Terug
Gepubliceerd op 07/09/2023

2023_GR_00096 - Internationale solidariteit - Toelage voor Trias en UNOCACE voor een project in Ecuador - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 04/09/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Kathleen Rombauts, voorzitter; Kristof Sels; Eric Janssens; Joris De Pauw; Sven Verelst; Jeroen Baeten; Jan Broes; Sarah De Keyser; Ronny Slootmans; Maurice Verheyden; Kris Hapers; Jos Ceulemans; Jos Moeyersons; Greet Saels; Sylke Pex; Geert Vertommen; Katrien Willems; Lore Roelandts; Karolien Frans; Thomas Mariën; Annelies Bal; Bart De Boeck; Sander Jeurissen; Gunter Desmet, algemeen directeur

Verontschuldigd

An Coen; Tom Ongena; Wim Marnef; Sven Vercammen

Secretaris

Gunter Desmet, algemeen directeur

Voorzitter

Kathleen Rombauts, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00096 - Internationale solidariteit - Toelage voor Trias en UNOCACE voor een project in Ecuador - Goedkeuring

Aanwezig

Kathleen Rombauts, Kristof Sels, Eric Janssens, Joris De Pauw, Sven Verelst, Jeroen Baeten, Jan Broes, Sarah De Keyser, Ronny Slootmans, Maurice Verheyden, Kris Hapers, Jos Ceulemans, Jos Moeyersons, Greet Saels, Sylke Pex, Geert Vertommen, Katrien Willems, Lore Roelandts, Karolien Frans, Thomas Mariën, Annelies Bal, Bart De Boeck, Sander Jeurissen, Gunter Desmet
Stemmen voor 23
Eric Janssens, Jeroen Baeten, Kris Hapers, Jan Broes, Kristof Sels, Joris De Pauw, Maurice Verheyden, Jos Moeyersons, Bart De Boeck, Sven Verelst, Sylke Pex, Thomas Mariën, Sarah De Keyser, Greet Saels, Geert Vertommen, Annelies Bal, Jos Ceulemans, Karolien Frans, Katrien Willems, Lore Roelandts, Sander Jeurissen, Ronny Slootmans, Kathleen Rombauts
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00096 - Internationale solidariteit - Toelage voor Trias en UNOCACE voor een project in Ecuador - Goedkeuring 2023_GR_00096 - Internationale solidariteit - Toelage voor Trias en UNOCACE voor een project in Ecuador - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Trias is reeds sinds 2005 actief in Sint-Katelijne-Waver. In de afgelopen jaren werden verschillende activiteiten georganiseerd, steeds in samenwerking met lokale afdelingen van onze achterbanbewegingen: Ferm Sint-Katelijne-Waver, KLJ Hagelstein, Landelijke Gilden Onze-Lieve-Vrouw-Waver/Sint-Katelijne-Waver/Sint-Katelijne-Waver-Drie-Koningen/Sint-Katelijne-Waver-Elzestraat en Unizo Sint-Katelijne-Waver.

Jarenlang diende Stefaan Bonte, inwoner van Sint Katelijne Waver en toenmalig werknemer van Trias, in bij de gemeente. Stefaan organiseerde ook tal van activiteiten ter plaatse. Sinds 2018 neemt Gino Goossens, ex-voorzitter van UNIZO Sint-Katelijne-Waver, die rol over. Gertjan Oppalfens kwam het project voorstellen op de vergadering van de Expertengroep Internationale Samenwerking van 21 juni 2023.

De Expertengroep Internationale Samenwerking kwam tot het advies om slechts 50% (dus 2.500 euro) van de gevraagde toelage toe te kennen. Dit omwille van volgende redenen:

  • Het project op zich is heel mooi en groot project met een link naar landbouw waardoor het Sint-Katelijne-Waver nauw aan het hart ligt. Het is echter niet geheel duidelijk waarvoor het toegekende bedrag specifiek gebruikt wordt.
  • Op de website van het project staat Sint-Katelijne-Waver niet als partner vermeld. Trias heeft aangegeven dit vanaf nu zeker te doen. 
  • Trias is een NGO die 80% subsidies van de DGD ontvangt en zelf voor een eigen inbreng van 20% moet zorgen. De eigen inbreng voor dit project bedraagt 8.800 euro en er wordt 5.000 euro aan de gemeente gevraagd. De expertengroep oordeelt dat het gevraagde bedrag niet evenredig is tegenover de totale eigen inbreng via o.a. privé-donaties en het organiseren van activiteiten.

Argumentatie

Van 2017 t.e.m. 2019 ontving Trias steun van Sint-Katelijne-Waver voor een project in El Salvador. In 2020 dienden ze een nieuw dossier in, namelijk “Trias en TUNADO 2020: bijenteelt als economische hefboom voor vrouwen en jongeren” in Oeganda. Dit project maakt deel uit van Trias’ DGD-programma. In 2021 wordt een nieuwe aanvraag ingediend voor dit project.

In 2022 werd er een nieuw dossier ingediend, namelijk 'Trias en UNOCACE'. Het doel van UNOCACE is het promoten van de biologische productie van cacaoplantages om de telers op die manier te versterken. Dit doen ze door een minimumprijs aan boeren te voorzien. Naast cacao worden er ook andere gewassen geteeld wat zorgt voor een rijkere en gezondere bodem. Dit leidt tot een betere kwaliteit en zo tracht UNOCACE de inkomsten te verhogen. Tot slot werkt ze aan de kwaliteit en klimaatbestendigheid door trainingen te geven en in te zetten op klimaatadaptatie- en mitigatiepraktijken.    

In Ecuador heerst er een enorme armoedekloof tussen het stedelijk en het plattelandsgebied; het multidimensionale armoedepercentage in het stedelijk gebied bedraagt 26,8% terwijl dit in het landelijk gebied 68,7% bedraagt (INEC, rapport van maart 2021). Voor deze problematiek, armoede op het platteland, speelt UNOCACE een belangrijke rol. UNOCACE, Unie van Cacao organisaties van Ecuador, is een coöperatie die meer dan 2000 cacaotelers verenigt. Ze zet in op biologische cacao en aanverwante gewassen. Ze zorgt voor een eerlijke prijs in de cacaoteelt waardoor een minimumprijs aan de boeren betaald kan worden. Dit mechanisme zorgt er tevens voor dat landbouwers hun ondernemingen kunnen laten groeien en zich kunnen bijscholen. UNOCACE behoort tot de National Guild of Cocoa Growers die een totaal van 4.158 producenten omvat. 

Trias ondersteunt UNOCACE om een institutioneel sterke organisatie te worden die kwalitatief hoogstaande services biedt aan haar leden. Op die manier helpt Trias de visie van UNOCACE te realiseren, namelijk een wereld waarin familieondernemers en hun organisaties de motor zijn van een duurzame ontwikkeling.

In 2023 wordt opnieuw een aanvraag gedaan voor dit project. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de toekenning van een toelage van 2.500 euro in het kader van Internationale solidariteit goed om Trias en UNOCACE te steunen voor een project in Ecuador dat voorziet in een eerlijke prijs voor de lokale cacaoboeren.