Volgens artikel 398 van het Decreet Lokaal Bestuur beslissen de gemeenten over de beheersoverdracht overeenkomstig de statuten van het samenwerkingsverband.
Begin jaren ‘90 werd in de regio gestart met selectieve inzamelingen aan huis.
In 1992, met het eerste Milieuconvenant tussen het Vlaams Gewest en de gemeenten, koos onze afvalintercommunale voor de inzameling van de “droge recycleerbare fractie”. Dat betekende dat er geen gft zou worden ingezameld (zoals in een gft-regio), maar droge fracties zoals metalen, papier, karton en plastics. Tegelijkertijd moest het groenafval worden ingezameld op de recyclageparken en het thuiscomposteren worden bevorderd. De huidige IVAREM-regio werd toen een “groenregio”.
Sinds die periode organiseert de intercommunale de aankoop van compostvaten en compostbakken voor thuiscomposteren. Bijkomende ondersteuning gebeurt sinds 1997 door compostmeesters waarvoor de intercommunale de nodige opleidingen organiseert in samenwerking met VLACO, de Vlaamse Compostorganisatie. Het thuiscomposteren blijft een succes bij gezinnen die over de nodige ruimte beschikken.
Vanaf 2000 wordt de compostscholenactie ook intergemeentelijk ondersteund.
Met het nieuwe Lokaal Materialenplan (2023-2030) vervalt de opdeling in gft- en groenregio’s en zal elke gemeente een gft-inzameling via containers (met uitzondering van stedelijke kernen, die nog mogen inzamelen via zakken) moeten bewerkstelligen.
In 2020 werd reeds een beheersoverdracht gedaan aan de afvalintercommunale IVAREM tot 2039. Zij ontzorgen de gemeenten. Het is logisch om ook de uitrol en uitvoering van de nieuwe selectieve inzameling uit te besteden aan IVAREM.
Op 26 mei 2023 heeft de Vlaamse Regering het Lokaal Materialenplan goedgekeurd. Dit is 5 jaar na de EU richtlijn 2018/851, die dateert van 30 mei 2018. Van de gemeenten wordt verwacht om binnen de 6 maanden uitvoering te geven aan het besluit. IVAREM geeft aan dat de implementatie hiervan voor het ganse werkingsgebied minstens 1,5 jaar zal duren, rekening houdend met o.a. uitschrijven van bestekken, de wachttijd voor de aankoop van extra nieuwe vrachtwagens, de productie en uitlevering van de inzamelbakken, ...
Er kan maximaal tot 1 januari 2026 uitstel gevraagd worden aan OVAM. Na goedkeuring van de beheersoverdracht zal IVAREM dit ook op zich nemen.
Een beheersovereenkomst is noodzakelijk indien we deze taak willen overdragen aan de intercommunale IVAREM, waarbij de gemeente is aangesloten.
Het artikel 26 van het Materialendecreet bepaalt dat de ophaling van huishoudelijk afval valt onder de gemeentelijke zorgplicht en wordt bijgevolg bij gemeentelijk reglement geregeld.
Op 26 mei 2023 heeft de Vlaamse Regering het Lokaal Materialenplan (Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2023-2030) goedgekeurd. Dit Lokaal Materialenplan wordt bij de Europese Commissie neergelegd als het afvalbeheerplan en als preventieprogramma zoals bepaald in artikels 28 en 29 van de Europese kaderrichtlijn afvalstoffen (richtlijn 2008/98/EG - EU 2018/851).
Gezien de zeer recente goedkeuring van het materialenplan moet alles nog opgestart worden. Concrete timings kunnen nog niet gegeven worden. Verdere uitwerking, implementatie, ... zal dus gebeuren door Ivarem in samenspraak met de gemeente.
De start van de implementatie wordt ten vroegste verwacht in het najaar van 2024, de invoering in de loop van 2025 en ten laatste 1 januari 2026 moet elk gezin de kans krijgen om zijn gft-afval gescheiden aan te bieden.
De gemeenteraad keurt de beheersoverdracht zoals opgenomen in bijlage goed.