Artikel 277 van het decreet lokaal bestuur.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn worden de notulen van de voorgaande raad voor maatschappelijk welzijn ter goedkeuring voorgelegd.
De notulen werden opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 278, §1 van het decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 juni 2023 goed.
De dienst personeel stelt voor om de bevoegdheden van de raad inzake personeelsaangelegenheden zo veel mogelijk te delegeren aan het uitvoerend orgaan. Als modern bestuur en in het kader van administratieve vereenvoudiging worden, indien het decreet over het lokaal bestuur dit mogelijk maakt, zo de bevoegdheden zo dicht mogelijk bij de werking zelf te gelegd.
Eén van de grote uitdagingen momenteel is het aanpassen van de huidige rechtspositieregeling aan de bepalingen van het nieuwe Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen d.d. 20 januari 2023. In samenspraak met de 12 andere gemeenten van de regio Rivierenland en onder begeleiding van IGEMO wordt er hiervoor een gezamenlijke basis uitgewerkt. De rechtspositieregeling wordt in verschillende delen herwerkt, in een proces van meerdere jaren. Daarom zullen er op frequente basis aanpassingen noodzakelijk zijn. Om snel te kunnen schakelen en geen tijd te verliezen, is een delegatie van voornoemde bevoegdheden aangewezen.
Binnen de regio Rivierenland gingen Mechelen, Putte, Bornem, Berlaar, Willebroek, Puurs-Sint-Amands en Bonheiden ons hierin al voor, zij ervaren ondertussen de voordelen van deze delegatie.
De rechtspositieregeling staat - verplicht - integraal op de gemeentelijke website. De notulen van het uitvoerend orgaan worden integraal bezorgd aan de raadsleden. Op deze manier blijven zij de vinger aan de pols houden.
Om snel en flexibel te kunnen inspelen op de veranderende noden binnen de samenleving, de arbeidsmarkt en de organisatie stelt de personeelsdienst ook voor om het bepalen van het organogram en formatie, die nu bij de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn berusten, te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn blijven het beslissingsrecht behouden op de personeelsbudgetten bij de aanpassingen van het meerjarenplan. Via het schema van de personeelsinzet bij de opvolgingsrapportering, de jaarrekening en de aanpassing van het meerjarenplan blijven de raden hiervan volledig op de hoogte en dit minimaal 3x per jaar. Zo blijven de democratische besluitvorming vooraf (via de budgetten) en controle achteraf (via het schema personeelsinzet) gewaarborgd.
Om efficiënter te kunnen werken stelt het vast bureau aan de raad voor om de bevoegdheid over de personeelsreglementen (o.m. rechtspositieregeling en arbeidsreglement) te delegeren naar het vast bureau. Deze reglementen zijn vooral technisch van aard en hebben nauwelijks betrekking op de externe dienstverlening aan de inwoners, verenigingen en bedrijven, maar hebben voornamelijk te maken met de interne werking van het bestuur. Ook bij de Vlaamse overheid komt de beslissingsbevoegdheid over deze reglementen toe aan de regering en niet aan het parlement (bijv. het Vlaams personeelsstatuut). De autonomie van het lokaal bestuur wordt beperkt door de Vlaamse en federale wetgeving.
In afwijking van het advies van de dienst personeel wenst het vast bureau de bevoegdheden met betrekking tot het organogram en de personeelsformatie wel uitdrukkelijk bij de raad te behouden. Op die manier behoudt de raad vooraf het beslissingsrecht over de personeelsinzet en bijhorende budgetten binnen het lokaal bestuur van Sint-Katelijne-Waver, en niet enkel de controle achteraf.
Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikels 41, 1ste en 2de lid, 161 en 186, maakt het mogelijk om alle reglementen aangaande personeelsaangelegenheden, alsook het bepalen van het organogram te delegeren van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn naar het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn voor het bepalen van de reglementen inzake personeelsaangelegenheden, onder meer de lokale rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, naar het vast bureau te delegeren.
De latere indexering van de lonen heeft een gunstige impact ten opzichte van de situatie in december 2022 bij AMJP 2022_06.
Voor het OCMW werden de loonkosten correct gezet volgens de laatste prognose op basis van de correcte indexcijfers en werden de saldi overgedragen naar een nieuwe raming, die de vertrekbasis is om nieuwe zaken te realiseren.
Artikel 260 tot en met 262 van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeente en het OCMW een jaarrekening moeten opmaken, de samenstelling ervan, en het bijzonder bestuurlijk toezicht.
Artikel 17 tot en met 28 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bepalen nader de inhoud van de rekening.
Artikel 2 tot en met 3 en artikel 6 tot en met 10 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bevatten nadere bepalingen over de inhoud van de jaarrekening en de bijkomende toelichting.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur bezorgt jaarlijks zijn vaststellingen en aanbevelingen in het kader van het nazicht van de jaarrekening.
De dienst financiën neemt nota van de opmerkingen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en zal het nodige doen om de rechtzettingen te registreren, alsook deze opmerkingen in de toekomst te vermijden.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 door de gouverneur.
Het nazicht gaf aanleiding tot een aantal technische opmerkingen waaraan door de dienst financiën een oplossing werd gegeven of zal gegeven worden.
Artikel 432, 3de lid van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Op donderdag 12 oktober 2023 om 16 uur vindt de buitengewone algemene vergadering van Cipal plaats. De raad van bestuur heeft beslist om deze vergadering volledig op digitale wijze te laten plaatsvinden via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.
Op de agenda staat de statutenwijziging.
Het ontwerp van statutenwijziging van Cipal werd goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023.
Voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat ook het voorstel om de maatschappelijke doelstelling van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en de verplaatsing van de zetel van de vereniging.
Voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat tevens het voorstel om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen.
De documentatie bij de agendapunten werd met de agenda meegestuurd.
Het OCMW van Sint-Katelijne-Waver is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De raad voor maatschappelijk welzijn dient het mandaat te bepalen van de afgevaardigde van het OCMW in de buitengewone algemene vergadering van Cipal op 12 oktober 2023.
De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in zitting van 11 maart 2019 Sylke Pex, raadslid, en Sarah De Keyser, lid vast bureau, aangeduid als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger van het OCMW in de algemene vergaderingen van Cipal tot 31 december 2024.
De statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het DLB.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de overige wijzigingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om dit in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.
De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit.
Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 31 januari 2021 een samenwerkingsovereenkomst met de Welzijnsregio Boom Mechelen Lier in het kader van de ketenaanpak dak- en thuislozen goed.
Deze overeenkomst regelt de gezamenlijke uitvoering van een ketenaanpak dak- en thuisloosheid tussen enerzijds het CAW Boom Mechelen Lier en anderzijds de 18 gemeenten van het grondgebied, de duur van de overeenkomst en de verdeling van de kosten.
Voor het jaar 2022 werd een gemengd financieringsmodel voor de lokale besturen voorgesteld op basis van het inwonersaantal enerzijds en op basis van de aanmeldingen in de nachtopvang anderzijds.
Voor het jaar 2022 vond de financiering plaats op basis van de geïndexeerde bedragen van 2017.
Na evaluatie van het financieringsmodel door de stuurgroep dak- en thuislozen op 17 maart 2023 werd consensus bereikt om het basisbedrag jaarlijks te indexeren.
Bij de berekening werd ten onrechte rekening gehouden met de deelname van het lokaal bestuur Schelle. Dit tekort zal het CAW voor haar rekening nemen.
De financiële bijdrage voor Sint-Katelijne-Waver voor 2023 bedraagt € 12.211,02.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 19 juni 2023 een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst goed waarbij werd voorzien in de indexering van het basisbedrag.
De stuurgroep ketenaanpak dak- en thuislozen boog zich ondertussen over een nieuw financieringsmodel vanaf 2024. Er werd overeengekomen dat vanaf 2024 alle betrokken partijen bijdragen in de financiering volgens volgende verdeelsleutel:
- 50% op basis van het inwonersaantal
- 50% op basis van het effectief gebruik dat wordt bepaald door het aantal effectieve nachten in het jaar X-2 en niet langer door het aantal unieke cliënten.
De financiële bijdrage voor Sint-Katelijne-Waver voor 2024 bedraagt € 10.208,92.
Tijdens de stuurgroep van 22 juni 2023 werd consensus bereikt om beide beslissingen in één addendum te zetten. Het addendum in bijlage vervangt het eerder goedgekeurde addendum. De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 juni 2023 moet dan ook worden opgeheven.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst ketenaanpak dak- en thuisloosheid met het CAW Boom Mechelen Lier en de 17 OCMW's van de regio goed, zoals is voorzien in de bijlage aan dit besluit.
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 juni 2023 waarbij een eerder addendum aan voormelde samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd, wordt opgeheven.