Terug
Gepubliceerd op 07/09/2023

2023_GR_00114 - Bijgebouw Sint-Michielskasteel - Leidraad erfpachtrecht voor de conciërgewoning - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 04/09/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Kathleen Rombauts, voorzitter; Kristof Sels; Eric Janssens; Joris De Pauw; Sven Verelst; Jan Broes; Sarah De Keyser; Ronny Slootmans; Maurice Verheyden; Kris Hapers; Jos Ceulemans; Jos Moeyersons; Greet Saels; Sylke Pex; Geert Vertommen; Lore Roelandts; Karolien Frans; Thomas Mariën; Annelies Bal; Bart De Boeck; Sander Jeurissen; Gunter Desmet, algemeen directeur

Afwezig

Jeroen Baeten; Katrien Willems

Verontschuldigd

An Coen; Tom Ongena; Wim Marnef; Sven Vercammen

Secretaris

Gunter Desmet, algemeen directeur

Voorzitter

Kathleen Rombauts, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00114 - Bijgebouw Sint-Michielskasteel - Leidraad erfpachtrecht voor de conciërgewoning - Goedkeuring

Aanwezig

Kathleen Rombauts, Kristof Sels, Eric Janssens, Joris De Pauw, Sven Verelst, Jan Broes, Sarah De Keyser, Ronny Slootmans, Maurice Verheyden, Kris Hapers, Jos Ceulemans, Jos Moeyersons, Greet Saels, Sylke Pex, Geert Vertommen, Lore Roelandts, Karolien Frans, Thomas Mariën, Annelies Bal, Bart De Boeck, Sander Jeurissen, Gunter Desmet
Stemmen voor 21
Eric Janssens, Kris Hapers, Jan Broes, Kristof Sels, Joris De Pauw, Maurice Verheyden, Jos Moeyersons, Bart De Boeck, Sven Verelst, Sylke Pex, Thomas Mariën, Sarah De Keyser, Greet Saels, Geert Vertommen, Annelies Bal, Jos Ceulemans, Karolien Frans, Lore Roelandts, Sander Jeurissen, Ronny Slootmans, Kathleen Rombauts
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00114 - Bijgebouw Sint-Michielskasteel - Leidraad erfpachtrecht voor de conciërgewoning - Goedkeuring 2023_GR_00114 - Bijgebouw Sint-Michielskasteel - Leidraad erfpachtrecht voor de conciërgewoning - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De conciërgewoning op de site van het Sint-Michielskasteel staat leeg sinds het overlijden van de vorige bewoonster. 

Om verder verval tegen te gaan, is het noodzakelijk dat hier naar een oplossing gezocht wordt conform de bepalingen van het RUP dat op dit onderdeel van de site van toepassing is. 

Het RUP geeft namelijk kansen voor een ruime sociale en culturele functie die kan uitgebaat worden in het gebouw. 

De gemeente Sint-Katelijne-Waver wenst daarom het gebouw op de markt te plaatsen aan de hand van een erfpachtconstructie zodanig dat geïnteresseerden een voorstel kunnen indienen bij de administratie. 

Geïnteresseerde kandidaten dienen een voorstel op te maken conform de bepalingen van de leidraad die is opgesteld door GD&A-advocaten in samenspraak met de gemeente. 

Argumentatie

GD&A-advocaten maakte een leidraad op in overleg met de dienst omgeving en de dienst beleidsondersteuning. Deze leidraad geeft toelichting bij de vestiging van het erfpachtrecht voor de conciërgewoning gelegen op de  de site van het Sint-Michielskasteel. De leidraad is enkel uitgegeven om de geïnteresseerde partijen de kans te geven een voorstel in te dienen tot het bekomen van een erfpachtrecht onder voorwaarden op het Onroerend Goed met oog op de herbestemming.  

De gemeente verwacht een herbestemming van het Onroerend Goed en beoogt het volgende:

  • een duurzame invulling, met inachtneming van RUP 011 Elzestraat (Bijlage 9);
  • een maatschappelijke meerwaarde, bijvoorbeeld (niet-limitatief) een ruime sociale en culturele functie;
  • minimaal het behoud van de erfgoedwaarde van zowel het individuele bijgebouw als het totaalbeeld.

Het is voor de gemeente belangrijk dat de herbestemming verenigbaar is met de locatie en de omgeving van het onroerend goed. De herbestemming mag geen onredelijke hinder en/of onredelijke overlast veroorzaken.

De gemeente is bereid een erfpachtrecht met een duurtijd van 15 jaar te verlenen, maar staat ervoor open om – mits een motivering van de begunstigde – akkoord te gaan met een verlengingsmogelijkheid. 

Het Onroerend Goed bevindt zich in mindere staat en wordt in deze staat in erfpacht gegeven. Het Onroerend Goed dient op verantwoordelijkheid en kosten van de begunstigde grondig gerenoveerd te worden. De hoegrootheid van die investeringen, kan door de gemeente (mee) in rekenschap worden gebracht bij het beoordelen van de erfpachtvergoeding, die de begunstigde aan de gemeente zal betalen.

Het Onroerend Goed is opgenomen op de lijst van het vastgesteld bouwkundig erfgoed. Het is voor de gemeente belangrijk dat hieraan de gepaste aandacht wordt besteed. 

Het voorstel dat door eventuele kandidaten wordt ingediend zal beoordeeld worden op basis van 3 criteria:

1. Kwaliteit van de renovatie bij herbestemming

2. Kwaliteit van de exploitatie bij herbestemming

3. Financieel plan

De leidraad zet verder uiteen wat onder deze beoordelingscriteria verstaan wordt.  

De procedure en voorwaarden worden in de leidraad vastgelegd. 

De procedure start met de publicatie van de leidraad na goedkeuring door de gemeenteraad en eindigt met het afsluiten van een overeenkomst met de begunstigde. De leidraad bevat een indicatieve timing met de door te lopen stappen. 

Het is de betrachting van de gemeente Sint-Katelijne-Waver om een kwalitatieve en duurzame invulling te verkrijgen voor de huidige conciërgewoning. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De leidraad voor de vestiging van een erfpacht op de conciërgewoning bij het Sint-Michielskasteel wordt integraal goedgekeurd.

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de vestiging van een erfpachtrecht zoals beschreven in de leidraad en zoals weergeven op het opmetingsplan van landmeter Van Eyken dd. augustus 2023. 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd in dit kader alle verdere nodige stappen te zetten, met inbegrip van alle administratieve formaliteiten, eventuele beperkte wijzigingen in de plannen en de akte die kaderen in de bovenstaande principes en substantieel hetzelfde doel hebben, de vertegenwoordiging in rechte, de handlichting en het aanstellen van een notaris.