Het Omgevingsvergunningsdecreet, het gemeentewegendecreet, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het DABM, met al hun wijzigingen en uitvoeringsbesluiten, met in het bijzonder:
Omgevingsvergunningsdecreet artikel 31 § 1
Gemeentewegendecreet artikel 12 § 2
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan, horende bij deze omgevingsvergunningsaanvraag, goed. Dit rooilijnplan werd opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens en beëdigd door de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen. Bruno Mertens werd ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN071302. Hij handelt in opdracht van Landmeetbureau bvba @TOPO, gevestigd te Frederik de Merodestraat 111, 2800 Mechelen. Dit rooilijnplan werd opgemaakt op 19 mei 2023 en is gekend met dossiernummer 2023046943.
De gemeenteraad keurt de opname in het openbaar domein van volgend lot goed, zoals weergegeven op het bijgevoegd bovengenoemd rooilijnplan van 19 mei 2023:
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde verbintenis tot kosteloze grondafstand naar het openbaar domein van lot 4 goed. Deze verbintenis maakt tevens deel uit van de lopende omgevingsvergunningsaanvraag. Deze dient te allen tijde nageleefd te worden.
artikel 31 § 1 van het Omgevingsvergunningsdecreet
De omgevingsvergunningsaanvraag voor het bouwen van een evenementenzaal, conservatorium, bibliotheek en jeugdhuis met omgevingsaanleg werd eerder in beroep geweigerd door de deputatie omwille van het ontbreken van de aanvraag voor het verleggen van de toegangsweg.
Om die reden werd het dossier vervolledigd met de nodige stukken en opnieuw ingediend. De rooilijn waarbinnen de nieuwe weg zich situeert, werd reeds eerder goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 september 2022.
Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd omtrent de ligging, de breedte en de uitrusting van deze nieuwe wegenis en over de opname ervan in het openbaar domein.
Het ontbreken van de aanvraag voor het verleggen van de toegangsweg en eigenlijk het daaruit voortvloeiende gevolg dat er geen zekerheid kon gegeven worden over de brandveiligheid van het project was de reden voor de weigering van de eerdere aanvraag.
Het dossier werd daarna aangevuld met de nodige stukken en opnieuw ingediend.
Er werden geen bezwaren ingediend gedurende het openbaar onderzoek dat liep van 22 mei tot en met 20 juni 2023.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de ligging, de breedte en de uitrusting van deze nieuwe wegenis goed te keuren, evenals de opname ervan in het openbaar domein.
Het Omgevingsvergunningsdecreet, het gemeentewegendecreet, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het DABM, met al hun wijzigingen en uitvoeringsbesluiten, met in het bijzonder:
Omgevingsvergunningsdecreet artikel 31: § 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.
Gemeentewegendecreet artikel 12 § 2: In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad keurt de ligging, de breedte en de uitrusting goed van de nieuwe wegenis die deel uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het bouwen van een evenementenzaal, conservatorium, bibliotheek en jeugdhuis met omgevingsaanleg en het verleggen van de verbindingsweg tussen Leliestraat en Dreefvelden. Er wordt akkoord gegaan met de opname van deze nieuwe wegenis in het openbaar domein.
Volgens artikel 398 van het Decreet Lokaal Bestuur beslissen de gemeenten over de beheersoverdracht overeenkomstig de statuten van het samenwerkingsverband.
Begin jaren ‘90 werd in de regio gestart met selectieve inzamelingen aan huis.
In 1992, met het eerste Milieuconvenant tussen het Vlaams Gewest en de gemeenten, koos onze afvalintercommunale voor de inzameling van de “droge recycleerbare fractie”. Dat betekende dat er geen gft zou worden ingezameld (zoals in een gft-regio), maar droge fracties zoals metalen, papier, karton en plastics. Tegelijkertijd moest het groenafval worden ingezameld op de recyclageparken en het thuiscomposteren worden bevorderd. De huidige IVAREM-regio werd toen een “groenregio”.
Sinds die periode organiseert de intercommunale de aankoop van compostvaten en compostbakken voor thuiscomposteren. Bijkomende ondersteuning gebeurt sinds 1997 door compostmeesters waarvoor de intercommunale de nodige opleidingen organiseert in samenwerking met VLACO, de Vlaamse Compostorganisatie. Het thuiscomposteren blijft een succes bij gezinnen die over de nodige ruimte beschikken.
Vanaf 2000 wordt de compostscholenactie ook intergemeentelijk ondersteund.
Met het nieuwe Lokaal Materialenplan (2023-2030) vervalt de opdeling in gft- en groenregio’s en zal elke gemeente een gft-inzameling via containers (met uitzondering van stedelijke kernen, die nog mogen inzamelen via zakken) moeten bewerkstelligen.
In 2020 werd reeds een beheersoverdracht gedaan aan de afvalintercommunale IVAREM tot 2039. Zij ontzorgen de gemeenten. Het is logisch om ook de uitrol en uitvoering van de nieuwe selectieve inzameling uit te besteden aan IVAREM.
Op 26 mei 2023 heeft de Vlaamse Regering het Lokaal Materialenplan goedgekeurd. Dit is 5 jaar na de EU richtlijn 2018/851, die dateert van 30 mei 2018. Van de gemeenten wordt verwacht om binnen de 6 maanden uitvoering te geven aan het besluit. IVAREM geeft aan dat de implementatie hiervan voor het ganse werkingsgebied minstens 1,5 jaar zal duren, rekening houdend met o.a. uitschrijven van bestekken, de wachttijd voor de aankoop van extra nieuwe vrachtwagens, de productie en uitlevering van de inzamelbakken, ...
Er kan maximaal tot 1 januari 2026 uitstel gevraagd worden aan OVAM. Na goedkeuring van de beheersoverdracht zal IVAREM dit ook op zich nemen.
Een beheersovereenkomst is noodzakelijk indien we deze taak willen overdragen aan de intercommunale IVAREM, waarbij de gemeente is aangesloten.
Het artikel 26 van het Materialendecreet bepaalt dat de ophaling van huishoudelijk afval valt onder de gemeentelijke zorgplicht en wordt bijgevolg bij gemeentelijk reglement geregeld.
Op 26 mei 2023 heeft de Vlaamse Regering het Lokaal Materialenplan (Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2023-2030) goedgekeurd. Dit Lokaal Materialenplan wordt bij de Europese Commissie neergelegd als het afvalbeheerplan en als preventieprogramma zoals bepaald in artikels 28 en 29 van de Europese kaderrichtlijn afvalstoffen (richtlijn 2008/98/EG - EU 2018/851).
Gezien de zeer recente goedkeuring van het materialenplan moet alles nog opgestart worden. Concrete timings kunnen nog niet gegeven worden. Verdere uitwerking, implementatie, ... zal dus gebeuren door Ivarem in samenspraak met de gemeente.
De start van de implementatie wordt ten vroegste verwacht in het najaar van 2024, de invoering in de loop van 2025 en ten laatste 1 januari 2026 moet elk gezin de kans krijgen om zijn gft-afval gescheiden aan te bieden.
De gemeenteraad keurt de beheersoverdracht zoals opgenomen in bijlage goed.
De dienst personeel stelt voor om de bevoegdheden van de raad inzake personeelsaangelegenheden zo veel mogelijk te delegeren aan het uitvoerend orgaan. Als modern bestuur en in het kader van administratieve vereenvoudiging worden, indien het decreet over het lokaal bestuur dit mogelijk maakt, zo de bevoegdheden zo dicht mogelijk bij de werking zelf te gelegd.
Eén van de grote uitdagingen momenteel is het aanpassen van de huidige rechtspositieregeling aan de bepalingen van het nieuwe Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen d.d. 20 januari 2023. In samenspraak met de 12 andere gemeenten van de regio Rivierenland en onder begeleiding van IGEMO wordt er hiervoor een gezamenlijke basis uitgewerkt. De rechtspositieregeling wordt in verschillende delen herwerkt, in een proces van meerdere jaren. Daarom zullen er op frequente basis aanpassingen noodzakelijk zijn. Om snel te kunnen schakelen en geen tijd te verliezen, is een delegatie van voornoemde bevoegdheden aangewezen.
Binnen de regio Rivierenland gingen Mechelen, Putte, Bornem, Berlaar, Willebroek, Puurs-Sint-Amands en Bonheiden ons hierin al voor, zij ervaren ondertussen de voordelen van deze delegatie.
De rechtspositieregeling staat - verplicht - integraal op de gemeentelijke website. De notulen van het uitvoerend orgaan worden integraal bezorgd aan de raadsleden. Op deze manier blijven zij de vinger aan de pols houden.
Om snel en flexibel te kunnen inspelen op de veranderende noden binnen de samenleving, de arbeidsmarkt en de organisatie stelt de personeelsdienst ook voor om het bepalen van het organogram en formatie, die nu bij de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn berusten, te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn blijven het beslissingsrecht behouden op de personeelsbudgetten bij de aanpassingen van het meerjarenplan. Via het schema van de personeelsinzet bij de opvolgingsrapportering, de jaarrekening en de aanpassing van het meerjarenplan blijven de raden hiervan volledig op de hoogte en dit minimaal 3x per jaar. Zo blijven de democratische besluitvorming vooraf (via de budgetten) en controle achteraf (via het schema personeelsinzet) gewaarborgd.
Om efficiënter te kunnen werken stelt het college van burgemeester en schepenen aan de raad voor om de bevoegdheid over de personeelsreglementen (o.m. rechtspositieregeling en arbeidsreglement) te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen. Deze reglementen zijn vooral technisch van aard en hebben nauwelijks betrekking op de externe dienstverlening aan de inwoners, verenigingen en bedrijven, maar hebben voornamelijk te maken met de interne werking van het bestuur. Ook bij de Vlaamse overheid komt de beslissingsbevoegdheid over deze reglementen toe aan de regering en niet aan het parlement (bijv. het Vlaams personeelsstatuut). De autonomie van het lokaal bestuur wordt beperkt door de Vlaamse en federale wetgeving.
In afwijking van het advies van de dienst personeel wenst het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheden met betrekking tot het organogram en de personeelsformatie wel uitdrukkelijk bij de raad te behouden. Op die manier behoudt de raad vooraf het beslissingsrecht over de personeelsinzet en bijhorende budgetten binnen het lokaal bestuur van Sint-Katelijne-Waver, en niet enkel de controle achteraf.
Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikels 41,1ste en 2de lid,161 en 186, maakt het mogelijk om alle reglementen aangaande personeelsaangelegenheden, alsook het bepalen van het organogram te delegeren van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn naar het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.
De gemeenteraad gaat akkoord om de bevoegdheid van de gemeenteraad voor het bepalen van de reglementen inzake personeelsaangelegenheden, onder meer de lokale rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, naar het college van burgemeester en schepenen te delegeren.
De energiecrisis heeft zijn hoogtepunt gekend, er werden nieuwe ramingen opgevraagd bij VEB in mei 2023 en deze werden vergeleken met de prognose van november 2022.
Voor de gemeente werden de energiekosten correct gezet volgens de laatste prognose en de saldi overgedragen naar een nieuwe raming, die de vertrekbasis is om nieuwe zaken te realiseren.
De gemeenteraad neemt kennis van de verschuivingen van exploitatie zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 26 juni 2023.
Artikel 260 tot en met 262 van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeente en het OCMW een jaarrekening moeten opmaken, de samenstelling ervan, en het bijzonder bestuurlijk toezicht.
Artikel 17 tot en met 28 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bepalen nader de inhoud van de rekening.
Artikel 2 tot en met 3 en artikel 6 tot en met 10 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bevatten nadere bepalingen over de inhoud van de jaarrekening en de bijkomende toelichting.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur bezorgt jaarlijks zijn vaststellingen en aanbevelingen in het kader van het nazicht van de jaarrekening.
De dienst financiën neemt nota van de opmerkingen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en zal het nodige doen om de rechtzettingen te registreren, alsook deze opmerkingen in de toekomst te vermijden.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 door de gouverneur.
Het nazicht gaf aanleiding tot een aantal technische opmerkingen waaraan door de dienst financiën een oplossing werd gegeven of zal gegeven worden.
In de loop van de jaren zijn de aanvragen van huwelijken geëvolueerd qua tijdstippen. Om een goede dienstverlening te kunnen blijven garanderen, stelt het college voor om het bedrag voor huwelijken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en op zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur te behouden op 25 euro; alle andere momenten (mits goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen) zijn onderworpen aan een tarief van 200 euro (was vroeger al van toepassing voor zon- en feestdagen).
In Art. 165/1 derde lid van het Burgerlijk Wetboek wordt voorzien dat de ambtenaar burgerlijke stand nog huwelijken kan laten doorgaan op zon- en feestdagen onder de voorwaarde dat de gemeenteraad het principe van huwen op zon- en feestdagen heeft goedgekeurd.
Volgende tarieven worden toegepast:
Omwille van de financiële behoefte van de gemeente is het nodig om de reeds bestaande inkomsten te behouden.
Aangezien in het verleden een trouwplechtigheid belast werd door de belasting op het trouwboekje zelf, maar dit geen verplicht document meer is, is het aangewezen de inkomsten op een andere manier te genereren.
Huwelijken buiten de reguliere openingsuren brengen extra kosten met zich mee, het is aangewezen om hiervoor een vergoeding te vragen aan de aanvragers. We blijven wel voorzien in een gratis mogelijkheid (m.u.v. de kosten voor het trouwboekje e.d.) op zaterdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor huwelijken op zon- en feestdagen conform Art. 165/1 derde lid van het Burgerlijk Wetboek, mits grondige motivatie van het bruidspaar en mits goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.
Voor een termijn ingaand van heden en eindigend op 31 december 2025, wordt ten behoeve van de gemeente een retributie geheven op huwelijksplechtigheden:
De belasting is verschuldigd door de persoon, die een huwelijksaangifte doet en dient betaald te worden bij de huwelijksaangifte.
Bij gebreke aan betaling van de retributie kan het bedrag ingevorderd worden conform artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.
Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.
Het reglement waarin de modaliteiten m.b.t. huwelijksplechtigheden wordt geregeld, wordt goedgekeurd zoals in bijlage toegevoegd.
Artikel 432, 3de lid van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Op donderdag 12 oktober 2023 om 16 uur vindt de buitengewone algemene vergadering van Cipal plaats. De raad van bestuur heeft beslist om deze vergadering volledig op digitale wijze te laten plaatsvinden via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.
Op de agenda staat de statutenwijziging.
Het ontwerp van statutenwijziging van Cipal werd goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023.
Voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat ook het voorstel om de maatschappelijke doelstelling van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en de verplaatsing van de zetel van de vereniging.
Voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat tevens het voorstel om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen.
De documentatie bij de agendapunten werd met de agenda meegestuurd.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De gemeenteraad dient het mandaat te bepalen van de afgevaardigde van de gemeente in de buitengewone algemene vergadering van Cipal op 12 oktober 2023.
De gemeenteraad heeft in zitting van 11 maart 2019 Sylke Pex, gemeenteraadslid, en Sarah De Keyser, schepen, aangeduid als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger van de gemeente in de algemene vergaderingen van Cipal tot 31 december 2024.
De statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het DLB.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.
De gemeenteraad keurt de overige wijzigingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
De gemeenteraad keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om dit in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
De gemeenteraad keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit.
Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Op dinsdag 19 december 2023 om 14.00 uur vindt de buitengewone algemene vergadering van Zefier cvba plaats te Brussel, Notariskantoor Berquin, Lloyd Georgelaan 11.
Agenda
De documentatie bij de agendapunten werd met de uitnodiging ter beschikking gesteld. De uitnodiging werd ons via e-mail bezorgd op 12 juni 2023.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver is vennoot van de coöperatieve vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) Zefier, met zetel te Koning Albert II-laan 37, 1030 Schaarbeek en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling) 0680.832.904 ("Zefier").
De gemeenteraad dient het mandaat te bepalen van de afgevaardigde van de gemeente in de buitengewone algemene vergadering van Zefier cvba van dinsdag 19 december 2023.
De gemeenteraad heeft in zitting van 8 november 2021 Sven Verelst, schepen en Sven Vercammen, gemeenteraadslid, aangeduid als respectievelijk afgevaardigde en plaatsvervanger van de gemeente in de algemene vergaderingen van Zefier cvba tot 31 december 2024.
Naar aanleiding van de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het "WVV") dient Zefier uiterlijk tegen 1 januari 2024 haar statuten in overeenstemming te brengen met de dwingende bepalingen van het WVV.
In dat verband heeft de raad van bestuur van Zefier een ontwerp van statutenwijziging voorbereid, waarvan de ontwerptekst samen met een artikelsgewijze toelichting, een verslag betreffende de soorten van aandelen en een verslag betreffende coöperatieve finaliteit aan de gemeente werd overgemaakt. Daarin stelt de raad van bestuur onder meer voor Zefier te laten voortbestaan als een coöperatieve vennootschap, aangezien Zefier kan worden geacht een coöperatieve finaliteit te hebben.
De wijzigingen aan de statuten van Zefier dienen notarieel te worden vastgesteld op een buitengewone algemene vergadering van Zefier. Deze algemene vergadering strekt er louter toe de wijzigingen zoals die zijn voorgesteld door de raad van bestuur goed te keuren. Om die reden en teneinde de praktische implementatie van de statutenwijziging te vereenvoudigen, stelt de raad van bestuur aan de vennoten van Zefier voor om een volmacht te verlenen teneinde de gemeente te vertegenwoordigen op deze buitengewone algemene vergadering.
Omwille van praktische redenen wordt gevraagd een volmacht te verlenen aan de secretaris van Zefier (indien hij verhinderd zou zijn aan een medewerker van het advocatenkantoor Stibbe of een medewerker van notariskantoor Berquin).
Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
Wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180
Statuten van de cvba Zefier, inzonderheid artikelen 27 en 28
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder artikel 41
De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 en van de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
De gemeenteraad beslist om de statutenwijziging van Zefier, zoals voorgelegd, integraal goed te keuren.
De gemeenteraad beslist om de heer Philippe Rossie, secretaris van Zefier, iedere advocaat of medewerker van het advocatenkantoor Stibbe (met zetel te Loksumstraat 25, 1000 Brussel) en iedere medewerker van het notariskantoor Berquin (met zetel te Lloyd Georgelaan 11, 1000 Brussel), alleen handelend en met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, als afgevaardigde aan te duiden op de buitengewone algemene vergadering van Zefier, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Zefier alle punten van de agenda goed te keuren. De gemeenteraad geeft eveneens opdracht aan de afgevaardigde om alle overige handelingen en/of transacties te stellen die nodig zijn of nuttig kunnen zijn in het kader van de voorgenomen buitengewone algemene vergadering.
Het RUP “Bruultjeshoek” werd goedgekeurd in 2016.
Het gemeentebestuur wenst het gebied in te richten als spel- en sportruimte.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Inrichting binnengebied Bruultjeshoek” werd gegund op 12 maart 2018 aan D+ A Consult nv, Kardinaal Mercierplein 2 te 2800 Mechelen.
In het kader van de opdracht “Inrichting binnengebied Bruultjeshoek” werd een bestek met nr. 249003 opgesteld door de ontwerper, D+ A Consult nv, Kardinaal Mercierplein 2 te 2800 Mechelen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.422.587,61 excl. btw of € 1.721.331,01 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De raming van de opdracht werd opgenomen in het huidige goedgekeurde meerjarenplan. De raming voorziet ook de kostprijs van een optie. Bij de gunning kan beslist worden om de optie niet te nemen waardoor het beschikbare krediet mogelijks wel voldoende is.
Er zijn alternatieven beschikbaar om van te verschuiven, namelijk de verdere aankleding van de site met sport- en speelinfrastructuur. Bij de gunning moet het duidelijk zijn dat, indien verschuiving nodig is, dit gaat over een tijdelijke verschuiving (die moet aangezuiverd worden in AMJP december 2023), of dat er minder werken gaan uitgevoerd worden i.k.v. sport- en speelinfrastructuur (en de verschuiving dus niet dient aangezuiverd te worden).
Het bestek met nr. 249003 en de raming voor de opdracht “Inrichting binnengebied Bruultjeshoek”, opgesteld door de ontwerper, D+ A Consult nv, Kardinaal Mercierplein 2 te 2800 Mechelen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 1.422.587,61 excl. btw of € 1.721.331,01 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023 op budgetcode 220007/B3/0742 (AC000055/MJP002090).
Heden, op 4 september 2023, keurde de gemeenteraad de gewijzigde samenwerkingsovereenkomst voor voormelde werken, meer bepaald 'Pidpaproject K-17-020: Sint-Katelijne-Waver: Weg- en rioleringswerken Dijk en Dorp en project K-10-013: Sint-Katelijne-Waver: Opheffen van een lozingspunt op de Cammaersbeek’ goed.
Het gaat om samengevoegde werken waarbij:
Pidpa volgende werken wenst uit te voeren:
Aquafin volgende werken wenst uit te voeren:
En de gemeente wenst gebruik te maken van deze werken om de bovenbouw te optimaliseren aan de hand van het voorgaande participatietraject.
De ontwerpopdracht voor deze opdracht werd gegund aan Sweco Belgium nv, Posthofbrug 2-4 te 2600 Antwerpen.
In het kader van de opdracht “Dorpskernvernieuwing Waver - Infrastructuurwerken” werd een bestek met nr. T501292 opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Posthofbrug 2-4 te 2600 Antwerpen.
De uitgave voor deze opdracht voor ons bestuur wordt geraamd op € 3.802.968,01 incl. btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Pidpa Hidrorio de procedure zal voeren en in naam van ons bestuur en Aquafin bij de gunning van de opdracht zal optreden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Dit project werd opgenomen in het huidig goedgekeurd meerjarenplan. Volgens de gegevens zouden er ook enkele subsidies mogelijk zijn, die nog niet werden opgenomen in het huidige goedgekeurde MJP. Het is belangrijk om in een dossier van die grootteorde de kredieten nauwkeurig op te volgen en indien nodig bij te sturen bij een AMJP. Dit zal reeds duidelijk worden bij de gunning.
Het bestek met nr. T501292 en de raming voor de opdracht “Dorpskernvernieuwing Waver - Infrastructuurwerken”, opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Posthofbrug 2-4 te 2600 Antwerpen worden goedgekeurd onder voorbehoud van de goedkeuring ervan door de Vlaamse Milieumaatschappij. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming voor ons bestuur bedraagt € 3.142.948,76 excl. btw of € 3.802.968,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Pidpa Hidrorio wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van ons bestuur en Aquafin bij de gunning van de opdracht op te treden.
In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcodes 214000/B4/0200 (actie/raming AC000078/MJP001214), 224007/B4/0200 (actie/raming AC000078/MJP001215) en 224007/B4/0200 (actie/raming AC000078/MJP001220).
De conciërgewoning op de site van het Sint-Michielskasteel staat leeg sinds het overlijden van de vorige bewoonster.
Om verder verval tegen te gaan, is het noodzakelijk dat hier naar een oplossing gezocht wordt conform de bepalingen van het RUP dat op dit onderdeel van de site van toepassing is.
Het RUP geeft namelijk kansen voor een ruime sociale en culturele functie die kan uitgebaat worden in het gebouw.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst daarom het gebouw op de markt te plaatsen aan de hand van een erfpachtconstructie zodanig dat geïnteresseerden een voorstel kunnen indienen bij de administratie.
Geïnteresseerde kandidaten dienen een voorstel op te maken conform de bepalingen van de leidraad die is opgesteld door GD&A-advocaten in samenspraak met de gemeente.
GD&A-advocaten maakte een leidraad op in overleg met de dienst omgeving en de dienst beleidsondersteuning. Deze leidraad geeft toelichting bij de vestiging van het erfpachtrecht voor de conciërgewoning gelegen op de de site van het Sint-Michielskasteel. De leidraad is enkel uitgegeven om de geïnteresseerde partijen de kans te geven een voorstel in te dienen tot het bekomen van een erfpachtrecht onder voorwaarden op het Onroerend Goed met oog op de herbestemming.
De gemeente verwacht een herbestemming van het Onroerend Goed en beoogt het volgende:
Het is voor de gemeente belangrijk dat de herbestemming verenigbaar is met de locatie en de omgeving van het onroerend goed. De herbestemming mag geen onredelijke hinder en/of onredelijke overlast veroorzaken.
De gemeente is bereid een erfpachtrecht met een duurtijd van 15 jaar te verlenen, maar staat ervoor open om – mits een motivering van de begunstigde – akkoord te gaan met een verlengingsmogelijkheid.Het Onroerend Goed bevindt zich in mindere staat en wordt in deze staat in erfpacht gegeven. Het Onroerend Goed dient op verantwoordelijkheid en kosten van de begunstigde grondig gerenoveerd te worden. De hoegrootheid van die investeringen, kan door de gemeente (mee) in rekenschap worden gebracht bij het beoordelen van de erfpachtvergoeding, die de begunstigde aan de gemeente zal betalen.
Het Onroerend Goed is opgenomen op de lijst van het vastgesteld bouwkundig erfgoed. Het is voor de gemeente belangrijk dat hieraan de gepaste aandacht wordt besteed.
Het voorstel dat door eventuele kandidaten wordt ingediend zal beoordeeld worden op basis van 3 criteria:
1. Kwaliteit van de renovatie bij herbestemming
2. Kwaliteit van de exploitatie bij herbestemming
3. Financieel plan
De leidraad zet verder uiteen wat onder deze beoordelingscriteria verstaan wordt.
De procedure en voorwaarden worden in de leidraad vastgelegd.
De procedure start met de publicatie van de leidraad na goedkeuring door de gemeenteraad en eindigt met het afsluiten van een overeenkomst met de begunstigde. De leidraad bevat een indicatieve timing met de door te lopen stappen.
Het is de betrachting van de gemeente Sint-Katelijne-Waver om een kwalitatieve en duurzame invulling te verkrijgen voor de huidige conciërgewoning.
De leidraad voor de vestiging van een erfpacht op de conciërgewoning bij het Sint-Michielskasteel wordt integraal goedgekeurd.
De gemeenteraad gaat akkoord met de vestiging van een erfpachtrecht zoals beschreven in de leidraad en zoals weergeven op het opmetingsplan van landmeter Van Eyken dd. augustus 2023.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd in dit kader alle verdere nodige stappen te zetten, met inbegrip van alle administratieve formaliteiten, eventuele beperkte wijzigingen in de plannen en de akte die kaderen in de bovenstaande principes en substantieel hetzelfde doel hebben, de vertegenwoordiging in rechte, de handlichting en het aanstellen van een notaris.
De Molenlei is een gemeenteweg met een feitelijke rooilijn, delen van de ondergrond zijn nog niet verworven maar sedert meer dan 10 jaar in openbaar gebruik. De gemeenteraad keurde op 4 juni 2018 het Pidpaproject K-10-013 "Aanleg van een optimaal gescheiden stelsel in de Molenstraat, Molenlei en een gedeelte van Dorp" integraal goed.
Bij dergelijke optimalisering van het openbaar domein is het aangewezen om een nieuwe en bestendige rooilijn goed te keuren. De nieuwe rooilijn voorziet in een verbetering van de mobiliteit, en in het bijzonder de mobiliteit van voetgangers en fietsers die gebruik maken van de verbinding tussen de Molenlei en de zijstraat van de Molenstraat.
De vaststelling van de rooilijn voor de trage verbindingsweg tussen Molenstraat 47-59 en Molenlei is in overeenstemming met de doelstellingen en principes van artikel 3 en artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen.
De verbindingsweg tussen de Molenlei en de zijstraat van de Molenstraat ligt pal in de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en verbindt enkele smalle straten die bijzonder geschikt zijn voor traag verkeer. De verbindingsweg wordt o.a. gebruikt door schoolkinderen die via de trage verbinding langs de Erfstraat naar school fietsen in de Bosstraat. De verbindingsweg heeft op dit ogenblik enkel een feitelijke rooilijn dewelke te smal is (ca. 1m) en waarvan het gebruik slechts een tiental jaren betreft om deze grondstrook te bevestigen als gemeenteweg volgens artikel 13, §1 en §2 van het Decreet Gemeentewegen.
Het vaststellen van een nieuwe rooilijn voor de trage verbindingsweg is een middel om een verantwoorde inbreiding in de kern te voorzien. De vast te stellen rooilijn, die werd ontworpen voor de verbindingsweg, houdt zoveel als mogelijk rekening met de bestaande toestand, erfdienstbaarheden en gebruik.
De te realiseren rooilijn en voor zover als nodig de aangegeven bouwlijn zullen ondersteunend zijn voor de woonontwikkeling en de kwaliteit van de openbare ruimte. De rooilijn heeft als doel om één geheel statuut voor de verbindingsweg en omliggende straten te bekomen. In functie van het behoud van het smalle karakter van de twee aanpalende straten zal de beperkte voorziene rooilijn vanzelf zorgen voor een lage snelheid van het gemotoriseerd verkeer ten gunste van de trage weggebruikers.
Stedenbouwkundig werd de rooilijn ook bekeken in functie van de aangevraagde verkaveling met referentienummer 20211198. De verbreding van de feitelijke rooilijn is beperkt en heeft tot doel om een kwalitatieve trage verbinding binnen een officieel goedgekeurde rooilijn te bevatten, die ook past binnen de aangevraagde verkaveling tussen Lot 1 en Lot 2 met behoud van 3m zijtuinstrook.
Voor het deel van de trage verbindingsweg aan de zijde van de Molenlei wordt zo veel als nodig rekening gehouden met de bestaande situatie ter hoogte van de bestaande parking waar de rooilijn 3m breed is voorzien. Voorbij de ingang van de parking zal de rooilijn versmallen naar 2m (zoals opgelegd in de lasten van de omgevingsvergunning met referentienummer 20211198) en afgelijnd worden met hagen en/of draad met klimop. Op deze smalle rooilijn van 2m zijn geen bijkomende aansluitingen en/of doorgangen toegelaten, daarvoor is een rooilijnbreedte van minimum 3m aangewezen.
Samenhang met de wettelijke bepalingen:
De basisdoelstelling van het Decreet Gemeentewegen is de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren door middel van een geïntegreerd beleid op lokaal niveau.
Bijzondere aandacht gaat naar het garanderen van de huidige en toekomstige behoeften inzake zachte mobiliteit, onder meer door maatregelen te nemen voor de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Trage verbindingen zijn van belang voor een veilig functioneel en recreatief verkeer in de ruimtelijke structuur van een gemeente. Een netwerk van trage wegen draagt bij tot een aangename en veilige mobiliteit.
In het licht van de doelstellingen van het Decreet Gemeentewegen is het dan ook wenselijk dat de betreffende stroken grond over de ingetekende breedte in aanmerking zouden komen als gemeenteweg.
Het beleid van de gemeente Sint-Katelijne-Waver is overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen worden. Het staat ontegensprekelijk vast dat door het bestemmen van de betreffende stroken grond tot een "trage" gemeenteweg, deze tevens ten dienste staat van het algemeen belang, dewelke de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker alleen maar ten goede zal komen en waarbij het de bedoeling is dat ook de toekomstige generaties van deze weg en het verlengde ervan, dat uitmondt in de smalle straten Molenlei en de zijstraat van de Molenstraat van huisnummers 47 tot 59, gebruik zullen kunnen blijven maken, om zich op een veilige manier te kunnen verplaatsen op het grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver en zo minder in conflict te moeten komen met het drukkere gemotoriseerd verkeer van de Molenstraat enerzijds en de Bosstraat anderzijds.
Betreffende deze trage wegen valt nog het volgende te vermelden dat de trage weg tussen de Molenlei en de zijstraat van de Molenstraat zeer goed zichtbaar is op de luchtfoto's van 2000-2003 winteropname geopunt en al die tijd gebruikt werd tot deze bij de betwisting omtrent de vermelde omgevingsvergunning werd afgesloten, deze wordt met dit rooilijnplan verbreed om het comfort en het onderhoud te verbeteren.
Het belang ervan werd ook opgemerkt bij het openbaar onderzoek van voornoemde verkavelingsaanvraag bij middel van verschillende bezwaren. Bijgevolg wenst de gemeenteraad, ook los van deze verkaveling en de lopende procedure, het belang van deze verbindingen in de kern van Onze-Lieve-Vrouw Waver te bestendigen. Met de betrokken eigenaars (eveneens aanvragers verkaveling met referentie nummer 20211198) werd al in overleg gegaan zodoende het rooilijnplan verder af te stemmen op het huidige gebruik en mogelijk toekomstig gebruik van de parking. Met deze trage verbinding wordt dan ook heel de wijk Torekensvelden en de zijstraat van de Molenstraat van huisnummers 47 tot 59 betrokken in het fijnmazig netwerk van de gemeente. De Molenlei en de zijstraat van de Molenstraat maken onderdeel uit van aparte, maar onderling gekoppelde rooilijnplannen die samen worden behandeld door de gemeenteraad.
Beleid van de gemeente:
Van 2001 tot en met 2008 nam de gemeente Sint-Katelijne-Waver deel aan het intergemeentelijk natuurproject BenedenDijlevallei. Dit project was een samenwerkingsverband tussen zes partners: de gemeenten Willebroek, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden, de vzw Natuurpunt en als uitvoerende partner de intercommunale IGEMO. Binnen dit intergemeentelijk natuurproject ontstond het project Trage Wegen met volgende doelstellingen: een basisinventarisatie opstarten samen met vrijwilligers, een eerste aanzet geven tot het detecteren van opportuniteiten en knelpunten van trage wegen, de problematiek rond trage wegen aankaarten en de gemeente een instrument aanreiken om een beleid m.b.t. trage wegen te ontwikkelen. Tijdens dit project hebben vier vrijwilligers in 2004 ongeveer 80% van het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver geïnventariseerd (zie kaart 5). Samen vonden zij 266 trage wegen en 167 verdwenen wegen.
De gemeente Sint-Kateline-Waver besteedt aldus bijzonder aandacht aan de trage wegen op haar grondgebied en de uitbouw van een fijnmazig en veilig verkeersnetwerk voor zwakke weggebruikers zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen op het grondgebied van de gemeente Sint-Kateline-Waver.
Het betreft een actief speerpunt van de gemeente Sint-Katelijne Waver.
Op 1 december 2008 keurde de gemeente Sint-Katelijne Waver de overeenkomst met Igemo goed voor het PDPO-project buurt- en voetwegen. Dit project heeft tot doel om de uitbouw van een regionaal fijnmazig en veilig verkeersweb voor alle zwakke weggebruikers op te starten zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen in hun gemeente.
Dit doel wordt nagestreefd door uitvoering van het volgende stappenplan:
Stap 1: Opstart van het regionaal samenwerkingsverband voet- en buurtwegen
Stap 2: Communicatie en sensibilisatie
Stap 3: In kaart brengen van het fijnmazig net van buurt- en voetwegen
Stap 4: Rondvraag bij de bevolking
Stap 5: Selectie en uittekening van één gemeentelijk en intergemeentelijk functioneel buurt- en voetwegen netwerk
Stap 6: Herwaardering en/of (her)inrichting van het functioneel gemeentelijk en intergemeentelijk buurt- en voetwegen netwerk
Stap 7: Bepaling herwaarderingsvoorstellen voor resterende buurt- en voetwegen
Door Igemo werd een rapport opgesteld met een herwaarderingsplan en selectiekaart, er werden ook diverse quick wins op het terrein uitgevoerd door Igemo tot 2013.
Nadien, en dit tot op vandaag, wordt de herwaardering van en aansluiten op bestaande trage wegen door de dienst patrimonium van de gemeente Sint-Katelijne Waver ter harte genomen. De dienst patrimonium heeft reeds veelvuldig initiatieven genomen om met eigenaars in onderhandeling te gaan om zoveel mogelijk dit fijnmazig netwerk te kunnen vervolledigen.
De nummers 12.01 – 12.02 – 12.04 duiden op de selectiekaart de bestaande trage verbinding aan waarvan thans door de gemeente Sint-Katelijne-Waver de juridische vastlegging ervan wordt beoogd middels vaststelling van een rooilijnplan. De vastlegging van de rooilijn betreffende beoogde trage verbindingen betreft aldus in feite een juridische verankering van een situatie die reeds op het terrein al een tiental jaar aanwezig is of was en door de inwoners gevraagd werd zoals hier boven al vermeld.
Deze trage verbinding tussen de Molenlei en de zijstraat van de Molenstraat van huisnummers 47 tot 59 wordt ook beschouwd als een utilitaire verbinding en alternatieve schoolroute.
De verbinding 12.02 (Molenstraat van huisnummers 47 tot 59) is een smalle zijstraat doodlopend voor gemotoriseerd verkeer en dus op maat van de trage weggebruiker. De dienst patrimonium is hierop verder gegaan en heeft zodoende de wegenis nr. 12.04 (op het einde van Torekensvelden) aan beide kanten van de aanwezige gracht van algemeen belang verworven om zowel de ruiming als de trage verbinding te verzekeren.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst aldus het verkeer op haar grondgebied op een duurzame en veilige manier te organiseren waarbij voor de fietsers extra maatregelen worden genomen om het netwerk te vervolledigen: ontbrekende schakels worden ingevuld en zorgen er mee voor dat de aantrekkingspolen in de gemeente beter bereikbaar worden per fiets. Voor de voetgangers zet de gemeente evenzeer in op de uitbouw van het tragewegennetwerk. De renovatie van een selectie van trage wegen zorgt ervoor dat de aantrekkingspolen zoals scholen, jeugdlokalen, speelpleinen beter bereikbaar worden te voet. De gemeente wenst aldus in te zetten op het voorzien van alternatieve autoluwe wandel- en fietsroutes. Met de voorliggende trage verbinding ter hoogte van de Erfstraat tot aan de Molenstraat via Molenlei, zijstraat Molenstraat en Torekensvelden wordt daaraan tegemoet gekomen.
In het beleidsplan van de gemeente Sint-Katelijne-Waver (februari 2014) zijn de trage wegen met nr. 12.01 – 12.02 – 12.04 expliciet aangeduid geworden om een doorsteek te creëren vanuit de omliggende straatjes naar het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en de jeugdlokalen en scholen die hier zijn gelegen. Deze doorsteek takt aan de ene zijde aan op de Bosstraat via de Erfstaat en vervolgens aan de andere zijde via 12.04 op de Ijzersteinlei (fietsstraat) richting Leemstraat. De voorliggende trage verbinding ter hoogte van Torekensvelden Molenstraat en Molenlei past daar naadloos in.
Openbaar onderzoek
Het door de gemeenteraad voorlopig vastgestelde rooilijnplan werd overeenkomstig artikel 17, §2 van het Decreet Gemeentewegen door het college van burgemeester en schepenen onderworpen aan een openbaar onderzoek dat liep van 15 mei 2023 tot en met 14 juli 2023.
Er werd 1 bezwaar ingediend die verband hielden met het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
Na het openbaar onderzoek werd het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad met de resultaten van het openbaar onderzoek, waarna de gemeenteraad standpunt over de bezwaren en opmerkingen heeft kunnen innemen. Over de behandeling van de bezwaren, standpunten en opmerkingen werd een verslag opgemaakt waarin de bezwaren, standpunten en opmerkingen worden ontmoet en worden beantwoord. Waar nodig werd de bezwaren, standpunten en opmerkingen daarin weerlegd en werd op basis van deze bezwaren één aanpassing (dewelke niets verandert voor derden) gedaan aan het titelblad van het definitief vast te stellen rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036, zoals opgesteld door landmeter-expert Veerle Wuyts beëdigd en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN 040604, gevestigd te Rijmenam.
De gemeenteraad kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag, dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, alvast volledig bijtreden en zal vervolgens kunnen besluiten tot de definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036, zoals opgesteld door landmeter-expert Veerle Wuyts beëdigd en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN 040604, gevestigd te Rijmenam.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad keurt het verslag van de behandeling van de bezwaren, opmerkingen en standpunten die in het kader van het openbaar onderzoek werden ingediend, goed en kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, volledig bijtreden.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036 ( en met wijziging dd. 08 08 23 in het titelblad) zoals opgesteld door landmeter-expert Veerle Wuyts beëdigd en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN 040604, gevestigd te Rijmenam definitief goed.
De gemeenteraad stelt vooreerst de opheffing van de met blauwe tint aangeduide restanten van rooilijnen definitief vast zoals deze zijn weergegeven op het rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036.
De gemeenteraad stelt vervolgens de rooilijnen definitief vast zoals deze met rode tint zijn weergegeven op het rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036 op de percelen kadastraal gekend als:
inname | KADASTRAAL SINT- KATELIJNEWAVER 3de AFD. SECTIE B, NR. | Oppervlakte binnen rooilijn in m² |
D1a | 549 03 l | 82 |
D1b | 73 | |
D2 | 545 w | 2 |
D3 | 545 k 2 | 21 |
D4 | 518 z 2 | 6 |
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036 te publiceren op de gemeentelijke website en aan te plakken bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van de vastgestelde wegenis.
Verder verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte te brengen van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036.
Tenslotte verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen het rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036 samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending te bezorgen aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente Sint-Katelijne-Waver ligt.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen - als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep als vermeld in artikel 24 van het Decreet Gemeentewegen - het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan bij uittreksel bekend te maken in het Belgisch Staatsblad en te publiceren op de gemeentelijke website.
Het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 05 04 2023 met nr. 2022036 heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
De Molenlei is een gemeenteweg met een feitelijke rooilijn, delen van de ondergrond zijn nog niet verworven maar sedert meer dan 30 jaar in openbaar gebruik. De gemeenteraad keurde op 4 juni 2018 het Pidpaproject K-10-013 "Aanleg van een optimaal gescheiden stelsel in de Molenstraat, Molenlei en een gedeelte van Dorp" integraal goed. Bij dergelijke optimalisering van het openbaar domein is het aangewezen om een nieuwe en bestendige rooilijn goed te keuren.
De vaststelling van de rooilijn voor de Molenlei is in overeenstemming met de doelstellingen en principes van artikel 3 en artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen.
De Molenlei is een smalle straat pal in de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De Molenlei heeft momenteel, zoals gesteld, grotendeels een feitelijke rooilijn dewelke in de smalste delen herbevestigd wordt als officiële rooilijn volgens het Decreet Gemeentewegen. De verbreding van de rooilijn is beperkt en heeft tot doel om alle nutsleidingen en de nieuwe verbeterde wegenis binnen een officieel goedgekeurde rooilijn te bevatten. De rooilijn die werd ontworpen door landmeter Marynen, houdt dan ook zoveel mogelijk rekening met de bestaande toestand, erfdienstbaarheden en gebruik. De te realiseren rooilijn en voor zover als nodig de aangegeven bouwlijn zullen ondersteunend zijn voor de woonontwikkeling en de kwaliteit van de openbare ruimte en heeft als doel om één geheel statuut voor de straat te bekomen. Stedenbouwkundig werd de rooilijn ook bekeken in functie van de nog te ontwikkelen woonzone.
De Molenlei heeft reeds een tiental woningen die zullen afgekoppeld worden met het vermelde Pidpaproject en een verdere inbreiding van woningen in de kern kan in deze straat nog plaatsvinden mits er onder meer voldaan wordt aan de eisen van waterbuffering (bij een verkavelingsaanvraag is in voorbespreking overeengekomen om innames J, K, L en O als last te voorzien bij de omgevingsvergunning). In functie van het behoud van het smalle karakter van de straat met de beperkte voorziene rooilijn en de heraanleg, zal de buffergracht met vertraagde afvoer niet op het inbreidingsproject voorzien worden maar op een ander perceel in eigendom van één van de verkavelaars (inname O).
Dit smalle karakter van de Molenlei zorgt vanzelf voor een lage snelheid van het gemotoriseerd verkeer ten gunste van de trage weggebruikers. De Molenlei wordt o.a. gebruikt door vele schoolkinderen die via de trage verbinding langs de Erfstraat naar school fietsen in de Bosstraat.
Samenhang met de wettelijke bepalingen:
De basisdoelstelling van het Decreet Gemeentewegen is de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren door middel van een geïntegreerd beleid op lokaal niveau.
Bijzondere aandacht gaat naar het garanderen van de huidige en toekomstige behoeften inzake zachte mobiliteit, onder meer door maatregelen te nemen voor de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Trage verbindingen zijn van belang voor een veilig functioneel en recreatief verkeer in de ruimtelijke structuur van een gemeente. Een netwerk van trage wegen draagt bij tot een aangename en veilige mobiliteit.
In het licht van de doelstellingen van het Decreet Gemeentewegen is het dan ook wenselijk dat de betreffende stroken grond over de ingetekende breedte in aanmerking zouden komen als gemeenteweg.
Het beleid van de gemeente Sint-Katelijne-Waver is overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen worden. Het staat ontegensprekelijk vast dat door het bestemmen van de betreffende stroken grond tot een gemeenteweg, deze tevens ten dienste staat van het algemeen belang, dewelke de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker alleen maar ten goede zal komen en waarbij het de bedoeling is dat ook de toekomstige generaties van deze weg en het verlengde ervan, dat uitmondt in een trage weg maar ook de zijdelings aansluitende trage weg, gebruik zullen kunnen blijven maken, om zich op een veilige manier te kunnen verplaatsen op het grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver en zo minder in conflict te moeten komen met gemotoriseerd verkeer.
Betreffende deze trage wegen valt nog te vermelden dat de trage weg op het einde van de Molenlei zeer goed zichtbaar is op de luchtfoto's van 2000-2003 winteropname geopunt en het gebruik werd al die tijd toegestaan door de aangelanden, deze wordt nu verbreed om het comfort en het onderhoud te verbeteren, en eveneens bijkomende verlichting te plaatsen. Eveneens wordt langs de rooilijn van de trage verbinding een bouwvrije zone voorzien van 2m om het open en groene karakter op deze plek te bestendigen.
De trage weg die zijdelings aansluit op de Molenlei maakt onderdeel uit van een apart rooilijnplan, dat eerder al bij een verkavelingsaanvraag werd behandeld door de gemeenteraad van 21 december 2022. Het belang ervan werd ook opgemerkt bij het openbaar onderzoek van diezelfde verkavelingsaanvraag bij middel van verschillende bezwaren. Bijgevolg wenst de gemeenteraad ook los van deze verkaveling en de lopende procedure het belang van deze verbindingen in de kern van Onze-Lieve-Vrouw Waver te bestendigen. Met deze trage verbinding wordt ook heel de wijk Torekensvelden en de zijstraat van de Molenstraat van huisnummers 47 tot 59 betrokken in het fijnmazig netwerk van de gemeente.
Beleid van de gemeente:
Van 2001 tot en met 2008 nam de gemeente Sint-Katelijne-Waver deel aan het intergemeentelijk natuurproject BenedenDijlevallei. Dit project was een samenwerkingsverband tussen zes partners: de gemeenten Willebroek, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden, de vzw Natuurpunt en als uitvoerende partner de intercommunale IGEMO. Binnen dit intergemeentelijk natuurproject ontstond het project Trage Wegen met volgende doelstellingen: een basisinventarisatie opstarten samen met vrijwilligers, een eerste aanzet geven tot het detecteren van opportuniteiten en knelpunten van trage wegen, de problematiek rond trage wegen aankaarten en de gemeente een instrument aanreiken om een beleid m.b.t. trage wegen te ontwikkelen. Tijdens dit project hebben vier vrijwilligers in 2004 ongeveer 80% van het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver geïnventariseerd (zie kaart 5). Samen vonden zij 266 trage wegen en 167 verdwenen wegen.
De gemeente Sint-Kateline-Waver besteedt aldus bijzonder aandacht aan de trage wegen op haar grondgebied en de uitbouw van een fijnmazig en veilig verkeersnetwerk voor zwakke weggebruikers zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen op het grondgebied van de gemeente Sint-Kateline-Waver.
Het betreft een actief speerpunt van de gemeente Sint-Katelijne Waver.
Op 1 december 2008 keurde de gemeente Sint-Katelijne Waver de overeenkomst met Igemo goed voor het PDPO-project buurt- en voetwegen. Dit project heeft tot doel om de uitbouw van een regionaal fijnmazig en veilig verkeersweb voor alle zwakke weggebruikers op te starten zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen in hun gemeente.
Dit doel wordt nagestreefd door uitvoering van het volgende stappenplan:
Stap 1: Opstart van het regionaal samenwerkingsverband voet- en buurtwegen
Stap 2: Communicatie en sensibilisatie
Stap 3: In kaart brengen van het fijnmazig net van buurt- en voetwegen
Stap 4: Rondvraag bij de bevolking
Stap 5: Selectie en uittekening van één gemeentelijk en intergemeentelijk functioneel buurt- en voetwegennetwerk
Stap 6: Herwaardering en/of (her)inrichting van het functioneel gemeentelijk en intergemeentelijk buurt- en voetwegennetwerk
Stap 7: Bepaling herwaarderingsvoorstellen voor resterende buurt- en voetwegen.
Door Igemo werd een rapport opgesteld met een herwaarderingsplan en selectiekaart, er werden ook diverse quick wins op het terrein uitgevoerd door Igemo tot 2013.
Nadien, en dit tot op vandaag, wordt de herwaardering van en aansluiten op bestaande trage wegen door de dienst patrimonium van de gemeente Sint-Katelijne Waver ter harte genomen. De dienst patrimonium heeft reeds veelvuldig initiatieven genomen om met eigenaars in onderhandeling te gaan om zoveel mogelijk dit fijnmazig netwerk te kunnen vervolledigen.
De nummers 12.01 – 12.02 – 12.04 duiden op de selectiekaart de bestaande trage verbinding aan waarvan thans door de gemeente Sint-Katelijne-Waver de juridische vastlegging ervan wordt beoogd middels vaststelling van een rooilijnplan. De vastlegging van de rooilijn betreffende beoogde trage verbindingen betreft aldus in feite een juridische verankering van een situatie die reeds op het terrein al een tiental jaar aanwezig is of was en door de inwoners gevraagd werd zoals hier boven al vermeld.
Deze trage verbinding tussen de Molenstraat en de Erfstraat nummer 12.01 wordt ook beschouwd als een utilitaire verbinding en alternatieve schoolroute.
De verbinding 12.02 (Molenstraat van huisnummers 47 tot 59) is een smalle zijstraat doodlopend voor gemotoriseerd verkeer en dus op maat van de trage weggebruiker. De dienst patrimonium is hierop verder gegaan en heeft zodoende de wegenis nr. 12.04 (op het einde van Torekensvelden) aan beide kanten van de aanwezige gracht van algemeen belang verworven om zowel de ruiming als de trage verbinding te verzekeren.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst aldus het verkeer op haar grondgebied op een duurzame en veilige manier te organiseren waarbij voor de fietsers extra maatregelen worden genomen om het netwerk te vervolledigen: ontbrekende schakels worden ingevuld en zorgen er mee voor dat de aantrekkingspolen in de gemeente beter bereikbaar worden per fiets. Voor de voetgangers zet de gemeente evenzeer in op de uitbouw van het tragewegennetwerk. De renovatie van een selectie van trage wegen zorgt ervoor dat de aantrekkingspolen zoals scholen, jeugdlokalen, speelpleinen beter bereikbaar worden te voet. De gemeente wenst aldus in te zetten op het voorzien van alternatieve autoluwe wandel- en fietsroutes. Met de voorliggende trage verbinding ter hoogte van de Erfstraat tot aan de Molenstraat via Molenlei, zijstraat Molenstraat en Torekensvelden wordt daaraan tegemoet gekomen.
In het beleidsplan van de gemeente Sint-Katelijne-Waver (februari 2014) zijn de trage wegen met nr. 12.01 – 12.02 – 12.04 expliciet aangeduid geworden om een doorsteek te creëren vanuit de omliggende straatjes naar het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en de toenmalige jeugdlokalen en scholen die hier zijn gelegen. Deze doorsteek takt aan de ene zijde aan op de Bosstraat via de Erfstaat en vervolgens aan de andere zijde via 12.04 op de Ijzersteinlei (fietsstraat) richting Leemstraat. De voorliggende trage verbinding ter hoogte van Torekensvelden Molenstraat en Molenlei past daar naadloos in.
Openbaar onderzoek
Het door de gemeenteraad voorlopig vastgestelde rooilijnplan werd overeenkomstig artikel 17, §2 van het Decreet Gemeentewegen door het college van burgemeester en schepenen onderworpen aan een openbaar onderzoek dat liep van 15 mei 2023 tot 14 juli 2023.
Er werd 1 bezwaar ingediend dat verband hield met het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
Na het openbaar onderzoek werd het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad met de resultaten van het openbaar onderzoek, waarna de gemeenteraad standpunt over het bezwaar en opmerkingen heeft kunnen innemen. Over de behandeling van het bezwaar, standpunten en opmerkingen werd een verslag opgemaakt waarin het bezwaar, standpunten en opmerkingen worden ontmoet en worden beantwoord.
De gemeenteraad kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag, dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, alvast volledig bijtreden en zal vervolgens kunnen besluiten tot de definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad keurt het verslag van de behandeling van het bezwaar, opmerkingen en standpunten die in het kader van het openbaar onderzoek werden ingediend, goed en kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, volledig bijtreden.
De gemeenteraad stelt vooreerst de opheffing van de met blauwe tint aangeduide restanten van rooilijnen definitief vast zoals deze zijn weergegeven op het rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1136.
De gemeenteraad stelt vervolgens de rooilijnen definitief vast zoals deze met rode tint zijn weergegeven op het dd. 07 04 2023 nr. 22.1136 op de percelen kadastraal gekend als:
DEEL | KADASTRAAL SINT- KATELIJNEWAVER 3de AFD. SECTIE B, NR. | Oppervlakte binnen rooilijn |
A | 511 h | 60 m² |
B | 550 a 2 | 106 m² |
C | 583 a 2 & 583 y 2 | 26 m² |
D | 549 L 3 | 16 m³ |
E | 552 h | 62 m² |
F | 583 n 3 | 64 m² |
G | 583 x | 64 m² |
H | 583 t | 65 m² |
I | 583 z | 95 m² |
J | 582 L & 582 m | 82 m² |
K | 553 g | 258 m² |
L | 553 h | 255 m² |
M | 571 k | 31 m² |
N | 571 h | 39 m² |
O | 554 v | 102 m² |
P | 570 e | 53 m² |
Q | 554 x | 146 m² |
R | 567 l | 45 m² |
S | 583 t 2 | 12 m² |
T | 553 k | 21 m² |
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 te publiceren op de gemeentelijke website en aan te plakken bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van de vastgestelde wegenis.
Verder verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte te brengen van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 .
Tenslotte verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen het rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending te bezorgen aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente Sint-Katelijne-Waver ligt.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen - als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep als vermeld in artikel 24 van het Decreet Gemeentewegen - het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 bij uittreksel bekend te maken in het Belgisch Staatsblad en te publiceren op de gemeentelijke website.
Het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
De zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 is een gemeenteweg met een feitelijke rooilijn, delen van de ondergrond zijn nog niet verworven maar sedert meer dan 30 jaar in openbaar gebruik. De gemeenteraad keurde op 4 juni 2018 het Pidpaproject K-10-013 "Aanleg van een optimaal gescheiden stelsel in de Molenstraat, Molenlei en een gedeelte van Dorp" integraal goed. Bij dergelijke optimalisering van het openbaar domein is het aangewezen om een nieuwe en bestendige rooilijn goed te keuren.
De zijstraat Molenstraat ligt pal in de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw Waver en heeft, zoals gezegd, grotendeels een feitelijke rooilijn dewelke in de smalste delen herbevestigd wordt als officiële rooilijn volgens het Decreet Gemeentewegen.
De rooilijn die werd ontworpen door landmeter Marynen, houdt dan ook zoveel mogelijk rekening met de bestaande toestand, erfdienstbaarheden en gebruik. De te realiseren rooilijn en voor zover als nodig de aangegeven bouwlijn zullen ondersteunend zijn voor de woonontwikkeling en de kwaliteit van de openbare ruimte en heeft als doel om één geheel statuut voor de straat te bekomen. Stedenbouwkundig werd de rooilijn ook bekeken in functie van de nog te ontwikkelen woonzone. De verbreding van de rooilijn is beperkt en heeft tot doel om alle nutsleidingen, een extra open buffergracht en de nieuwe verbeterde wegenis binnen een officieel goedgekeurde rooilijn te bevatten.
De zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 heeft reeds een tiental woningen die zullen afgekoppeld worden met vermeld Pidpaproject en een verdere inbreiding van woningen in de kern kan in deze straat nog plaatsvinden mits er onder meer voldaan wordt aan waterbuffering en de voorziene trage verbinding voor de verkaveling in de bocht. In functie van het behoud van het smalle karakter van de straat met de beperkte voorziene rooilijn en de heraanleg, zal de buffergracht met vertraagde afvoer aan de zuidelijke zijde voorzien worden waar er nog kan verkaveld worden. Eén van deze woningen langs die zuidelijke zijde is al voorzien en bij deze omgevingsvergunning werd al een grondafstand voor de gracht voorzien.
Dit smalle karakter van de zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 zorgt vanzelf voor een lage snelheid van het gemotoriseerd verkeer ten gunste van de trage weggebruikers. De zijstraat Molenstraat wordt o.a. gebruikt door schoolkinderen die via de trage verbinding richting Molenlei en de Erfstraat naar school fietsen in de Bosstraat.
Samenhang met de wettelijke bepalingen:
De basisdoelstelling van het Decreet Gemeentewegen is de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren door middel van een geïntegreerd beleid op lokaal niveau.
Bijzondere aandacht gaat naar het garanderen van de huidige en toekomstige behoeften inzake zachte mobiliteit, onder meer door maatregelen te nemen voor de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Trage verbindingen zijn van belang voor een veilig functioneel en recreatief verkeer in de ruimtelijke structuur van een gemeente. Een netwerk van trage wegen draagt bij tot een aangename en veilige mobiliteit.
In het licht van de doelstellingen van het Decreet Gemeentewegen is het dan ook wenselijk dat de betreffende stroken grond over de ingetekende breedte in aanmerking zouden komen als gemeenteweg.
Het beleid van de gemeente Sint-Katelijne-Waver is overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen worden. Het staat ontegensprekelijk vast dat door het bestemmen van de betreffende stroken grond tot een gemeenteweg, deze tevens ten dienste staat van het algemeen belang, dewelke de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker alleen maar ten goede zal komen en waarbij het de bedoeling is dat ook de toekomstige generaties van deze weg en het verlengde ervan, dat uitmondt in een trage weg naar Torekensvelden maar ook de zijdelings aansluitende trage weg naar de Molenlei, gebruik zullen kunnen blijven maken, om zich op een veilige manier te kunnen verplaatsen op het grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver en zo minder in conflict te moeten komen met gemotoriseerd verkeer.
Betreffende deze trage wegen valt nog het volgende te vermelden dat de trage weg op het einde van de zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 is vastgelegd in de verkaveling van Torekensvelden (tussen huisnummer 9 en 11). Deze weg wordt nu minimaal verbreed om het comfort en het onderhoud te verbeteren, en eveneens toegang voor brandweer en hulpdiensten te vergemakkelijken.
De trage weg die zijdelings (in de bocht) aansluit op de zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 en aantakt op de Molenlei, maakt onderdeel uit van een apart rooilijnplan, dat eerder al bij een verkavelingsaanvraag werd behandeld door de gemeenteraad van 21 december 2022. Het belang ervan werd ook opgemerkt bij het openbaar onderzoek van diezelfde verkavelingsaanvraag bij middel van verschillende bezwaren. Bijgevolg wenst de gemeenteraad ook los van deze verkaveling en de lopende procedure het belang van deze verbindingen in de kern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver te bestendigen. Met deze trage verbinding wordt ook heel de wijk Torekensvelden en de zijstraat van de Molenstraat van huisnummers 47 tot 59 betrokken in het fijnmazig netwerk van de gemeente.
Beleid van de gemeente:
Van 2001 tot en met 2008 nam de gemeente Sint-Katelijne-Waver deel aan het intergemeentelijk natuurproject BenedenDijlevallei. Dit project was een samenwerkingsverband tussen zes partners: de gemeenten Willebroek, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden, de vzw Natuurpunt en als uitvoerende partner de intercommunale IGEMO. Binnen dit intergemeentelijk natuurproject ontstond het project Trage Wegen met volgende doelstellingen: een basisinventarisatie opstarten samen met vrijwilligers, een eerste aanzet geven tot het detecteren van opportuniteiten en knelpunten van trage wegen, de problematiek rond trage wegen aankaarten en de gemeente een instrument aanreiken om een beleid m.b.t. trage wegen te ontwikkelen. Tijdens dit project hebben vier vrijwilligers in 2004 ongeveer 80% van het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver geïnventariseerd (zie kaart 5). Samen vonden zij 266 trage wegen en 167 verdwenen wegen.
De gemeente Sint-Kateline-Waver besteedt aldus bijzonder aandacht aan de trage wegen op haar grondgebied en de uitbouw van een fijnmazig en veilig verkeersnetwerk voor zwakke weggebruikers zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen op het grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver.
Het betreft een actief speerpunt van de gemeente Sint-Katelijne-Waver.
Op 1 december 2008 keurde de gemeente Sint-Katelijne-Waver de overeenkomst met Igemo goed voor het PDPO-project buurt- en voetwegen. Dit project heeft tot doel om de uitbouw van een regionaal fijnmazig en veilig verkeersweb voor alle zwakke weggebruikers op te starten zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen in hun gemeente.
Dit doel wordt nagestreefd door uitvoering van het volgende stappenplan:
Stap 1: Opstart van het regionaal samenwerkingsverband voet- en buurtwegen
Stap 2: Communicatie en sensibilisatie
Stap 3: In kaart brengen van het fijnmazig net van buurt- en voetwegen
Stap 4: Rondvraag bij de bevolking
Stap 5: Selectie en uittekening van één gemeentelijk en intergemeentelijk functioneel buurt- en voetwegennetwerk
Stap 6: Herwaardering en/of (her)inrichting van het functioneel gemeentelijk en intergemeentelijk buurt- en voetwegennetwerk
Stap 7: Bepaling herwaarderingsvoorstellen voor resterende buurt- en voetwegen.
Door Igemo werd een rapport opgesteld met een herwaarderingsplan en selectiekaart, er werden ook diverse quick wins op het terrein uitgevoerd door Igemo tot 2013.
Nadien, en dit tot op vandaag, wordt de herwaardering van en aansluiten op bestaande trage wegen door de dienst patrimonium van de gemeente Sint-Katelijne Waver ter harte genomen. De dienst patrimonium heeft reeds veelvuldig initiatieven genomen om met eigenaars in onderhandeling te gaan om zoveel mogelijk dit fijnmazig netwerk te kunnen vervolledigen.
De nummers 12.01 – 12.02 – 12.04 duiden op de selectiekaart de bestaande trage verbinding aan waarvan thans door de gemeente Sint-Katelijne-Waver de juridische vastlegging ervan wordt beoogd middels vaststelling van een rooilijnplan. De vastlegging van de rooilijn betreffende beoogde trage verbindingen betreft aldus in feite een juridische verankering van een situatie die reeds op het terrein al een tiental jaar aanwezig is of was en door de inwoners gevraagd werd zoals hier boven al vermeld.
Deze zijstraat Molenstraat van huisnummer 47 tot 59 wordt hier vermeld als nummer 12.02 en vormt de trage verbinding tussen de Molenstraat en Torekensvelden.
De verbinding 12.02 (Molenstraat van huisnummers 47 tot 59) is de smalle zijstraat doodlopend voor gemotoriseerd verkeer en dus op maat van de trage weggebruiker. De dienst patrimonium is hierop verder gegaan en heeft zodoende de wegenis nr. 12.04 (op het einde van Torekensvelden) aan beide kanten van de aanwezige gracht van algemeen belang verworven om zowel de ruiming als de trage verbinding te verzekeren.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst aldus het verkeer op haar grondgebied op een duurzame en veilige manier te organiseren waarbij voor de fietsers extra maatregelen worden genomen om het netwerk te vervolledigen: ontbrekende schakels worden ingevuld en zorgen er mee voor dat de aantrekkingspolen in de gemeente beter bereikbaar worden per fiets. Voor de voetgangers zet de gemeente evenzeer in op de uitbouw van het tragewegennetwerk. De renovatie van een selectie van trage wegen zorgt ervoor dat de aantrekkingspolen zoals scholen, jeugdlokalen, speelpleinen beter bereikbaar worden te voet. De gemeente wenst aldus in te zetten op het voorzien van alternatieve autoluwe wandel- en fietsroutes. Met de voorliggende trage verbinding ter hoogte van de Erfstraat tot aan de Molenstraat via Molenlei, zijstraat Molenstraat van huisnummers 47 tot 59 en Torekensvelden wordt daaraan tegemoet gekomen.
In het beleidsplan van de gemeente Sint-Katelijne-Waver (februari 2014) zijn de trage wegen met nr. 12.01 – 12.02 – 12.04 expliciet aangeduid geworden om een doorsteek te creëren vanuit de omliggende straatjes naar het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en de voormalige jeugdlokalen en scholen die hier zijn gelegen. Deze doorsteek takt aan de ene zijde aan op de Bosstraat via de Erfstaat en vervolgens aan de andere zijde via 12.04 op de Ijzersteinlei (fietsstraat) richting Leemstraat. De voorliggende trage verbinding ter hoogte van Torekensvelden Molenstraat en Molenlei past daar naadloos in.
Openbaar onderzoek
Het door de gemeenteraad voorlopig vastgestelde rooilijnplan werd overeenkomstig artikel 17, §2 van het Decreet Gemeentewegen door het college van burgemeester en schepenen onderworpen aan een openbaar onderzoek dat liep van 15 mei 2023 tot 14 juli 2023.
Er werden 2 bezwaren/opmerkingen ingediend die verband hielden met het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
Na het openbaar onderzoek werd het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad met de resultaten van het openbaar onderzoek, waarna de gemeenteraad standpunt over de bezwaren en opmerkingen heeft kunnen innemen. Over de behandeling van de bezwaren, standpunten en opmerkingen werd een verslag opgemaakt waarin de bezwaren, standpunten en opmerkingen worden ontmoet en worden beantwoord. Waar nodig werden de bezwaren, standpunten en opmerkingen daarin weerlegd en/of werden op basis van deze bezwaren de nodige aanpassingen gedaan aan het definitief vast te stellen rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1137, zoals opgesteld door landmeter-expert Liva Marynen beëdigd en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN 071324, gevestigd te Putte.
De gemeenteraad kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag, dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, alvast volledig bijtreden en zal vervolgens kunnen besluiten tot de definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1137, zoals opgesteld door landmeter-expert Liva Marynen beëdigd en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN 071324, gevestigd te Putte.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad keurt het verslag van de behandeling van de bezwaren, opmerkingen en standpunten die in het kader van het openbaar onderzoek werden ingediend, goed en kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, volledig bijtreden.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1137 zoals opgesteld door landmeter-expert Liva Marynen beëdigd en ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder het nummer LAN 071324, gevestigd te Putte, definitief goed.
De gemeenteraad stelt vooreerst de opheffing van de met blauwe tint aangeduide restanten van rooilijnen definitief vast zoals deze zijn weergegeven op het rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1137.
De gemeenteraad stelt vervolgens de rooilijnen definitief vast zoals deze met rode tint zijn weergegeven op het dd. 07 04 2023 nr. 22.1137 op de percelen kadastraal gekend als:
inname | KADASTRAAL SINT- KATELIJNEWAVER 3de AFD. SECTIE B, NR. | Oppervlakte binnen rooilijn in m² |
U | 545 G 2 | 113 |
V | 545 K 2 | 121 |
W | 518 Z 2 | 171 |
X | 518 K 3 | 82 |
Y | 544 m | 1 |
Z | 544 k | 7 |
AA | 544 s | 38 |
AB | 518 f 3 | 62 |
AC | 518 f 2 | 40 |
AD | 518 c 3 | 134 |
AE | 543 k | 55 |
AF | 518 s 3 | 3 |
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1137 te publiceren op de gemeentelijke website en aan te plakken bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van de vastgestelde wegenis.
Verder verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte te brengen van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.117.
Tenslotte verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen het rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1137 samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending te bezorgen aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente Sint-Katelijne-Waver ligt.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen - als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep als vermeld in artikel 24 van het Decreet Gemeentewegen - het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan bij uittreksel bekend te maken in het Belgisch Staatsblad en te publiceren op de gemeentelijke website.
Het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1137 heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver, de Stichting Ursulinen en Stichting Kempens Landschap sloten in september 2020 een samenwerkingsovereenkomst betreffende de heraanleg en uitbreiding van de parking Bosstraat. Doelstelling was het realiseren van de integrale heraanleg van de betrokken percelen tot één bezoekersparking voor personenwagens. Aldus werden bepalingen vastgelegd omtrent de rollen en verantwoordelijkheden van de drie partijen inzake de uitvoering van de noodzakelijke werkzaamheden en de financiën.
Omtrent het toekomstig gebruik van de parking werd overeengekomen dat de nieuwe parking in functie moet staan van een vlotte ontsluiting van het Ursulineninstituut en de dorpskern voor bezoekers en omwonenden, die gedurende een korte periode parkeren. Om dit gebruik als bezoekersparking te realiseren zouden in onderling overleg gepaste maatregelen worden uitgewerkt.De aanleg van de parking Bosstraat geschiedt op twee kadastrale percelen. Eén perceel is in eigendom van de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Het andere perceel behoort toe aan de stichting voor openbaar nut 'Stichting Ursulinen van Onze-Lieve-Vrouw-Waver' (hierna 'de Stichting').
Om de aanleg op het perceel van de Stichting mogelijk te maken, werd er met de Stichting onderhandeld over de juridische kwalificatie. Er is een overeenstemming bereikt om een erfpachtovereenkomst af te sluiten m.b.t. het desbetreffende perceel.
De erfpachtovereenkomst tussen de Stichting en het gemeentebestuur is een kosteloze overeenkomst en kent op vraag van de Stichting een duurtijd van 36 jaar. Deze termijn kan na afloop verlengd worden door beide partijen.
De afgesloten erfpachtovereenkomst heeft het uitdrukkelijke doel om het betreffende onroerend goed te bestemmen tot parking met een vlotte ontsluiting van het Ursulineninstituut en de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver voor bezoekers en omwonenden.
De overeenkomst bevat tevens een aantal bestaande en nieuwe erfdienstbaarheden die voornamelijk betrekking hebben op het gebruik van de zogenaamde 'zwarte weg' of voor de bewoners/eigenaars van Dorp 23.
Wat betreft het gebruik en onderhoud van de parking is een gebruiksovereenkomst met Kempens Landschap in voorbereiding. Dit maakt dan ook geen deel uit van de erfpachtovereenkomst.
De gemeenteraad keurt de erfpachtovereenkomst met de stichting van openbaar nut 'Stichting Ursulinen Onze-Lieve-Vrouw-Waver' goed voor wat betreft het perceel 379/F partitie P0000 zoals afgebeeld als LOT 1 op het opmetingsplan van landmeter-expert Annelies De Troyer van 16 mei 2023.
De erfpacht gebeurt kosteloos. De akte en registratiekosten hieraan verbonden zijn ten laste van het gemeentebestuur.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd in dit kader alle verdere nodige stappen te zetten, met in begrip van alle administratieve formaliteiten, eventuele wijzigingen in de akte en de plannen die kaderen in de bovenstaande principes en substantieel hetzelfde doel hebben, de vertegenwoordiging in rechte, de handlichting en het aanstellen van een notaris.
De gemeenteraad gelast notariskantoor Vlaeymans, Verdonck en Knevels, Duffelsesteenweg 20, 2860 Sint-Katelijne-Waver voor de authentieke akte.
Op 14/11/2022 werd een omgevingsproject aangevraagd door Bouwgroep K2 voor een project bestaande uit de afbraak van een bestaande woning aan de straatkant, inclusief verhardingen, tuinberging en garage alsook het vellen van bomen en de bouw van een groepswoningproject met 7 eengezinswoningen en een privaat volledig aangelegd woonerf voor een site gelegen te Berkelei 110 en kadastraal gekend als afdeling 2, sectie C, nummers 213P7, 213R7 en 213W4.
De ontwikkelaar wenst het woonerf tussen de Berkelei en het groepswoningproject privaat te houden.
Er werd een overeenkomst opgemaakt die het privaat karakter van de paden tussen de toegangsweg en de te realiseren gebouwen, boven- en ondergrondse infrastructuur, rioleringen, nutsleidingen, groenaanplanting, speeltuigen, verlichtingen, enz... wenst te bevestigen en voor de toekomst te verzekeren.
In de overeenkomst zal naar de toegangsweg en alle in het inplantings- en rioleringsplan opgenomen aanhorigheden worden verwezen als "toegangsweg en aanhorigheden".
Het inplantings- en rioleringsplan zijn in bijlage toegevoegd.
De doelstelling van deze overeenkomst is het vastleggen van het statuut van de aan te leggen weg tussen de Berkelei en het groepswoningproject.
In deze overeenkomst worden daarom bepalingen vastgelegd omtrent de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen.
De ontwikkelaar en latere (mede-) eigenaars dienen in te staan voor het beheer, het onderhoud en de veiligheid van de toegangsweg en aanhorigheden, en dit zowel op heden als in de toekomst.
De toegangsweg en aanhorigheden zullen in de toekomst niet worden overgedragen aan de gemeente om ingelijfd te worden in het openbaar domein. Deze zal dus geen statuut als gemeenteweg aannemen in de zin van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De ontwikkelaar verbindt zich ertoe deze private bestemming in het kader van de realisatie van de eventuele vergunning in de notariële basisakte op te nemen, alsook in iedere individuele verkoopovereenkomst die betrekking heeft op het groepswoningbouwproject.
Ter vrijwaring van het privaat karakter van de toegangsweg en aanhorigheden verbindt ontwikkelaar zich ertoe zowel op heden als in de toekomst aan de straatkant van de private weg:
De gemeente zal zowel op heden als in de toekomst geenszins moeten instaan voor het beheer en onderhoud van de toegangsweg en aanhorigheden.
De beheers- en onderhoudsverplichtingen komt integraal bij de ontwikkelaar en de latere (mede-) eigenaar(s) te liggen. De ontwikkelaar neemt deze beheers- en onderhoudsverplichting op in de notariële basisakte en iedere individuele verkoopovereenkomst binnen het groepswoningbouwproject, zodat de latere (mede-) eigenaars hiervan op de hoogte zijn.
De ontwikkelaar zal in geval van gebrekkig onderhoud en beheer door de vereniging van mede-eigenaars in ondergeschikte orde instaan voor het beheer en onderhoud van de toegangsweg en aanhorigheden.
De ontwikkelaar levert bovendien een inspanning om de vereniging van mede-eigenaars te begeleiden in hun onderhouds- en beheerstaak.
De ontwikkelaar of (mede-)eigenaar(s) kunnen de kosten van het beheer of onderhoud geenszins verhalen op de gemeente.
De gemeente blijft gevrijwaard van enige aansprakelijkheidsvordering naar aanleiding van gebeurlijke ongevallen of schadegevallen op de toegangsweg en aanhorigheden, als gevolg van de gebrekkige veiligheid, de aanleg, het beheer of onderhoud ervan, waarvoor de gemeente zou worden aangesproken.
De ontwikkelaar of (mede-)eigenaar(s) staan in voor de aanleg van riolering en nutsvoorzieningen op en/of onder de toegangsweg en aanhorigheden.
De verantwoordelijkheid inzake algemene veiligheid en brand- en verkeersveiligheid op de toegangsweg en aanhorigheden, zowel op heden als in de toekomst, integraal bij de ontwikkelaar en de toekomstige (mede-) eigenaar(s) komt te liggen.
De ontwikkelaar en latere (mede-)eigenaars staan in voor alle gebreken welke hun oorsprong vinden in de gebrekkige realisatie van de toegangsweg en aanhorigheden. De gemeente kan hiervoor gezien het private statuut van de toegangsweg en aanhorigheden niet voor worden aangesproken.
De ontwikkelaar is gehouden de toekomstige mede-eigenaars integraal in kennis te stellen van de verplichtingen welke krachtens onderhavige overeenkomst op deze mede-eigenaars rusten.
De ontwikkelaar is gehouden onderhavige overeenkomst toe te voegen aan de op te stellen notariële akten welke betrekking hebben op de verkoop van de percelen behorende tot het groepswoningproject.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst aangaande eigendom, beheer en onderhoud van private ontsluitingsweg tussen de Berkelei en het groepswoningsproject goed.
De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd door de gemeenteraad om de overeenkomst te ondertekenen.
Pidpa wenst volgende werken uit te voeren:
Aquafin wenst volgende werken uit te voeren:
De gemeente wenst gebruik te maken van deze werken om de bovenbouw te optimaliseren aan de hand van het voorgaande participatietraject.
Bij Pidpa is dit project gekend als Project K-17-020: Sint-Katelijne-Waver: Weg- en rioleringswerken Dijk en Dorp en project K-10-013: Sint-Katelijne-Waver: Opheffen van een lozingspunt op de Cammaersbeek d.m.v. aanleg van een optimaal gescheiden stelsel in de Molenstraat, Molenlei en een gedeelte van Dorp.
Voormelde werken worden in het algemeen belang best samengevoegd, waarbij Pidpa wordt aangeduid om in gezamenlijke naam bij de procedure, de sluiting en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden. Hiervoor dient een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen te worden goedgekeurd.
De goedkeuring van dit samenwerkingsakkoord gaat over de uitvoeringsmodaliteiten van voormelde werken en bepaalt de afspraken over de wijze van samenwerken tussen ons bestuur, Aquafin en Pidpa-HidroRio. Pidpa treedt op als bouwheer, stelt de ontwerper en de uitvoerende aannemer aan na de goedkeuring door beide besturen en leidt de uitvoering.
Elke partij betaalt de kosten van haar aandeel.
De gemeenteraad keurde reeds een samenwerkingsovereenkomst goed in zitting van 7 oktober 2019. Aangezien er een aantal wijzigingen gebeurd zijn, is het aangeraden om de beslissing van 7 oktober 2019 in te trekken en de nieuwe samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 48 die een gezamenlijke uitvoering van werken voor rekening van verschillende aanbestedende overheden toelaat.
De gemeenteraadsbeslissing van 7 oktober 2019 houdende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst voor het Aquafinproject 23.238 - Optimalisatie Dorp en Dijk wordt ingetrokken.
De gemeenteraad keurt de aangepaste samenwerkingsovereenkomst voor 'Pidpaproject K-17-020: Sint-Katelijne-Waver: Weg- en rioleringswerken Dijk en Dorp en project K-10-013: Sint-Katelijne-Waver: opheffen van een lozingspunt op de Cammaersbeek d.m.v. aanleg van een optimaal gescheiden stelsel in de Molenstraat, Molenlei en een gedeelte van Dorp' tussen Pidpa, Aquafin en de gemeente Sint-Katelijne-Waver goed, zoals opgenomen in bijlage.
Trias is reeds sinds 2005 actief in Sint-Katelijne-Waver. In de afgelopen jaren werden verschillende activiteiten georganiseerd, steeds in samenwerking met lokale afdelingen van onze achterbanbewegingen: Ferm Sint-Katelijne-Waver, KLJ Hagelstein, Landelijke Gilden Onze-Lieve-Vrouw-Waver/Sint-Katelijne-Waver/Sint-Katelijne-Waver-Drie-Koningen/Sint-Katelijne-Waver-Elzestraat en Unizo Sint-Katelijne-Waver.
Jarenlang diende Stefaan Bonte, inwoner van Sint Katelijne Waver en toenmalig werknemer van Trias, in bij de gemeente. Stefaan organiseerde ook tal van activiteiten ter plaatse. Sinds 2018 neemt Gino Goossens, ex-voorzitter van UNIZO Sint-Katelijne-Waver, die rol over. Gertjan Oppalfens kwam het project voorstellen op de vergadering van de Expertengroep Internationale Samenwerking van 21 juni 2023.
De Expertengroep Internationale Samenwerking kwam tot het advies om slechts 50% (dus 2.500 euro) van de gevraagde toelage toe te kennen. Dit omwille van volgende redenen:
Van 2017 t.e.m. 2019 ontving Trias steun van Sint-Katelijne-Waver voor een project in El Salvador. In 2020 dienden ze een nieuw dossier in, namelijk “Trias en TUNADO 2020: bijenteelt als economische hefboom voor vrouwen en jongeren” in Oeganda. Dit project maakt deel uit van Trias’ DGD-programma. In 2021 wordt een nieuwe aanvraag ingediend voor dit project.
In 2022 werd er een nieuw dossier ingediend, namelijk 'Trias en UNOCACE'. Het doel van UNOCACE is het promoten van de biologische productie van cacaoplantages om de telers op die manier te versterken. Dit doen ze door een minimumprijs aan boeren te voorzien. Naast cacao worden er ook andere gewassen geteeld wat zorgt voor een rijkere en gezondere bodem. Dit leidt tot een betere kwaliteit en zo tracht UNOCACE de inkomsten te verhogen. Tot slot werkt ze aan de kwaliteit en klimaatbestendigheid door trainingen te geven en in te zetten op klimaatadaptatie- en mitigatiepraktijken.
In Ecuador heerst er een enorme armoedekloof tussen het stedelijk en het plattelandsgebied; het multidimensionale armoedepercentage in het stedelijk gebied bedraagt 26,8% terwijl dit in het landelijk gebied 68,7% bedraagt (INEC, rapport van maart 2021). Voor deze problematiek, armoede op het platteland, speelt UNOCACE een belangrijke rol. UNOCACE, Unie van Cacao organisaties van Ecuador, is een coöperatie die meer dan 2000 cacaotelers verenigt. Ze zet in op biologische cacao en aanverwante gewassen. Ze zorgt voor een eerlijke prijs in de cacaoteelt waardoor een minimumprijs aan de boeren betaald kan worden. Dit mechanisme zorgt er tevens voor dat landbouwers hun ondernemingen kunnen laten groeien en zich kunnen bijscholen. UNOCACE behoort tot de National Guild of Cocoa Growers die een totaal van 4.158 producenten omvat.
Trias ondersteunt UNOCACE om een institutioneel sterke organisatie te worden die kwalitatief hoogstaande services biedt aan haar leden. Op die manier helpt Trias de visie van UNOCACE te realiseren, namelijk een wereld waarin familieondernemers en hun organisaties de motor zijn van een duurzame ontwikkeling.
In 2023 wordt opnieuw een aanvraag gedaan voor dit project.
De gemeenteraad keurt de toekenning van een toelage van 2.500 euro in het kader van Internationale solidariteit goed om Trias en UNOCACE te steunen voor een project in Ecuador dat voorziet in een eerlijke prijs voor de lokale cacaoboeren.
Voor het schooljaar 2023 zijn in de 4 scholen 1.239 leerlingen ingeschreven, waarvan 716 kunnen rekenen op een beurs betaald door een Belgische peter of meter en 120 door Hulpcomité zelf. Voor de resterende studenten kunnen de ouders al zelf het schoolgeld betalen.
De lonen, vakantiegeld, eindejaarspremie en sociale zekerheid van ongeveer 90 leerkrachten en administratief personeel worden grotendeels door Hulpcomité Guatemala vzw via Sabapajo betaald. De personeelsleden zijn allemaal inwoners uit de betreffende 4 gemeenschappen, met ook al enkele ex-leerlingen.
Alle aankopen gebeuren ter plaatse, herstellingen of onderhoudswerken worden steevast uitgevoerd door plaatselijke ambachtslieden, wat de economie in de dorpen ten goede komt. Een aantal kan hier moeilijk worden opgeplakt, aangezien dit afhangt van de omvang van de uit te voeren werken.
Roza Van Dessel is inwoner van de gemeente en bestuurslid van Hulpcomité Guatemala. Ze vraagt een toelage aan voor het hulpcomité die aangewend zal worden in 2 concrete projecten:
Roza Van Dessel richtte de aanvraag aan de expertengroep Internationale Samenwerking via het daarvoor bestemde aanvraagformulier. De expertengroep heeft de aanvraag behandeld op 21 juni 2023 en formuleerde een gunstig advies.
Volgens de UN Human Development Index hoort Guatemala bij de ‘medium human development’ landen. De gemiddelde levensverwachting is er 72,1 jaar, de verwachte jaren van scholing bedragen 10,7 jaar. Op het Amerikaanse continent scoren enkel Honduras en Haïti lager. In tegenstelling tot de algemene perceptie is Mexico lang niet het land in de regio waar de meeste doden door geweld vallen. Vooral de zogenaamde landen van de Noordelijke Driehoek (Guatemala, Honduras, El Salvador en Belize) zijn extreem gewelddadig en herbergen enkele van ’s werelds meest onveilige steden en regio’s.
Deze vzw heeft in het verleden zijn degelijke en doortastende werking bewezen. De gang van zaken wordt ter plaatse op regelmatige basis gecontroleerd door de leden van het Hulpcomité. Zo gaat Roza Van Dessel, lid van de expertengroep Internationale Samenwerking en voorheen van de GROS, bijna jaarlijks één van de scholen bezoeken.
Elke zondagnamiddag staat het bestuur paraat in het ontmoetingscentrum om geïnteresseerden te woord te staan. Er is jaarlijks een samenwerking met lokale scholen. Een viertal keer per jaar wordt een activiteit georganiseerd (Mosseldagen, kaas- en wijnavond, kerststal, voordrachten in scholen …) en om de drie maanden verschijnt het tijdschrift “De Kleine Maya”.
Bijna 700 inwoners van onze gemeente zijn lid van het hulpcomité waarvan 80 families voor één of meerdere Guatemalteekse kinderen een studiebeurs financieren.
De expertengroep Internationale Samenwerking is van mening dat dit degelijke, vertrouwde project, met breed draagvlak in de gemeente, steun verdient van het gemeentebestuur.
De gemeenteraad keurt de toekenning van een toelage van 5.089 euro aan Hulpcomité Guatemala in het kader van internationale solidariteit goed. De toelage is bestemd voor de aankoop van gereedschappen en een multifunctioneel kopieerapparaat.
KSK Wavria wenst energiebesparende en veiligheidsmaatregelen te treffen aan hun sportinfrastructuur. Omdat deze kosten te hoog liggen om enkel gedragen te worden door de club, vragen zij financiële ondersteuning van het gemeentebestuur volgens het reglement "Financiële ondersteuning aan sportverenigingen aan sportinfrastructuur - GR 4 mei 2020".
KSK Wavria is een financieel gezonde club die door hun vele inspanningen een kwalitatieve en kwantitatieve groei kent. Om deze goede werking te behouden, zijn deze investeringen met ondersteuning van het gemeentebestuur noodzakelijk. De werken zijn deels een vervolg op de aanleg van een kunstgrasveld en anderzijds ook energiebesparende maatregelen.
Al de werken zullen in 2023 uitgevoerd worden.
De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag van KSK Wavria voor subsidies en een lening volgens het reglement "Financiële ondersteuning aan sportverenigingen voor investeringen aan sportinfrastructuur", goedgekeurd door de gemeenteraad van 4 mei 2020, voor het uitvoeren van energiebesparende en veiligheidsmaatregelen voor 224.326,69 euro (212.712,58 euro + 26% niet-aftrekbare btw).
De gemeenteraad is principieel akkoord om voor KSK Wavria een financiële ondersteuning te voorzien volgens het reglement "Financiële ondersteuning aan sportverenigingen voor investeringen aan sportinfrastructuur GR 4 mei 2020" van:
De kredieten zijn momenteel niet beschikbaar maar zullen uiterlijk bij aanpassing meerjarenplan (met goedkeuring in december 2023) opgenomen worden in het aangepaste meerjarenplan. Indien mogelijk zullen er voor het subsidiegedeelte eerder kredieten vrijgemaakt worden via kredietverschuiving.
De lening dient te worden terugbetaald conform de volgende modaliteiten:
Enkel bij afwijking van de terugbetalingstermijn van 10 jaar, zal er opnieuw akkoord gevraagd worden van de gemeenteraad. Vervroegde of hogere terugbetalingen zijn steeds mogelijk in overleg met de financieel directeur.
Ook deze kredieten zijn momenteel niet beschikbaar en dus kan de lening ten vroegste december 2023 uitbetaald worden.
De toegekende subsidie en lening kunnen enkel aangewend worden ter financiering van de geplande werken op KSK Wavria met name omgevingswerken en plaatsen van verlichting op terrein C, hekwerk kunstgrasveld.
In principe zou volgens het reglement de in artikel 2 vastgestelde subsidie door het gemeentebestuur voor 25% uitbetaald worden bij aanvang van de werken. Als KSK Wavria tijdens uitvoering van de werken facturen kan voorleggen waaruit blijkt dat reeds 25% van het toegekende subsidiebedrag overschreden is dan wordt aanvullend 25% van het toegekende subsidiebedrag uitgekeerd. Het saldo zal uitbetaald worden op voorlegging door KSK Wavria van vorderingsstaten met bijhorende facturen. De facturen dienen opgemaakt te worden op naam van KSK Wavria.
Gezien de kredieten momenteel nog niet beschikbaar zijn, zal er een bijkomende voorwaarde opgelegd worden namelijk dat de kredieten eerst beschikbaar moeten zijn, uiterlijk na een volgende aanpassing van het meerjarenplan in december 2023.
KSK Wavria zal het gemeentebestuur schriftelijk in kennis stellen van de datum van de aanvang van de werken en zal gedurende de duur van de werken minimaal om de zes maanden verslag uitbrengen over de voortgang van de werken.
De toelage en de lening zoals voorzien in artikel 2 dienen door KSK Wavria aangewend te worden voor de aangevraagde werken en dit binnen twee jaar na het verkrijgen van de toelage. Het geheel van de geplande werken dient voltooid te zijn binnen de drie jaar te rekenen vanaf het kalenderjaar volgend op het jaar van de definitieve goedkeuring van de toekenning van de toelage en de lening door het college van burgemeester en schepenen.
KSK Wavria zal de afgevaardigde van het gemeentebestuur te allen tijde toelaten de terreinen te betreden om de geplande en/of reeds uitgevoerde werken te controleren. Hierbij zal de afgevaardigde van de gemeente eveneens inzage hebben tot alle plannen, vorderingsstaten, facturen, vergunningen e.d. kortom alle documenten die betrekking hebben op de werken.
KSK Wavria dient zich in regel te stellen met alle vergunningen die nodig zijn voor de geplande infrastructuurwerken, in het bijzonder de bouwvergunning indien deze is vereist. De bouwvergunning dient te worden aangevraagd / voorgelegd aan het gemeentebestuur voor de aanvang van de werken en is een opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van de eerste schijf van 25% van de subsidie zoals voorzien in artikel 4.
Partijen zoals vernoemd engageren zich om de toekomstige eigendomsstructuur van de terreinen te regelen via de toekenning door het gemeentebestuur aan KSK Wavria, die dit aanvaardt, van een zakelijk recht. De modaliteiten van deze bepaling dienen in een latere overeenkomst te worden geregeld.
KSK Wavria is ertoe gehouden de toelage en de lening terug te betalen aan het gemeentebestuur in de gevallen zoals voorzien in artikel 18 van het gemeentelijk reglement financiële ondersteuning van sportverenigingen voor investeringen aan sportinfrastructuur, goedgekeurd door de gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver in zitting van 4 mei 2020.
Tijdens de gemeenteraad van 25 juni 2018 werd er beslist om subsidies toe te kennen aan G-werking van sportverenigingen ten bedrage van de inkomsten van de textielcontainers.
Sinds vorig werkingsjaar is er bij Gidsen Sint-Katrien een Akabe-tak opgericht. Deze werking willen we gelijkstellen met de G-werking binnen de sportclubs.
Hiervoor moet er een aanpassing aan het reglement gebeuren.
Door een reglement te herstemmen kunnen Gidsen Sint-Katrien ook in aanmerking komen.
Met ingang van 1 januari 2023 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 stemt de gemeenteraad het subsidiereglement dotatie textiel voor de toekenning van een subsidie voor G-werking aan sport- en jeugdverenigingen.
De subsidie heeft als doel dat de inkomsten die het gemeentebestuur ontvangt van de textielcontainers, gebruikt wordt om de G-werking van sport- en jeugdverenigingen te ondersteunen.
De verantwoording van de aanwending subsidie is moeilijk te bepalen, niet elke persoon met een beperking heeft evenveel bijkomende aanpassingen nodig. Enkel de ledenlijst van de G-werking zal de verdeling van de subsidie bepalen.
Een verantwoording van hoe de subsidie wordt aangewend, moet niet worden overgemaakt.
De gemeenteraad delegeert de uitvoering van dit subsidiereglement aan het college van burgemeester en schepenen.
Dit reglement vervangt de voorgaande beslissing hieromtrent, genomen door de gemeenteraad van 25 juni 2018.
Regionaal Landschap Rivierenland vzw diende samen met de andere Antwerpse Regionale Landschappen bij het programma Plattelandsontwikkeling PDPO - Omgevingskwaliteit - Samenwerking het project "Ik hou(t) van Erfgoed! Samen aan de slag met houtig erfgoed" in. Dit project werd goedgekeurd en loopt voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2024. Binnen het goedgekeurde PDPO dossier wenst Regionaal Landschap Rivierenland het project uit te rollen in de gemeenten Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Putte en Lier (buiten de stadsvesten). Een samenwerkingsovereenkomst tussen RLRL en onze gemeente waarin alle modaliteiten worden geregeld wordt voorgelegd. De inbreng per gemeente in dit voor 65% gesubsidieerde PDPO-project bedraagt 875 euro.
Verkennend onderzoek stelt vast dat houtig erfgoed (solitaire bomen, houtkanten, dreven en andersoortige kleine landschapselementen) in de werkingsgebieden van de Antwerpse Regionale Landschappen een verontrustende achteruitgang kent, zowel kwantitatief als kwalitatief. Dit verlies is voornamelijk te wijten aan 1) verwaarlozing door functieverlies en 2) een gebrek aan kennis rond en waardering over houtige beplanting met erfgoedwaarde op gemeentelijk en particulier niveau.
Met dit project bundelen de Antwerpse regionale landschappen, IOED’s en erfgoedcellen hun krachten en expertise om via inventarisatie, kennisdeling, toolontwikkeling en publiekswerking het resterende houtig erfgoed zichtbaar- en kenbaar te maken en te integreren in een lokaal erfgoedbeleid. Een regionaal onderzoek en kennisopbouw rond hoe houtig erfgoed in het verleden bijdroeg aan de bedrijfsvoering, zal de sensibilisering van houtige lokale relicten stimuleren en zo een bewaking van de regionale landschapskwaliteit mee bewerkstelligen en een breed publiek bewuster maken van de eigen streekidentiteit en meer betrekken op de historische en ecologische evolutie van de eigen plattelandsruimte.
De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst met Regionaal Landschap Rivierenland inzake het PDPO-project "Ik hou(t) van erfgoed".
De gemeenteraad gaat akkoord om het krediet hiervoor te voorzien via verschuiving vanuit de buffer voor nieuwe beleidskeuzes of krediettekorten, andere dan indexeringen (MJP002247).
Als de werken in het centrum van O.L.V.-Waver beginnen, kunnen dan niet de banen die de omleiding moeten verwerken ook niet beter uitgerust zijn?
Voorstel Hoogstraat: 80 cm verbreden tussen Spie en Kegelslei; max snelheid 50 km per uur
Voorstel Schrans: plaats genoeg om apart fietspad te maken tussen Wolvenstraat en terreinen van KSK Wavria
Voorstel Kerkhoflei: rijbaan langs de Bosstraat kan gemakkelijk verbreed worden door de gracht dicht te leggen; waardoor tweerichtingsverkeer mogelijk zou worden.
Hierover graag een stemming.
Onze fractie krijgt meer en meer de vraag van senioren om extra rustbanken te plaatsen in de omgeving van woonzorgcentra en serviceflats.
Is het bestuur bereid om op deze vraag in te gaan?
Graag hadden we een stand van zaken van deze werken gehad. En wie van het schepencollege volgt deze werken op?
Door de werken aan de Albertstraat is gebleken dat deze barrière bijna niet genomen kan worden door mensen met een driewieler of bakfiets.
Onze fractie vraagt daarom om dit probleem te verhelpen.
Blijkbaar werd er door het college vergunning verleend voor het aanleggen van een BMX-parcours aan de Fortsesteenweg. Omwonenden schrokken ervan toen ze het aanplakbord zagen, temeer omdat dit om verregaande infrastructuurwerken gaat. Waarom zijn buurtbewoners niet geïnformeerd geworden en betrokken geweest?
Onze fractie dacht dat er ging gewerkt worden aan een veilig fietspad voor de Berlaarbaan. De aangebrachte fietspadafscheiders maken het echter nog onveiliger. Onze fractie vraagt dan ook nogmaals om de schrikstroken op te vullen.
Voorstel van beslissing:
De gemeenteraad beslist om de schrikstroken te laten opvullen met asfalt, alvorens de fietspadafscheiders te plaatsen.
Hierover werd gestemd. Dit voorstel werd verworpen.
Het asfalt is al lange tijd vernieuwd, maar er is nog steeds geen belijning aangebracht. Op de Stationsberg is wel al iets aangebracht, maar dit is geen volle lijn waardoor fietsers toch voorbijgestoken mogen worden. Wanneer zullen die werken eindelijk uitgevoerd worden?
We zien dat de manier waarop er inspraak kan worden gegeven door onze burgers en verenigingen steeds meer afkalft door de afschaffing van de adviesraden. Het alternatief van een “klankbordgroep” blijkt niet goed te werken.
Voorstel van beslissing:
De gemeenteraad roept opnieuw op om adviesraden te installeren waarbij mensen en verenigingen echt betrokken worden bij projecten die hen aanbelangen.
Hierover werd gestemd. Dit voorstel werd verworpen.
Overeenkomstig artikel 31 van het decreet lokaal bestuur worden de mondelinge vragen van de raadsleden aan de leden van het college van burgemeester en schepenen behandeld.
De voorzitter overloopt de agenda van de maand september 2023.
Omwille van de toekomstige rioleringswerken aan de Berlaarbaan zullen ook de aansluitbare zijstraten aangesloten worden op het netwerk.
Bij Pidpa zijn deze rioleringswerken gekend als projectnummer K-14-064 'Aansluiting zijstraten Berlaarbaan (vanaf Leliestraat tot Bosstraat): Berlaarbaan, Geleeg, Donderheide en Mechelbaan'.
Om ook de schoolomgeving verkeersveiliger en multifunctioneler te maken, is het aangewezen om de hele zone mee te bekijken samen met de heraanleg van de Berlaarbaan en waar het kan de infrastructuur en omgeving te optimaliseren. Om dit te realiseren werd eerder al een perceel aangekocht in de Patersweg en is er nu tot een akkoord gekomen met de eigenaar van het perceel achterliggend aan de buitenschoolse kinderopvang Robbedoes. Dit perceel kan gebruikt worden om de aan- en afstroom van het schoolverkeer veiliger te laten verlopen door een verkeerslus te creëren.
De onderhandelingen met de eigenaar van het perceel achter BKO Robbedoes kenden een positief verloop. De huidige eigenaar tekende een verkoopbelofte voor zijn grond gelegen aan de Berlaarbaan. Door landmeter-expert François Geens werd het nuttige deel van de grond afgesplitst en reeds geprekadastreerd met nummer 566C.
De verkoop van het onroerende goed geschiedt voor de prijs van € 29.862 voor de totale oppervlakte van 2.133m², rekening houdend met de marktwaarde en het schattingsverslag van landmeter-expert François Geens, vermeerderd met gelegenheidswaarde, wederbeleggingsvergoeding en afrondende vergoeding om te komen tot een minnelijke overeenkomst.
De totale aankoopprijs met inbegrip van alle vergoedingen komt neer op € 40.000.
De gemeente verkreeg een bezetting ter bede vanaf de ondertekening van deze overeenkomst om te starten met de opmetingen en voorbereidingen van de aanleg en alle daarbij nodige handelingen (verwijderen opstanden, graafwerken,...).
Het perceel wordt aangekocht voor openbaar nut, met name de verbetering van de infrastructuur rond de school Hagelstein en de buitenschoolse kinderopvang Robbedoes.
Aan de dienst openbare werken wordt gevraagd om deze plannen over te maken aan het studiebureau zodat deze mee in het project Berlaarbaan bekeken kunnen worden.
De gemeenteraad keurt de aankoop van het perceel 655K, gelegen zijtak Berlaarbaan, goed volgens de voorwaarden zoals overeengekomen met de eigenaar in de verkoopbelofte van 5 juni 2023.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd in dit kader alle verdere nodige stappen te zetten, met inbegrip van alle administratieve formaliteiten, de vertegenwoordiging in rechte, de handlichting en het aanstellen van een notaris.
Alle kosten verbonden aan deze koop (rechten, erelonen, btw, de zogenaamde leveringskosten,...) zijn lastens de koper, de gemeente.
Notariskantoor Vlaeymans, Verdonck & Knevels, Duffelsesteenweg 20, 2860 Sint-Katelijne-Waver, wordt aangesteld om tussen te komen voor de gemeente in de authentieke akte.
De gemeenteraad keurde op 30 november 2015 het RUP 010 zonevreemde recreatie definitief goed. Een onderdeel van dit RUP heeft betrekking op de recreatiezone binnen de kern Pasbrug-Nieuwendijk en meer bepaald de Valkstraat.
In 2022 kocht de gemeente de percelen 500P2, 500B2, 500V2 en 500T2 en een deel van de percelen 504BE2 en 504, die bijdragen aan de realisatie van de functies uit het RUP010 deelgebied Valkstraat. De gemeenteraad keurde deze aankoop goed op 30 mei 2022. Er werd toen gemeld dat er afrondende onderhandelingen bezig waren met de eigenaars van perceel 500K2.
Het perceel 500K2 werd in het RUP 010 ingekleurd als zone voor openluchtrecreatie en een klein deel als zone voor speelbos en een aanduiding voor trage verbinding. Het is het sluitstuk van de te ontwikkelen recreatiezone.
Na intense onderhandeling is de gemeente erin geslaagd om tot een overeenkomst te komen met de eigenaars.
De eigenaars tekenden vervolgens een verkoopbelofte voor hun grond (kadastraal perceel 500K2) die opgenomen is in RUP010 als openluchtrecreatie en voor een klein deel als speelbos (met indicatieve aanduiding voor trage verbinding), gelegen aan de Valkstraat.
De verkoop van het onroerende goed geschiedt voor de prijs zoals gewaardeerd in het schattingsverslag dd. 24 februari 2022, van landmeter-expert De Troyer, vermeerderd met gelegenheidswaarde, wederbeleggingsvergoeding, vergoeding voor derving van inkomsten en afrondende vergoeding tot slot van alle kosten.
Het gunstig bodemattest is in bijlage toegevoegd.
De totale kostprijs voor de gemeente komt neer op € 60.000, te vermeerderen met notariskosten.
De gemeenteraad keurt de aankoop van het perceel 500K2 goed zoals voorgesteld als lot 1, op het plan opgenomen in het schattingsverslag van 24 februari 2022 van landmeter-expert De Troyer en volgens de voorwaarden zoals overeengekomen met de eigenaars Van Meldert - Van Bosstraeten in hun verkoopbelofte van 20 juni 2023.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd in dit kader alle verdere nodige stappen te zetten, met in begrip van alle administratieve formaliteiten, administratieve wijzigingen in de akte die kaderen in de bovenstaande principes en substantieel hetzelfde doel hebben, de vertegenwoordiging in rechte, de handlichting en het aanstellen van een notaris.
De kosten, rechten, erelonen en btw hier aan verbonden zijn lastens de koper, de gemeente.
Notariskantoor Vlaeymans en Verdonck, Duffelsesteenweg 20, 2860 Sint-Katelijne-Waver, wordt aangesteld om tussen te komen voor de gemeente in de authentieke akte.