De Molenlei is een gemeenteweg met een feitelijke rooilijn, delen van de ondergrond zijn nog niet verworven maar sedert meer dan 30 jaar in openbaar gebruik. De gemeenteraad keurde op 4 juni 2018 het Pidpaproject K-10-013 "Aanleg van een optimaal gescheiden stelsel in de Molenstraat, Molenlei en een gedeelte van Dorp" integraal goed. Bij dergelijke optimalisering van het openbaar domein is het aangewezen om een nieuwe en bestendige rooilijn goed te keuren.
De vaststelling van de rooilijn voor de Molenlei is in overeenstemming met de doelstellingen en principes van artikel 3 en artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen.
De Molenlei is een smalle straat pal in de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De Molenlei heeft momenteel, zoals gesteld, grotendeels een feitelijke rooilijn dewelke in de smalste delen herbevestigd wordt als officiële rooilijn volgens het Decreet Gemeentewegen. De verbreding van de rooilijn is beperkt en heeft tot doel om alle nutsleidingen en de nieuwe verbeterde wegenis binnen een officieel goedgekeurde rooilijn te bevatten. De rooilijn die werd ontworpen door landmeter Marynen, houdt dan ook zoveel mogelijk rekening met de bestaande toestand, erfdienstbaarheden en gebruik. De te realiseren rooilijn en voor zover als nodig de aangegeven bouwlijn zullen ondersteunend zijn voor de woonontwikkeling en de kwaliteit van de openbare ruimte en heeft als doel om één geheel statuut voor de straat te bekomen. Stedenbouwkundig werd de rooilijn ook bekeken in functie van de nog te ontwikkelen woonzone.
De Molenlei heeft reeds een tiental woningen die zullen afgekoppeld worden met het vermelde Pidpaproject en een verdere inbreiding van woningen in de kern kan in deze straat nog plaatsvinden mits er onder meer voldaan wordt aan de eisen van waterbuffering (bij een verkavelingsaanvraag is in voorbespreking overeengekomen om innames J, K, L en O als last te voorzien bij de omgevingsvergunning). In functie van het behoud van het smalle karakter van de straat met de beperkte voorziene rooilijn en de heraanleg, zal de buffergracht met vertraagde afvoer niet op het inbreidingsproject voorzien worden maar op een ander perceel in eigendom van één van de verkavelaars (inname O).
Dit smalle karakter van de Molenlei zorgt vanzelf voor een lage snelheid van het gemotoriseerd verkeer ten gunste van de trage weggebruikers. De Molenlei wordt o.a. gebruikt door vele schoolkinderen die via de trage verbinding langs de Erfstraat naar school fietsen in de Bosstraat.
Samenhang met de wettelijke bepalingen:
De basisdoelstelling van het Decreet Gemeentewegen is de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren door middel van een geïntegreerd beleid op lokaal niveau.
Bijzondere aandacht gaat naar het garanderen van de huidige en toekomstige behoeften inzake zachte mobiliteit, onder meer door maatregelen te nemen voor de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Trage verbindingen zijn van belang voor een veilig functioneel en recreatief verkeer in de ruimtelijke structuur van een gemeente. Een netwerk van trage wegen draagt bij tot een aangename en veilige mobiliteit.
In het licht van de doelstellingen van het Decreet Gemeentewegen is het dan ook wenselijk dat de betreffende stroken grond over de ingetekende breedte in aanmerking zouden komen als gemeenteweg.
Het beleid van de gemeente Sint-Katelijne-Waver is overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen worden. Het staat ontegensprekelijk vast dat door het bestemmen van de betreffende stroken grond tot een gemeenteweg, deze tevens ten dienste staat van het algemeen belang, dewelke de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker alleen maar ten goede zal komen en waarbij het de bedoeling is dat ook de toekomstige generaties van deze weg en het verlengde ervan, dat uitmondt in een trage weg maar ook de zijdelings aansluitende trage weg, gebruik zullen kunnen blijven maken, om zich op een veilige manier te kunnen verplaatsen op het grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver en zo minder in conflict te moeten komen met gemotoriseerd verkeer.
Betreffende deze trage wegen valt nog te vermelden dat de trage weg op het einde van de Molenlei zeer goed zichtbaar is op de luchtfoto's van 2000-2003 winteropname geopunt en het gebruik werd al die tijd toegestaan door de aangelanden, deze wordt nu verbreed om het comfort en het onderhoud te verbeteren, en eveneens bijkomende verlichting te plaatsen. Eveneens wordt langs de rooilijn van de trage verbinding een bouwvrije zone voorzien van 2m om het open en groene karakter op deze plek te bestendigen.
De trage weg die zijdelings aansluit op de Molenlei maakt onderdeel uit van een apart rooilijnplan, dat eerder al bij een verkavelingsaanvraag werd behandeld door de gemeenteraad van 21 december 2022. Het belang ervan werd ook opgemerkt bij het openbaar onderzoek van diezelfde verkavelingsaanvraag bij middel van verschillende bezwaren. Bijgevolg wenst de gemeenteraad ook los van deze verkaveling en de lopende procedure het belang van deze verbindingen in de kern van Onze-Lieve-Vrouw Waver te bestendigen. Met deze trage verbinding wordt ook heel de wijk Torekensvelden en de zijstraat van de Molenstraat van huisnummers 47 tot 59 betrokken in het fijnmazig netwerk van de gemeente.
Beleid van de gemeente:
Van 2001 tot en met 2008 nam de gemeente Sint-Katelijne-Waver deel aan het intergemeentelijk natuurproject BenedenDijlevallei. Dit project was een samenwerkingsverband tussen zes partners: de gemeenten Willebroek, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden, de vzw Natuurpunt en als uitvoerende partner de intercommunale IGEMO. Binnen dit intergemeentelijk natuurproject ontstond het project Trage Wegen met volgende doelstellingen: een basisinventarisatie opstarten samen met vrijwilligers, een eerste aanzet geven tot het detecteren van opportuniteiten en knelpunten van trage wegen, de problematiek rond trage wegen aankaarten en de gemeente een instrument aanreiken om een beleid m.b.t. trage wegen te ontwikkelen. Tijdens dit project hebben vier vrijwilligers in 2004 ongeveer 80% van het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver geïnventariseerd (zie kaart 5). Samen vonden zij 266 trage wegen en 167 verdwenen wegen.
De gemeente Sint-Kateline-Waver besteedt aldus bijzonder aandacht aan de trage wegen op haar grondgebied en de uitbouw van een fijnmazig en veilig verkeersnetwerk voor zwakke weggebruikers zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen op het grondgebied van de gemeente Sint-Kateline-Waver.
Het betreft een actief speerpunt van de gemeente Sint-Katelijne Waver.
Op 1 december 2008 keurde de gemeente Sint-Katelijne Waver de overeenkomst met Igemo goed voor het PDPO-project buurt- en voetwegen. Dit project heeft tot doel om de uitbouw van een regionaal fijnmazig en veilig verkeersweb voor alle zwakke weggebruikers op te starten zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen in hun gemeente.
Dit doel wordt nagestreefd door uitvoering van het volgende stappenplan:
Stap 1: Opstart van het regionaal samenwerkingsverband voet- en buurtwegen
Stap 2: Communicatie en sensibilisatie
Stap 3: In kaart brengen van het fijnmazig net van buurt- en voetwegen
Stap 4: Rondvraag bij de bevolking
Stap 5: Selectie en uittekening van één gemeentelijk en intergemeentelijk functioneel buurt- en voetwegennetwerk
Stap 6: Herwaardering en/of (her)inrichting van het functioneel gemeentelijk en intergemeentelijk buurt- en voetwegennetwerk
Stap 7: Bepaling herwaarderingsvoorstellen voor resterende buurt- en voetwegen.
Door Igemo werd een rapport opgesteld met een herwaarderingsplan en selectiekaart, er werden ook diverse quick wins op het terrein uitgevoerd door Igemo tot 2013.
Nadien, en dit tot op vandaag, wordt de herwaardering van en aansluiten op bestaande trage wegen door de dienst patrimonium van de gemeente Sint-Katelijne Waver ter harte genomen. De dienst patrimonium heeft reeds veelvuldig initiatieven genomen om met eigenaars in onderhandeling te gaan om zoveel mogelijk dit fijnmazig netwerk te kunnen vervolledigen.
De nummers 12.01 – 12.02 – 12.04 duiden op de selectiekaart de bestaande trage verbinding aan waarvan thans door de gemeente Sint-Katelijne-Waver de juridische vastlegging ervan wordt beoogd middels vaststelling van een rooilijnplan. De vastlegging van de rooilijn betreffende beoogde trage verbindingen betreft aldus in feite een juridische verankering van een situatie die reeds op het terrein al een tiental jaar aanwezig is of was en door de inwoners gevraagd werd zoals hier boven al vermeld.
Deze trage verbinding tussen de Molenstraat en de Erfstraat nummer 12.01 wordt ook beschouwd als een utilitaire verbinding en alternatieve schoolroute.
De verbinding 12.02 (Molenstraat van huisnummers 47 tot 59) is een smalle zijstraat doodlopend voor gemotoriseerd verkeer en dus op maat van de trage weggebruiker. De dienst patrimonium is hierop verder gegaan en heeft zodoende de wegenis nr. 12.04 (op het einde van Torekensvelden) aan beide kanten van de aanwezige gracht van algemeen belang verworven om zowel de ruiming als de trage verbinding te verzekeren.
De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst aldus het verkeer op haar grondgebied op een duurzame en veilige manier te organiseren waarbij voor de fietsers extra maatregelen worden genomen om het netwerk te vervolledigen: ontbrekende schakels worden ingevuld en zorgen er mee voor dat de aantrekkingspolen in de gemeente beter bereikbaar worden per fiets. Voor de voetgangers zet de gemeente evenzeer in op de uitbouw van het tragewegennetwerk. De renovatie van een selectie van trage wegen zorgt ervoor dat de aantrekkingspolen zoals scholen, jeugdlokalen, speelpleinen beter bereikbaar worden te voet. De gemeente wenst aldus in te zetten op het voorzien van alternatieve autoluwe wandel- en fietsroutes. Met de voorliggende trage verbinding ter hoogte van de Erfstraat tot aan de Molenstraat via Molenlei, zijstraat Molenstraat en Torekensvelden wordt daaraan tegemoet gekomen.
In het beleidsplan van de gemeente Sint-Katelijne-Waver (februari 2014) zijn de trage wegen met nr. 12.01 – 12.02 – 12.04 expliciet aangeduid geworden om een doorsteek te creëren vanuit de omliggende straatjes naar het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en de toenmalige jeugdlokalen en scholen die hier zijn gelegen. Deze doorsteek takt aan de ene zijde aan op de Bosstraat via de Erfstaat en vervolgens aan de andere zijde via 12.04 op de Ijzersteinlei (fietsstraat) richting Leemstraat. De voorliggende trage verbinding ter hoogte van Torekensvelden Molenstraat en Molenlei past daar naadloos in.
Openbaar onderzoek
Het door de gemeenteraad voorlopig vastgestelde rooilijnplan werd overeenkomstig artikel 17, §2 van het Decreet Gemeentewegen door het college van burgemeester en schepenen onderworpen aan een openbaar onderzoek dat liep van 15 mei 2023 tot 14 juli 2023.
Er werd 1 bezwaar ingediend dat verband hield met het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
Na het openbaar onderzoek werd het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad met de resultaten van het openbaar onderzoek, waarna de gemeenteraad standpunt over het bezwaar en opmerkingen heeft kunnen innemen. Over de behandeling van het bezwaar, standpunten en opmerkingen werd een verslag opgemaakt waarin het bezwaar, standpunten en opmerkingen worden ontmoet en worden beantwoord.
De gemeenteraad kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag, dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, alvast volledig bijtreden en zal vervolgens kunnen besluiten tot de definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet houdende gemeentewegen van 3 september 2019
De gemeenteraad keurt het verslag van de behandeling van het bezwaar, opmerkingen en standpunten die in het kader van het openbaar onderzoek werden ingediend, goed en kan de beantwoording en weerlegging van de opmerkingen en argumenten zoals uiteengezet in dit verslag dat in bijlage gevoegd wordt en integraal mee deel uitmaakt van onderhavige beslissing, volledig bijtreden.
De gemeenteraad stelt vooreerst de opheffing van de met blauwe tint aangeduide restanten van rooilijnen definitief vast zoals deze zijn weergegeven op het rooilijnplan dd. 07 04 2023 nr. 22.1136.
De gemeenteraad stelt vervolgens de rooilijnen definitief vast zoals deze met rode tint zijn weergegeven op het dd. 07 04 2023 nr. 22.1136 op de percelen kadastraal gekend als:
DEEL | KADASTRAAL SINT- KATELIJNEWAVER 3de AFD. SECTIE B, NR. | Oppervlakte binnen rooilijn |
A | 511 h | 60 m² |
B | 550 a 2 | 106 m² |
C | 583 a 2 & 583 y 2 | 26 m² |
D | 549 L 3 | 16 m³ |
E | 552 h | 62 m² |
F | 583 n 3 | 64 m² |
G | 583 x | 64 m² |
H | 583 t | 65 m² |
I | 583 z | 95 m² |
J | 582 L & 582 m | 82 m² |
K | 553 g | 258 m² |
L | 553 h | 255 m² |
M | 571 k | 31 m² |
N | 571 h | 39 m² |
O | 554 v | 102 m² |
P | 570 e | 53 m² |
Q | 554 x | 146 m² |
R | 567 l | 45 m² |
S | 583 t 2 | 12 m² |
T | 553 k | 21 m² |
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om het besluit tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 te publiceren op de gemeentelijke website en aan te plakken bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van de vastgestelde wegenis.
Verder verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte te brengen van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 .
Tenslotte verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen het rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending te bezorgen aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente Sint-Katelijne-Waver ligt.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen - als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep als vermeld in artikel 24 van het Decreet Gemeentewegen - het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 bij uittreksel bekend te maken in het Belgisch Staatsblad en te publiceren op de gemeentelijke website.
Het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijke rooilijnplan dd. 07 04 2023 met nr. 22.1136 heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.