Artikel 277 van het decreet lokaal bestuur.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn worden de notulen van de voorgaande raad voor maatschappelijk welzijn ter goedkeuring voorgelegd.
De notulen werden opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 278, §1 van het decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 november 2023 goed.
Artikel 249 decreet lokaal bestuur: § 3. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
§ 4. Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt de 7de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voorgelegd.
De belangrijkste redenen voor de wijziging van het meerjarenplan zijn de volgende:
Er werd een voorontwerp gemaakt van de aangepaste strategische nota en financiële nota door de algemeen directeur en de financieel directeur, in overleg met het M-team in zitting van 30 november 2023. Dit ontwerp werd besproken op het vast bureau van 4 december 2023.
De wijziging van de kredieten voor het lopende boekjaar vergt een aanpassing van het meerjarenplan. Het overzicht van de kredieten (schema M3) vermeldt dan de gewijzigde kredieten voor het lopende boekjaar.
Daarnaast is het logisch dat de raad beslist over belangrijke inhoudelijke wijzigingen in het beleid. Het bestuur zal het meerjarenplan dus ook aanpassen als er belangrijke bijsturingen van de acties, actieplannen en/of beleidsdoelstellingen moeten gebeuren. De regelgeving legt hiervoor geen regels op. Elk bestuur moet in het kader van de organisatiebeheersing zelf definiëren welke inhoudelijke wijzigingen alleen kunnen worden doorgevoerd via een aanpassing van het meerjarenplan.
Conform de richtlijnen werden schema's M2, T2 en T4 van het meerjarenplan verlengd tot en met 2026 om de financiële consequenties van ten minste 3 toekomstige boekjaren te kunnen tonen. Samengevat zijn de wijzigingen voor het OCMW voor 2023-2025 als volgt:
Wijzigingen OCMW | 2023 AMJP07 | 2024 AMJP07 | 2025 AMJP07 |
Exploitatie (saldo) | 243.398 | 335.620 | 290.712 |
- ontvangsten | 441.184 | -109.749 | -345.402 |
- uitgaven | 197.786 | -445.369 | -636.114 |
Investeringen (saldo) | 0 | -110.767 | -83.000 |
- ontvangsten | 0 | 28.767 | 0 |
- uitgaven | 0 | 139.534 | 83.000 |
Financiering (saldo) | 0 | 0 | 0 |
- ontvangsten | 0 | 0 | 0 |
- uitgaven | 0 | 0 | 0 |
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018, en latere wijzigingen, betreffende de beleids- en de beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Dit besluit geeft een overzicht van de diverse beleids- en beheersrapporten die moeten worden opgemaakt en een aantal regels waaraan de boekhouding van de gemeente moet voldoen.
Ministerieel besluit van 26 juni 2018, en latere wijzigingen, tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen. In dit besluit worden de concrete schema's en rekeningstelsels vastgelegd.
De raadsbeslissing van 16 december 2019 betreffende de vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025.
Artikel 257 decreet lokaal bestuur: § 1. Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.
Als voor 1 januari van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen de kredieten voor dat boekjaar nog niet werden vastgesteld, worden, in afwijking van het eerste lid, op die datum de kredieten voor dat boekjaar automatisch vastgesteld op basis van de ramingen voor dat boekjaar in de financiële nota van het meerjarenplan.
Bij elke aanpassing van het meerjarenplan wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.
De periode van het meerjarenplan blijft altijd de periode, vermeld in artikel 254, tweede lid, maar de financiële nota beschrijft altijd de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren.
§ 2. Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt haar deel van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (07/2023) en de kredieten voor 2024 vast zoals hieronder wordt voorgesteld.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt dat er over het eerste semester van boekjaar 2024 een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, dient te worden voorgelegd aan de raad van eind september 2024.
De bekendmaking van deze beslissing zal gebeuren overeenkomstig art. 330 van het decreet lokaal bestuur.
De lijsten zoals ze in de beleidsnota van de oude BBC (nominatieve subsidies, delegatie overheidsopdrachten,…) vervat zaten, bestaan niet meer. Het decreet lokaal bestuur heeft de huidige lijsten bij het budget losgekoppeld van de beleidsrapporten. Gelet op het feit dat de lijsten losgekoppeld zijn van de beleidsrapporten, nemen ze nu de vorm aan van afzonderlijke besluiten van de raad. Deze kunnen nog altijd gebundeld worden op een lijst, maar dit hoeft niet meer. Aangezien ze niet meer worden opgenomen in het meerjarenplan, kan de raad er afzonderlijk over beslissen, zonder dus een aanpassing van het meerjarenplan door te voeren, wat de flexibiliteit vergroot.
In de documentatie bij het meerjarenplan wordt wel nog een overzicht opgenomen van de toegestane werkings- en investeringssubsidies, waaronder ook de nominatief toegekende subsidies. Dat overzicht houdt echter niet langer een beslissing in, maar is louter informatief. De documentatie maakt geen deel uit van het meerjarenplan en moet enkel ter beschikking worden gesteld aan de raadsleden.
De bevoegdheid voor “het toekennen van nominatieve subsidies” komt toe aan de raad. De raad moet dus een besluit nemen tot nominatieve toekenning van elke subsidie afzonderlijk. Om niet elk dossier apart voor te leggen aan de raad, wordt thans globaal een lijst van nominatief toe te kennen subsidies voorgelegd aan de raad die deze kan goedkeuren voor uitbetaling in 2020-2025. Wanneer bij de toekenning van deze bedragen zou afgeweken worden of wanneer een nieuwe nominatieve subsidie zou toegekend worden aan een begunstigde die niet in deze overzichtslijst is opgenomen én deze binnen de grenzen van de globale exploitatie of investeringen blijft, dient dat betreffend dossier apart aan de raad voorgelegd te worden voor goedkeuring zonder dat een aanpassing van het meerjarenplan vereist is.
De raad geeft hiermee de opdracht aan het vast bureau om de nominatieve subsidies uit te keren binnen het voorziene krediet per begunstigde zoals opgenomen in de bijlage. Een nominatieve subsidie wordt in principe uitgekeerd op basis van een subsidieaanvraag, uitgezonderd de toelage aan de welzijnsvereniging (wettelijke verplichting in de tegemoetkoming van de tekorten; er wordt op kwartaalbasis een voorschot uitbetaald op basis van het laatste goedgekeurde (aangepaste) meerjarenplan). Een subsidieaanvraag wordt ondersteund met een kasverslag, jaarverslag of activiteitenverslag waaruit de financiële vraag duidelijk is. Na controle kan een nominatieve subsidie uitbetaald worden onder voorbehoud dat het uitvoeren van een nominatieve subsidie een controlerecht inhoudt en dat de nominatieve subsidie (deels) kan teruggevorderd worden wanneer de subsidie niet wordt aangewend voor de algemene werking van de begunstigde en/of aanvrager.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de BBC (BVR BBC).
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de BBC (MB BBC).
De omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de BBC.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassing in nominatieve subsidies 2023-2025 volgens het document in bijlage gehecht goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn geeft de opdracht aan het vast bureau om de nominatieve subsidies uit te keren binnen het voorziene krediet per begunstigde zoals opgenomen in de bijlage. Een nominatieve subsidie wordt in principe uitgekeerd op basis van een subsidieaanvraag, uitgezonderd de toelage aan de welzijnsvereniging (wettelijke verplichting in de tegemoetkoming van de tekorten; er wordt op kwartaalbasis een voorschot uitbetaald op basis van het laatste goedgekeurde (aangepaste) meerjarenplan). Een subsidieaanvraag wordt ondersteund met een kasverslag, jaarverslag of activiteitenverslag waaruit de financiële vraag duidelijk is. Na controle kan een nominatieve subsidie uitbetaald worden onder voorbehoud dat het uitvoeren van een nominatieve subsidie een controlerecht inhoudt en dat de nominatieve subsidie (deels) kan teruggevorderd worden wanneer de subsidie niet wordt aangewend voor de algemene werking van de begunstigde en/of aanvrager.
Informatie is een belangrijk bedrijfsmiddel en moet daarom op geschikte wijze beschermd worden. Juiste, volledige en beschikbare informatie is voor de werking van het gemeentebestuur even onontbeerlijk als voor eender welke andere organisatie. Informatieveiligheid beschermt de beschikbare gegevens tegen een brede waaier van bedreigingen, die de continuïteit van de dienstverlening kunnen verstoren, schade kunnen veroorzaken en de goede werking kunnen verhinderen.
De maatregelen die we als gemeentebestuur dienen te nemen om deze informatieveiligheid te waarborgen, komen tot uiting in een informatieveiligheidsplan dat dient te worden opgesteld door een informatieveiligheidsconsulent.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 24 juli 2023 de samenwerkingsovereenkomst met C-Smart voor de ontwikkeling van een informatieveiligheidsplan en het het inzetten van een Functionaris Gegevensbescherming goed. Deze overeenkomst loop voor een periode van 3 jaren met ingang van 1 januari 2023. Het opmaken van een nieuw informatieveiligheidsplan 2024-2026 en de verdere uitrol vormt het onderwerp van deze overeenkomst.
Het huidige informatieveiligheidsplan 2021-2023 loopt eind dit jaar af. Een nieuw informatieveiligheidsplan 2024-2026 werd opgemaakt.
De regelgeving op de privacy en het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer legt verplichtingen op aan lokale besturen met betrekking tot het omgaan met persoonsgegevens, al dan niet digitaal. De concrete toepassing van deze verplichtingen dient in een lokaal informatieveiligheidsplan te worden gebundeld.
Het is aan onze functionaris gegevensbescherming, i.c. de heer Rik Geerts van C-Smart, om te waken over de toepassing van dit plan door de organisatie.
De Vlaamse overheid ziet, via de Vlaamse Toezichtscommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, toe op de werking ervan en machtigt de lokale besturen om toegang te nemen tot noodzakelijke databanken in beheer door de Vlaamse en federale overheden. Zonder dit informatieveiligheidsplan en de aanstelling van een functionaris gegevensbescherming kunnen we als lokaal bestuur niet langer toegang krijgen tot deze gegevens, wat problemen zou opleveren voor de efficiënte werking van de organisatie.
De stuurgroep informatieveiligheid gaf in zitting van 22 november 2023 positief advies over het informatieveiligheidsplan 2024-2026.
Het vast bureau keurde dit nieuwe informatieveiligheidsplan 2024-2026 goed in zitting van 27 november 2023.
Federale wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, Art.16§4 en Art.17§1
Vlaams decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (e-gov decreet), Art.8 en Art.9
Besluit van de Vlaamse regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten, Art.10, Art.11 en Art.12
Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016 (AVG)
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het informatieveiligheidsplan 2024-2026 van het lokale bestuur van Sint-Katelijne-Waver.
Ingevolge artikel 31 van het decreet lokaal bestuur worden de mondelinge vragen van de raadsleden aan de leden van het vast bureau behandeld.
Er zijn geen mondelinge vragen.